Búcsúzik a TV2 egyik legnépszerűbb sorozata: kiderült, ez kerül a helyére

img ]

Fotó: TV2

Január 4-én indult el Az én lányom a TV2-n, amit azóta is minden hétköznap délután láthatnak a sorozat rajongói. A széria rögtön óriási siker lett, többször is 15-20 százalékos közönségaránnyal futott a csatornán. Azonban hamarosan búcsút kell inteni neki, hiszen közeledik az utolsó része, ami május 14-én, pénteken 15:40-kor lesz látható.

Jó hír viszont a török produkciókat kedvelő TV-nézők számára, hogy Az én lányomat rögtön egy másik romantikus drámasorozat váltja: A nagykövet lánya - tudta meg a SorozatWiki. A sorozat első része május 17-én, hétfőn debütál a TV2-n, és minden hétköznap délután látható lesz. A nagykövet lánya 2019-ben indult Törökországban, és eddig 2 évad készült belőle. A történet főhőse egy gazdag üzletember, Sancar Efeoglu (Engin Akyürek), aki megismerkedik egy nagykövet lányával, Naréval (Neslihan Atagül). Eltérő a családi hátterük, de szerelmesek lesznek egymásba, végül össze is házasodnak. Kettejük boldogsága azonban nem lehet teljes, mivel a múltjuk árnyékai végig kísértik őket.

(Promotions)

Elmondta, mit művelt! Megdöbbentően őszinte vallomást tett az életéről az Exatlon versenyzője»>

Nem tetszik a franciáknak a párizsi magyar nagykövet

img ]

Felborzolta a kedélyeket a francia kommentelők körében, hogy úgymond „egy Habsburgot”, méghozzá Habsurg Ottó kisebbik fiát, Györgyöt nevezték ki Magyarország francia nagykövetének – közölte az Euronews. Az utolsó magyar király unokájának neve tavaly év végén került az asztalra, és idén márciusban kezdte megbízatását Párizsban. A kinevezéséről a Le Figaro, a jobbközép irányultságú francia lap írt kimerítő cikket, ám a tény a kommentelői körének egy részéből nagy felzúdulást váltott ki.

A régi uralkodócsaládok és arisztokrata famíliák leszármazottai általában számos nyelven beszélnek kitűnően (Habsburg György például 10 nyelven), és habár néhány szerencsés családot kivéve címeiket és nagyrészt vagyonukat is elvesztették a 20. század évtizedeiben, kapcsolati tőkéjük, ezáltal befolyásuk megmaradt. A mostani nagykövet Habsburg György Károlyi Györgyöt, az egyik legfontosabb magyar arisztokrata család leszármazottját váltja a párizsi magyar nagyköveti poszton.

Az 55 éves György 1996 óta tölt be különböző diplomáciai pozíciókat, utazó nagykövetként is dolgozott, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit képviselte külföldön. (György unokatestvére, Habsburg Eduárd 2015 óta Magyarország vatikáni nagykövete.)

Ahogyan azt egy francia kommentelő felveti: érdekes, hogy míg Ausztriában nem látják különösebben szívesen a Habsburgokat a közéletben, addig Magyarország fontos posztokra nevezi ki a család tagjait. Ausztriában már 1919-ben, Magyarországon csak két évvel később mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását a meghiúsult királypuccsoknak köszönhetően. Ismeretes, hogy György nagyapja, IV. Károly, az utolsó magyar király 100 éve, 1921. március 27. és április 5. között kísérelte meg először visszafoglalni a magyar trónt. Ezt húsvéti királyjárásként is emlegetik.

Bár a Habsburgok nem jöhetnek szóba osztrák államfőként, és valószínűleg nagykövetként sem, annak nincsen jogi akadálya, hogy Magyarországot képviseljék nagykövetként.

Annak ellenére, hogy György apja, Habsburg Ottó igen ismert személyiség volt Franciaországban, mivel 20 évig volt az Európai Parlament tagja, és rendkívüli tisztelet övezte Európa-szerte, élénk vita folyik több francia weboldalon is nagyköveti kinevezéséről. Van, aki azt írja: ez „megtiszteltetés Franciaországnak”, mások azt kifogásolják, hogy György az Orbán-kormányt képviseli. Megint mások azt nehezményezik, hogy a Habsburg név egyáltalán szóba jöhetett, hiszen a franciák gyakorlatilag ősellenségnek tekintik őket.

A kommentháborúban a nagypolitika is megjelenik. Egy hozzászóló szerint Orbán Viktor tévedett Habsburg György „alkalmazásával”. Hozzáteszi:

Egy Habsburg, aki Magyarországon él, történelmi paradoxon. Még ha apja, Ottó nagy úr is volt, ez nem igazolja fiának francia követként való kinevezését. A Habsburgok évszázadokon át az országunk esküdt ellenségei voltak. Gyakorlatilag minden háborút, legyen szó a napóleoni háborúkról, a birodalmi háborúkról, végül pedig az első világháborúról, a Habsburgok okoztak. Vajon arról van-e szó, hogy Orbán Viktor ezt fricskának szánja Macron részére? Szerintem igen…

Voltak persze, akik egyaránt dicsérik Ottó és György munkásságát, sok szerencsét kívánnak az új nagykövetnek, és felhívják a figyelmet arra, hogy nem lehet Magyarországot „francia szemüvegen keresztül” megítélni.

Habsburg György kinevezésére valószínűleg csak azok kapják fel a fejüket, akik nem követték életének alakulását. György családi bázisa a Budapesthez közeli Sóskúton van, három gyermeke, Zsófia, Ildikó és Károly Magyarországon születtek. Ő maga édesapjával együtt rengeteget dolgozott annak érdekében, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává válhasson, és amint azt egy 2019. márciusi előadáson, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mondta: saját magát magyarnak vallja, semmiképpen nem osztráknak.

(Borítókép: Habsburg György Magyarország utazó nagykövete Az első aranykor - Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok című kiállításon tartott tárlatvezetésen a fővárosi Műcsarnokban 2017. február 25-én. Fotó: Marjai János / MTI)

Beszállhat a cseh hadiiparba a kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf

img ]

A cseh Aero Vodochody repülőgépgyár lehet a célpontja a volt londoni nagykövet Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, már egy magyar részvénytársaságot is létrehozott, amely szintén az üzlet megkötése felé mutat. Cseh részről abban reménykednek, hogy nyáron le lehet zárni a megállapodást.

A HVG információi szerint Magyarország volt londoni nagykövete, a fideszes agytrösztnek számító Századvég-cégcsoport tulajdonosa és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszáll a cseh Aero Vodochody gyár finanszírozásába, melynek az Omnipol hadiipari termékeket gyártó vállalat a résztulajdonosa. A lap azt írja, hogy eredetileg Tombor András lett volna a vevő, akit az Orbán Viktor egyik tanácsadójaként számontartott Habony Árpád köréhez sorolnak. Ő alapította a Corvinus Egyetemet állami cégek részvényeiből finanszírozó Mathias Corvinus Collegiumot is.

Szalay-Bobrovniczky, akinek korábban közös cége is volt Habony Árpáddal, a közelmúltban létrehozta a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-t, és ezen keresztül adhat pénzügyi támogatást az Aerónak. A gyárat részben birtokló Penta Csoport nem akarta megerősíteni a HVG értesülését, a magyar lap és a Hospodářské Noviny cseh üzleti lap kérdésére a Penta szóvivője annyit mondott:

Reményeink szerint a nyár során zárjuk le sikeresen az üzletet.

Az Omnipol a téma érzékenységére hivatkozva nem akarta kommentálni az értesülést.

A Hrot cseh magazin információi szerint Tombor András kiesésével a Slovnaft igazgatóságának elnöke, Világi Oszkár segített újratárgyalni az üzletet. Világi a Hospodářské Noviny kérdésére azt mondta, ő nem tárgyalt, de tud a dologról. A dunaszerdahelyi futballcsapat tulajdonosa megerősítette, hogy

az Aero súlyos pénzügyi helyzetben van, és erre gyorsan megoldást kell találnia, be kell vonni külső finanszírozókat. Itt jöhet a képbe Szalay-Bobrovniczky.

A HVG azt írja, hogy az üzlet egyik kulcspontja az Aero által gyártott L–39NG modellszámú, újonnan gyártott vadászgép, amelyből eddig Vietnám vásárolt néhány darabot, de a magyar kormány is szeretne venni belőle.

Az esetleges felvásárlásról, befektetésről megkérdeztük Szalay-Bobrovniczky Kristófot, ha válaszol, frissítjük cikkünket.