U Novom Sadu otvorena britanska PopAp ambasada

img ]

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod danas su u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu učestvovali u otvaranju treće Britanske „PopAp“ (pokretne) ambasade.

Tokom dva dana programa PopAp ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad gradjanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama izmedju Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će Glazgov u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama – COP26.

Ambasadorka Šan Makleod je rekla da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kada ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

„Dugo nismo mogli blisko da saradjujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu Pokretnu ambasadu u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima“, rekla je ambasadorka.

Miloš Vučević je rekao da Novi Sad nastavlja da neguje tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom saradjujemo na mnogim poljima, a da će dva dana izložbe to samo još više potvrditi i učvrstiti.

„Divno je što će Novosadjanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji“, rekao je Vučević i pozvao Novosađane da posete Kulturnu stanicu „Svilara“ i uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena „Pokretna ambasada“.

Planirane aktivnosti u Novom Sadu uključuju promociju programa stipendija Čivning (Chevening) za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, vožnju biciklima, izložbe „UK Influences/Uticaji“ i „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji“(u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu.

Koncept pokretne ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa gradjanima države u kojoj je službovao, kao i gradjenja nove vrste bilateralnih odnosa između država.

Britanska ambasada je prethodne pokretne ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

ŠIRIĆE KULTURNE VEZE SRBIJE I BRITANIJE: U Novom Sadu otvorena britanska „pokretna“ambasada

img ]

U KULTURNOJ stanici „Svilara“ u Novom Sadu danas je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa britanskom ambasadorkom u Srbiji Šan Makleod prisustvovao otvaranju otvaranju treće Britanske „PopAp“ (pokretne) ambasade.

Foto: Grad Novi Sad

Tokom dva dana programa „PopAp“ ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose. Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će grad Glazgov u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama - COP26.

  • Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama će to samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide na Podbari, u mirnom Almaškom kraju, i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Kulturnu stanicu „Svilara" i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena „Pokretna ambasada" - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu posle teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

  • Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu „Pokretnu ambasadu" u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Republike Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima – rekla je ambasadorka i zahvalila Britanskom savetu i Britansko-srpskoj privrednoj komori, kao i KS „Svilara" i SKCNS koji su partneri na tom projektu.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa stipendija Čivning za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe „UK Uticaji“ (u saradnji sa SKC Novi Sad) i „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji“ (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd.

Koncept „PopUp“ ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. Od tada diplomate širom sveta dalje razvijaju taj koncept, kako bi podstakli kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji. Britanska ambasada je svoje prethodne „PopAp“ ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

FOTO:Grad Novi Sad

U Novom Sadu otvorena Britanska “PopAp” ambasada

img ]

Društvo U Novom Sadu otvorena Britanska “PopAp” ambasada Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa britanskom ambasadorkom u Srbiji Šan Makleod, u Kulturnoj stanici ‘‘Svilara’’ u Novom Sadu prisustvovao otvaranju treće Britanske ‘‘PopAp’’ (pokretne) ambasade. Izvor: B92.net petak, 2.07.2021. | 08:15 Novi Sad Tweet Podeli Foto: Grad Novi Sad

Tokom dva dana programa PopAp ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose. Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će UK (grad Glazgov) u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama - COP26, saopšteno je iz Grada Novog Sada.

“Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama će to samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide na Podbari, u mirnom Almaškom kraju, i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Kulturnu stanicu ‘Svilara’ i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena ‘Pokretna ambasada’”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

“Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu ‘Pokretnu ambasadu’ u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Republike Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima”, rekla je ambasaorka i zahvalila Britanskom savetu i Britansko-srpskoj privrednoj komori, kao i KS “Svilara” i SKCNS koji su partneri na tom projektu.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa stipendija Čivning za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe ‘‘UK Uticaji’’ (u saradnji sa SKC Novi Sad) i ‘‘Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji’’ (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd. Koncept ‘‘PopUp’’ ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. Od tada diplomate širom sveta dalje razvijaju taj koncept, kako bi podstakli kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji. Britanska ambasada je svoje prethodne PopAp ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.