Még mindig kutatnak a Londonban eltűnt magyar lány után

img ]

A londoni rendőrség május 9. óta minden megtesz, hogy megtalálja A. Ágnes holttestét, akit a mai napig nem találnak – írja a Blikk. A MyLondon nevű helyi oldal szerint a nő holtteste a mai napig nem került elő.

A brit hatóságok egy 63 éves férfit, Neculai Peizant gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével. Arról semmilyen részlet nem szivárgott ki, hogy a rendőrségnek milyen bizonyítéka van a bűnösségére.

A meggyanúsított férfi a jelek szerint a kamerafelvételek ellenére egyelőre mindent tagad, máskülönben a 20 éves Ágnes maradványainak nyomára vezethette volna már a rendőröket.

Ágnes május 9-én tűnt el észak-londoni otthonából, és azóta senki sem látta. Eltűnését két idegtépő nap után május 11-én jelentették szerettei a rendőrségen.

Neil John detektív főfelügyelő múlt csütörtökön azt mondta, a Park Royal és a Holland Park területeinek átfésülésével próbálnak közelebb kerülni a bűntény megoldásához. A jelek szerint azonban ez nem vezetett eredményre. Ágnes a BBC szerint három éve költözött Londonba.

A lány nagybátyja korábban úgy nyilatkozott: reménykedik benne, hogy az unokahúga még mindig él:

Ágika egy nagyon édes, helyes lány. Nem voltunk napi kapcsolatban, hiszen amíg Magyarországon volt, ő Borsodban élt, én pedig Budapesten. Miután megjelent a hír, azonnal hívtam az édesanyját, aki velem együtt nagyon reméli, hogy ez csak egy rémhír. Hisszük, hogy Ágnes életben van. Próbálunk erősek maradni, bízunk abban, hogy minden jóra fordul.

A húszéves lány, akit Dóra néven is ismertek, nagyjából 165 centiméter magas, szőke hajú, átlagos testalkatú. Amikor legutóbb látták, fehér műszőrmekabát, szaggatott farmernadrág és rózsaszín cipő volt rajta.

Péterfy Bori keresi a jövő Oscar-díjasát

img ]

Az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál május 27. és június 2. között lesz, az eseményen élőben és online egyaránt részt lehet venni.

Márciusról május végére tolódott a kilencedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Ennek a döntésnek hála idén újra élőben, a Toldi Moziban vagy akár a szabad ég alatt, a Városháza udvarán lehet megtekinteni a 27 nemzetközi rövidfilmet, illetve a 31 magyar rövidfilmet.

Akinek nincs oltási igazolványa, a Távmoziban online is követheti a kisjátékfilmes versenyprogram blokkjait.

A vetítéseken kívül a szervezők szakmai programokkal is készültek, ahol többek között a járványhelyzet streamingplatformokra gyakorolt hatásáról, a kreatív szakmában dolgozók kényszerszünetéről, annak következményeiről, illetve a zöld filmgyártásról is terveznek beszélgetéseket.

A pitchfórum moderátora Lévai Balázs lesz, itt fiatal filmes alkotók prezentálhatják egymásnak és vitathatják meg egymással az előkészületben lévő projektjeiket. A kisjátékfilmtervek a 300 000 forintos pénzjutalommal járó Lovas Nádor-díjért versenyeznek majd, ezzel segítik a legjobb filmterv megvalósulását.

Az idei esemény nagykövete Péterfy Bori lesz, aki más szerepkörben is részt vesz majd a fesztiválon, amiről így mesélt az Indexnek:

A fesztivál népszerűsítése mellett a magyar zsűri tagja vagyok Olmo Omerzu és Reisz Gábor filmrendező mellett, úgyhogy minden új magyar rövidfilmet látni fogok, amit nagyon várok már. Érdekelnek az új tehetségek, ki tudja, lehet, hogy köztük van a következő Oscar-díjas! Alkotóként és befogadóként is nagyon szeretem a rövidfilmeket: ebben a mai felgyorsult, rohanó világban mindig örülök, ha időt tudok szakítani valami minőségi szórakozásra, és az elmúlt években a magyar rövidfilmekben nem kellett csalódnom. Annak is mindig örülök, ha felkérnek egy rövidfilmes szerepre pár napot forgatni, mert akkor azt biztosan el tudom vállalni, miközben izgalmas új arcokkal ismerkedhetek meg. Eddig azt hittem magamról, hogy keveset forgatok és alig szerepelek magyar filmben, de a Friss Húson még retrospektív is lesz a korábbi kisfilmjeimből, úgyhogy azért is örülök, hogy elvállaltam ezt a felkérést, mert elkezdtem átértékelni magamban ezt az időszakot.

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció. A filmeket a szervezők tematikus blokkokba sorolták: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek; az ötödik blokk a Határesetek címet viseli, amiben olyan külhoni magyarok alkotásai láthatók, akik a hazai válogatásba nem férnének be.

A fesztiválon többszörös díjnyertes alkotók munkáit is lehet látni, lesznek visszatérő Friss Hús-versenyzők, és egészen új filmesek is bemutatkoznak.

A fesztivál idei vendége Csehország: Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh alkotás, a vetítés után pedig Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve-díjas Jiří Konečný mesél arról, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar-nevezésig.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, de a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A kifejezetten gyerekeknek szóló programokon kívül a fesztivál vetítésein kizárólag 18 év feletti nézők vehetnek részt.

A program részletes leírása, a vetítések időpontjai a Friss Hús oldalán megtekinthetők, a fesztivál ideje alatt pedig Facebook-oldalukon is lehet követni a streamelt szakmai előadásokat.

Segítség, mobilfüggő a gyerek!

img ]

A mobiltelefon életünk része, de gyorsan függővé válhatunk. Hogyan tudjuk mértéktartásra nevelni a gyereket, és milyen praktikákkal segíthetünk mi, szülők abban, hogy az offline élet felé tolódjon a hangsúly?

A mobilfüggőség viselkedésfüggőség, ilyenkor a virtuális világ annyira vonzóvá válik, hogy minden más iránt elveszítjük az érdeklődésünket, a valódi életünk szinte teljesen megszűnik.

A mobilfüggőnél szorongás lép fel, amikor nincs a virtuális térben, fél attól, hogy kimarad valamiből. A gyerekek esetében a tanulásra is erőteljesen kihat a mobilhasználat, nem tudnak kellőképpen koncentrálni, sőt, társas kapcsolataik, barátaik sincsenek az offline térben. Mivel a kicsi gyerekek mentálisan éretlenebbek, könnyebben válnak függővé, bár a tinédzserek is veszélyben vannak, hiszen őket a közösségi média szippantja be.

Korábban írtunk arról, hogy az UNICEF milyen ajánlásokat fogalmazott meg a mobileszközök, a különböző applikációk és a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban, ezen írásunkban viszont kifejezetten a gyerekeknél jelentkező mobilfüggőségre, és annak szakszerű kezelésére koncentrálunk.

A mobilfüggő gyerek szinte csak a telefonnal motiválható. A mobilozás vagy tabletezés egészen kicsi kortól probléma, hiszen sok szülő hagyja, hogy a meséket és egyéb tartalmakat ezeken az eszközökön nézzen a gyereke, miközben például a babakocsiban tolja. Nagyobbaknál intő jel, ha a gyerekünknek csak online kapcsolatai vannak és nincsenek hús-vér barátai

– tudtuk meg Fedoszov Anna pszichológustól.

Adok-kapok huzavona helyett

A szülői példamutatás sokat segíthet, érdemes tehát önmérsékletet tanúsítani.

A tiltás sosem vezet semmi jóra, éppen ezért inkább neveljük a gyereket egészséges mobilozásra, szabályozzuk a netet, tanítsuk meg neki, hogy melyek a hasznos és melyek a „veszélyes” tartalmak.

Fő a fokozatosság! Limitáljuk okosan a mobilozást, vacsora vagy tanulás közben vegyük el a telefont, de utána engedjük egy kicsit netezni. A mobilmentes időszakban természetesen mi se használjuk a telefonunkat!

Alkalmazások segítségével az internetet is tudjuk korlátozni, és hasznos, ha a gyerek telefonján nincsen korlátlan adatfogalom. Ha ugyanis tudja, hogy mennyivel gazdálkodhat, beosztó lesz, meggondolja, hogy mikor és mire használja a netet. Az online és az offline élet közti egészséges arányt kell megtalálni, mert elsősorban a való világban kell megállniuk a gyerekeknek a helyüket és nem a virtuálisban, ugyanakkor a digitális létnek is megvannak a maga előnyei.

Fotó: Thomas Trutschel/Getty

Beszéljünk róla!

„Szerencsére vannak olyan fiatalok is, akik a közösségi médiát elsősorban kapcsolattartásra használják, mert más is érdekli őket, van hobbijuk, olyan szabadidős tevékenység, amiben örömüket lelik. Sőt, vannak olyanok is, akik online térben alkotnak, például videókat szerkesztenek. Érdemes kicsi kortól odafigyelni arra, hogy mi iránt érdeklődik a gyerek, mi az az offline tevékenység, amiben tehetséges, ami feltölti, és ebben érdemes támogatni. Emellett törekedjünk arra, hogy töltsünk a gyerekünkkel minőségi időt, amikor csak rá koncentrálunk és nincsen a kezünkben a telefonunk” – tanácsolja a pszichológus.

Fotó: picture alliance/Getty

Fontos, hogy a gyerekeknek legyenek offline tapasztalataik a világról, mert így könnyebben meg tudnak fogalmazni célokat, törekvéseket, körvonalazódik bennük, hogy mit szeretnének kezdeni az életükkel.

Az is lényeges, hogy a szülő legyen nyitott, érdekelje, hogy a gyermeke mit és miért kedvel az online térben, és az sem árt, ha tisztában van az internetes fogalmakkal. Ha megvan ez a kapocs, kialakul egy bizalmi légkör, elindul egy párbeszéd. Így a gyerek például könnyebben beszél arról, hogy mi az, ami megijeszti a neten, a szülő pedig segít neki értelmezni, feldolgozni ezeket. Egyre gyakoribb a bántalmazás az online térben, ezzel a bensőséges kapcsolattal a szülő ennek elkerülésében és - ha már megtörtént - feldolgozásában is segítheti gyermekét.

A digitális oktatás csak olaj a tűzre?

Azzal, hogy a járvány idején még az oktatás is a digitális térben folyik, a netezés még inkább a gyerekek életének része lett. Most a szülőknek még jobban oda kell figyelniük a szabályozásra, mit mikor engednek. Emellett az informatikaórákon is lényeges lenne, hogy a gyerekeket felelős számítógép-használatra tanítsák meg, egyfajta kritikai gondolkodásra, hogy meg tudják ítélni, mely tartalmak hitelesek és melyek nem.

Fotó: Ethan Miller/Getty

Az internetet nagyon jól lehet használni információgyűjtésre egy dolgozathoz, kiselőadáshoz, prezentáció összeállításához. A praktikus tudást is segítheti a világháló: például megtervezhető a segítségével a havi költségvetésünk vagy akár étrendünk, elérhetőek a kötelező olvasmányok

  • fejtette ki Fedoszov Anna.

Tény, hogy a számítógépfüggőknél a tanulási motiváció lecsökken, főleg a felső tagozatban. Ám vannak olyan praktikák, melyek ebben is segíthetnek. Érdemes a számítógépet a közös térben elhelyezni és nem a gyerek szobájában, vagy lefekvés előtt egy-két órával ne hagyjuk, hogy mobilozzon, így nyugodtabban fog aludni és kellően kipiheni magát.

(Borítókép: Felipe Fredes Fernandez / Shutterstock)