Érik a botrány, hazarendelték a thaiföldi magyar nagykövetet

img ]

Mesterházy Attila választ vár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől arra, miért rendelték azonnali hatállyal haza Magyarország bangkoki nagykövetét, akinek szerinte még nem járt le a megbízatási ideje – erről az MSZP országgyűlési képviselője beszél Facebookra feltöltött videójában. Mesterházy Attila kiemelte, a nagykövet – akit nem nevezett nevén, de Bus Szilveszternek hívják – korábban élvezte a Fidesz teljes bizalmát, hiszen helyettes államtitkár volt.

Ugyanaz a helyzet, nagy a hallgatás, de nagy a sietség is, hiszen a jövő hétre már a külügyi bizottság az új bangkoki nagykövetnek a meghallgatását is tervezi

– fogalmaz, és hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakban volt arra példa, hogy a külügyminisztérium nagyon hallgatott egy nagyköveti hazarendelésről, amely Kaleta Gábor ügye volt. Emlékeztetőül: az ügyészség szerint a perui magyar nagykövet több mint 19 ezer gyermekpornográf képet tárolt számítástechnikai eszközein.

Mesterházy Attila kiemelte, nyilvános választ vár Szijjártó Péter külügyminisztertől arra, mi az azonnali hazarendelés oka, valóban van-e mögötte valamilyen botrány, amiről a közvéleménynek vagy egy külügyi bizottsági tagnak tudnia kell. Azt is hozzátette, az a hír járja, hogy az illetőt már a külügyminisztériumból is eltávolították.

A nagykövet neve mostanra eltűnt a bangkoki nagykövetség honlapjáról, és nem lehet fellelni egyetlen hivatalos felületen sem. Emlékezetes, hogy tavaly novemberben Bus Szilveszter nagykövet is koronavírusos lett Szijjártó Péter külügyminiszter távol-keleti látogatásakor. A thaiföldi hatóságok szerint egyértelmű volt, hogy a diplomata a külügyminisztertől kapta el a fertőzést – írja a 168.hu.

A portál úgy tudja, hogy a magyar külföldi hírszerzés, az Információs Hivatal (IH) tárt fel egy olyan ügyet, amely miatt a külügyi tárca azonnali hatállyal megvált a nagykövettől. Ez a nyilvánosság teljes kizárásával történt, ugyanúgy, mint Kaleta Gábor esetében. A hvg.hu úgy tudja, hogy a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt bocsátották el a misszióvezetőt.

Az Index elküldte kérdéseit az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM), a tárca pedig úgy válaszolt, hogy

Bus Szilveszter bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult,

és már nincs a tárca állományában. Eljárás nem indult ellene.

Kumin Viktória az RTL Klub gyönyörű, szőke híradósa volt - Ma londoni diplomatafeleség

img ]

Kumin Viktóriára a nézők többsége az RTL Klub híradójából emlékezhet. 1998-ban a kereskedelmi csatornánál dolgozott gyakornokként, majd a TV2 Jó reggelt, Magyarország című műsorát vezette, 2000 és 2005 között a Duna TV műsorvezetőjeként szerepelt képernyőn, majd 2005-ben az RTL Klub híradósa lett, és a XXI. században is láthatták a nézők.

Kumin Ferenc politológus, diplomatához ment feleségül, 2008 augusztusában született meg első gyermekük, Berta. A képernyőre az esti Híradóban tért vissza a következő év áprilisában.

Kumin Viktória találkozott Erzsébet királynővel

A csatorna 2011 novemberében vált meg tőle. Fél évvel később a Kossuth Rádiónál kezdett el dolgozni. Hat évvel kislánya születése után, 2014 augusztusában derült ki, hogy újra várandós, és második gyermekével a következő év januárjára van kiírva.

Fotó: RTL Klub

Kumin Viktória férje, dr. Kumin Ferenc május óta Magyarország londoni nagykövete, a megbízólevél-átadására 2020. december 4-én került sor a Buckingham-palotában. A világjárvány miatt első alkalommal tartottak úgynevezett “hibrid ceremóniát”, vagyis a protokollt és a szertartásos elemeket ugyan megtartva, de II. Erzsébet királynő a Windsor-kastélyból, online jelentkezett be. Nem kívánta tovább várakoztatni őket, mert decemberre már 26-an vártak a megbízólevelük átadására.

  • Amikor kiköltöztünk Londonba, az előző nagykövettől megkaptuk azt a felkészítőanyagot, amit annak idején ő is. Tetemes mennyiségű papír, egy egész paksaméta volt. Elszörnyedve láttam, hogy mennyi mindent kellene megjegyezni: hova lépek kettőt jobbra, hármat balra, mikor lépek előre, hol állok meg, hol nem állok meg, hogyan pukedlizem, hogyan hajtanak fejet, és hajolnak meg a férfiak. Ezt memorizálni kell, mert a helyszínen csak pár perced van, nincs idő sokat gondolkodni.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • Ebben a paksamétában például egy térkép is volt, és egy precíz leírás is szerepelt arról a térről, ahova a hintó befordult. Egy ősrégi tradíció, hogy a Londonba érkezett, delegált nagyköveteket hintóval viszik a Buckingham-palotába II. Erzsébet királynő elé. Ez mindig is így volt, állítólag Viktória királynő óta változatlan. A magyar nagykövetség elő is begördült a hintó, és csak annyit kellett tenni, hogy méltóságteljesen beszálljunk - mesélte Kumin Viktória az RTL klub Reggeli című műsorában.

A 45 éves újságíró fekete ruhát és tűsarkút, valamint királykék kalapot, fülbevalót és kabátot viselt a ceremónián.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • A színt royal blue-nak, vagyis királykéknek hívják. Utólag gondoltam bele, hogy tulajdonképpen ez lehet üzenet is, tisztelet a királynő felé, de eredetileg nem voltam ilyen bölcs, nem gondoltam ennyire végig.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • Egy szívélyes, személyes beszélgetést tudtunk II. Erzsébettel folytatni, aki borzasztóan kedvesen érdeklődött az itteni munkámról és családi életünkről is. Amikor az ember benne van ebben a beszélgetésben, szinte már el is felejti azt, hogy nem valójában vagyunk együtt a teremben - mesélte Magyarország londoni nagykövete a Buckingham-palotában tett látogatásuk után készült videóban.

Nagyon bensőséges hangulata volt ennek a találkozónak, a királynő nagyon kedves volt, és külön örült, amikor megtudta, hogy a gyerekek nagyon szeretnek iskolába járni. Érdeklődött, hogy van-e már brit akcentusuk. Be tudtunk számolni arról, hogy egy pici már van, tanulunk tőlük - tette hozzá a felesége.

Pálffy István 2010-ben hagyott fel a tévézéssel

Pálffy Istvánra a legtöbben a televíziós korszakából emlékeznek, vezette a TV2 Tények, illetve Jó estét, Magyarország című műsorát és a Magyar Televízió híradóját is. Az egykori műsorvezető már hosszú évekkel ezelőtt, 2010-ben búcsút intett a televíziózásnak.

Péterfy Bori keresi a jövő Oscar-díjasát

img ]

Az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál május 27. és június 2. között lesz, az eseményen élőben és online egyaránt részt lehet venni.

Márciusról május végére tolódott a kilencedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Ennek a döntésnek hála idén újra élőben, a Toldi Moziban vagy akár a szabad ég alatt, a Városháza udvarán lehet megtekinteni a 27 nemzetközi rövidfilmet, illetve a 31 magyar rövidfilmet.

Akinek nincs oltási igazolványa, a Távmoziban online is követheti a kisjátékfilmes versenyprogram blokkjait.

A vetítéseken kívül a szervezők szakmai programokkal is készültek, ahol többek között a járványhelyzet streamingplatformokra gyakorolt hatásáról, a kreatív szakmában dolgozók kényszerszünetéről, annak következményeiről, illetve a zöld filmgyártásról is terveznek beszélgetéseket.

A pitchfórum moderátora Lévai Balázs lesz, itt fiatal filmes alkotók prezentálhatják egymásnak és vitathatják meg egymással az előkészületben lévő projektjeiket. A kisjátékfilmtervek a 300 000 forintos pénzjutalommal járó Lovas Nádor-díjért versenyeznek majd, ezzel segítik a legjobb filmterv megvalósulását.

Az idei esemény nagykövete Péterfy Bori lesz, aki más szerepkörben is részt vesz majd a fesztiválon, amiről így mesélt az Indexnek:

A fesztivál népszerűsítése mellett a magyar zsűri tagja vagyok Olmo Omerzu és Reisz Gábor filmrendező mellett, úgyhogy minden új magyar rövidfilmet látni fogok, amit nagyon várok már. Érdekelnek az új tehetségek, ki tudja, lehet, hogy köztük van a következő Oscar-díjas! Alkotóként és befogadóként is nagyon szeretem a rövidfilmeket: ebben a mai felgyorsult, rohanó világban mindig örülök, ha időt tudok szakítani valami minőségi szórakozásra, és az elmúlt években a magyar rövidfilmekben nem kellett csalódnom. Annak is mindig örülök, ha felkérnek egy rövidfilmes szerepre pár napot forgatni, mert akkor azt biztosan el tudom vállalni, miközben izgalmas új arcokkal ismerkedhetek meg. Eddig azt hittem magamról, hogy keveset forgatok és alig szerepelek magyar filmben, de a Friss Húson még retrospektív is lesz a korábbi kisfilmjeimből, úgyhogy azért is örülök, hogy elvállaltam ezt a felkérést, mert elkezdtem átértékelni magamban ezt az időszakot.

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció. A filmeket a szervezők tematikus blokkokba sorolták: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek; az ötödik blokk a Határesetek címet viseli, amiben olyan külhoni magyarok alkotásai láthatók, akik a hazai válogatásba nem férnének be.

A fesztiválon többszörös díjnyertes alkotók munkáit is lehet látni, lesznek visszatérő Friss Hús-versenyzők, és egészen új filmesek is bemutatkoznak.

A fesztivál idei vendége Csehország: Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh alkotás, a vetítés után pedig Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve-díjas Jiří Konečný mesél arról, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar-nevezésig.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, de a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A kifejezetten gyerekeknek szóló programokon kívül a fesztivál vetítésein kizárólag 18 év feletti nézők vehetnek részt.

A program részletes leírása, a vetítések időpontjai a Friss Hús oldalán megtekinthetők, a fesztivál ideje alatt pedig Facebook-oldalukon is lehet követni a streamelt szakmai előadásokat.