NED hangi ülke? FİFA ülke kodları listesi 2020
]
NED hangi ülke sorusunun yanıtı haberimizde. FİFA 2022 Dünya Kupası eleme grupları bu akşam kura çekimi ile belli oldu. Peki, FİFA ülke kodları listesinde kimler var?
NED HANGİ ÜLKE? FİFA ÜLKE KODLARI LİSTESİ
FIFA, üyesi olan ve olmayan her bir ülkeye (FIFA Trigrammeadıyla da anılan) üç harfli birer kod verir. Bunlar FIFA ve onun kıtasal konfederasyonları (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC ve UEFA) tarafından ülkelerin ve bağımsız bölgelerin adlarının kısaltması olarak resmî müsabakalarda kullanılan resmî kodlardır.
Andorra : AND
Arjantin : ARG
Ermenistan : ARM
Avustralya : AUS
Avusturya : AUT
Azerbaycan : AZE
Belarus : BLR
Belçika : BEL
Bosna-Hersek : BIH
Brezilya : BRA
Bulgaristan : BUL
Kanada : CAN
Çin : CHN
Tayvan : TPE
Hırvatistan : CRO
Çek Cumhuriyeti : CZE
Danimarka : DEN
Kuzey Kore : PRK
Güney Kore : KOR
Estonya : EST
Finlandiya : FIN
Fransa : FRA
Gürcistan : GEO
Almanya : GER
İngiltere : GBR
Yunanistan : GRE
Hong Kong : HKG
Macaristan : HUN
İzlanda : ISL
Hindistan : IND
İrlanda : IRL
İsrail : ISR
İtalya : ITA
Japonya : JPN
Kazakistan : KAZ
Letonya : LAT
Litvanya : LTU
Lüksemburg : LUX
Meksika : MEX
Monako : MON
Moğolistan : MGL
Karadağ : MNE
Hollanda : NED
Yeni Zelanda : NZL
Norveç : NOR
Filipinler : PHI
Polonya : POL
Porto Riko : PUR
Romanya : ROU
Rusya : RUS
Sırbistan : SRB
Singapur : SIN
Slovakya : SVK
Güney Afrika : RSA
İspanya : ESP
İsveç : SWE
İsviçre : SUI
Tayland : THA
Türkiye : TUR
Ukrayna : UKR
ABD : USA
Özbekistan : UZB
Bursa’nın coğrafi işaret karnesi
]
Kurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
Kurban Bayramında kesilen hayvanın etinin büyük bölümü dağıtılmalıdır dini inançlarımıza göre. Ama aksine derin dondurucular alınır, muhafaza etmek için bin türlü çaba sarf edilir. Ben kurban konusuna girmeyeceğim, Allah ile kul arasındaki bu konunun dışında olan hangisinin diğerine göre sağlık, lezzet ve gastronomi anlamında üstünlükleri var, bunlara değineceğim.
Kırk yaşına kadar kuzu
‘Kırk yaşına kadar kuzu etini yemelisin, kırk yaşından sonra kuzunun yediklerini’ diyerek atalar bizlere yol gösterici olmuşlar aslında. Bana kalırsa da her zaman kuzu etini tercih ederim. Türk mutfağı da tarih boyunca tercihini kuzu etinden yana kullanmıştır.
Osmanlı döneminde de saray mutfağının en çok tercih edilen et türü olan koyun ve kuzu eti özel davetlerin vazgeçilmezi olmuştur. Selçuklu mutfağında da tüketimi en yaygın olan et koyun ve kuzu eti olmuştur.
Orta Asya’dan bu yana kuzu
Koyun ve kuzu eti, Türklerin binlerce yıllık temel besinidir. Çin kaynakları, Türklerin savaş erzakının onların koyun ve atları olduğunu belirtmektedir. Koyun ve kuzu eti Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar Türklerin en çok tercih ettiği et türü olmuştur. İslamiyet’in kabulü ile tek tırnaklı etlerden uzaklaşılmıştır.
Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi
]
Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)‘ye yapmış olduğu Civil Peynir, Göğermiş Peynir ve Kadayıf Dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, “Erzurum Su Böreği”ni de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.
Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum Su Böreği için müracaatını yaptı ve Erzurum ili ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan “Erzurum Su Böreği”nin Coğrafi İşaret Belgesini (TPE)‘den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.
Önceki yıllarda bünyesine katmış olduğu Civil Peynir, Göğermiş Peynir ile Kadayıf Dolmasına ait ürünlere Coğrafi İşaret Belgesini de alarak çalışmalarına devam eden Erzurum Ticaret Borsası “Erzurum Su Böreği” nin de Coğrafi İşaret Belgesini (TPE)‘den tescil ettirerek, Erzurum’un markalaşması ve tanıtımı yolunda önemli bir adım daha attı.
Başkan Oral: Tescilli ürünlerimizi artırmalıyız
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Türkiye’nin, tarımsal potansiyeli, üretim kültürü, coğrafi yapısı ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle devam etti;
“Yöresel ürünlerimizin ilimiz adına tescili için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda İlimize özgü ürünlerin ulusal ve uluslararası platformda tanınması ise en büyük hedefimiz. Geçmiş dönemde Ticaret Borsası olarak Coğrafi İşaret Belgelerini aldığımız Civil Peynir, Gögermiş Peynir ile Kadayıf Dolması ürünlerine Erzurum Su Böreğini de ekleyerek, hem ilimiz adına bir koruma sağladık hem de bu ürünlerin başkaları tarafından sahiplenilmesinin önüne geçmiş bulunduk. Anadolu’nun köklü geçmişinden bize miras kalan bu zenginliğimizin kıymetini bilmek ve bu değerleri muhafaza ederek yeniden ekonomiye kazandırmak bizim için milli bir görev olmalıdır. Son dönemde toplumumuzun da bilinçlenmesiyle, yöresel ürün denildiğinde artık aklımıza coğrafi tescil almış ürünler gelmeye başladı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre; Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilimizde toplam 52 coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Erzurum’da, Civil Peynir, Ehram/İhram, Hınıs Fasulyesi, İspir Kuru Fasulyesi, Kadayıf Dolması, Karnavas Dut Pekmezi, Küflü Civil Peynir (Göğermiş Peynir),Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, İspir Kaymağı ve son olarak da Erzurum Su Böreği olmak toplam 11 ürünün coğrafi işaret tescili yapılmış durumda. Bu sayı ile ülke genelinde birçok ilin önünde bulunan şehrimizde, coğrafi tescil alacak daha birçok yöresel lezzetin olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde ülkemizde de tescil edilecek ürünler listesine yüzlerce ürün daha eklemenin mümkün olduğu da bilinen bir gerçektir.”