Ταϊβάν: Εταιρείες τεχνολογίας αγόρασαν 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου-Αντιδρά η Κίνα

img ]

Δύο από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κατασκευαστές θα αγοράσουν 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού για την Ταϊβάν.

Η εταιρείες Foxconn, που φτιάχνει συσκευές για την Apple, και TSMC έκλεισαν τις συμφωνίες για το εμβόλιο της BioNTech, αξίας $350 εκατομμυρίων.

Η Ταϊβάν προσπαθεί εδώ και μήνες να αγοράσει το εμβόλιο από την Γερμανική BioNTech και κατηγορεί την Κίνα ότι εμποδίζει την συμφωνία.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν ως δικιά της περιοχή, αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες, οι Foxconn και TSMC θα αγοράσουν πέντε εκατομμύρια δόσεις η κάθε μία και στην συνέχεια θα τις δωρίσουν στην κυβέρνηση.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον αντιπρόσωπο πωλήσεων της Κίνας για την BioNTech, Shanghai Fosun Pharmaceutical Group.

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, Wu Yifang, δήλωσε ότι “θα δουλέψουμε στενά με τους συνεργάτες μας για να προμηθεύσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη Ταϊβάν σύντομα”.

Ο ιδρυτής της Foxconn δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι το Πεκίνο δεν ανακατεύτηκε στις συζητήσεις.

Η BioNTech δημιούργησε το εμβόλιο μαζί με την Αμερικάνικη Pfizer.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει δεχτεί έντονη πίεση από το κοινό για να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση επέτρεψε στην Foxconn και στην TSMC να διαπραγματευτούν συμφωνίες για το εμβόλιο εκ μέρους της.

Η Ταϊβανέζικη Βουδιστική ομάδα, Tzu Chi Foundation, προσπάθησε επίσης να αγοράσει εμβόλια για την Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν δωρίσει πέντε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου του κορονοϊού στην Ταϊβάν για να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Ταυτοχρόνως, η Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca.

Μόνο το 0.3% του πληθυσμού της Ταϊβάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν είπε ότι στοχεύει να έχει κάνει το 25% του πληθυσμού τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

Το Τόκιο θα παρέχει δωρεάν ένα ακόμη εκατ. δόσεων εμβολίου στην Ταϊβάν

img ]

Η Ιαπωνία θα αποστείλει μία τρίτη παρτίδα χορηγούμενων δωρεάν εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ταϊβάν μέσα στην εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα, ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, καθώς το Τόκιο προχωρεί σε μία ακόμη κίνηση εκδήλωσης της υποστήριξής του προς την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν προχωρά σε επιτάχυνση της εμβολιαστικής της εκστρατείας.

Ο Μοτέγκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca Plc θα γίνει την Πέμπτη, αυξάνοντας τη συνολική δωρεά των εμβολιαστικών δόσεων της Ιαπωνίας προς την Ταϊβάν μέχρι τώρα, στα 3,4 εκατομμύρια δόσεις.

Η αποστολή της πρώτης παρτίδας των δόσεων εμβολίου έγινε τον Ιούνιο, ενώ η αποστολή μιας δεύτερης παρτίδας έγινε νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία, η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δικό της σοβαρό πρόβλημα εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Η φιλία μεταξύ της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας είναι ακλόνητη. Το υπουργείο των Εξωτερικών για ακόμη μία φορά ευχαριστεί τους συνεργάτες μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, για τη θερμή βοήθειά τους και τη δυνατή υποστήριξη» πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί ότι η παρέμβαση της Κίνας εμπόδισε μία συμφωνία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια από τη γερμανική BioNTech SE.

Ωστόσο, το Πεκίνο αρνείται ότι έκανε κάποια παρέμβαση, ενώ οι δωρεές εμβολίων από τότε, έχουν δρομολογηθεί προς βοήθεια της κυβέρνησης στην Ταϊβάν.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ δώρισαν 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna Inc, ενώ η Λιθουανία έχει υποσχεθεί τη δωρεά 20.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Από τη μεριά της, η Ταϊβάν επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού της, ενώ μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις περίπου το 1/10 των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων της, με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια εμβολιαστικών δόσεων.

Το σχετικά μικρό ξέσπασμα των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Ταϊβάν έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σποραδικές εξάρσεις μολύνσεων εντός της κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσακώνονται» οι Αμερικανοί στρατηγοί: Θα εισβάλει ή όχι η Κίνα στην Ταϊβάν;

img ]

Τον περασμένο Μάρτιο, ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό, ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για τις προθέσεις του Πεκίνου αναφορικά με την Ταϊβάν και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος στο ορατό μέλλον.

«Ανησυχώ ότι φιλοδοξούν ολοένα περισσότερο να υποκαταστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ηγετικό μας ρόλο στη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες, ως το 2050», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου και πρόσθεσε: «Η Ταϊβάν αποτελεί ξεκάθαρα έναν από τους στόχους τους προτού φτάσουμε εκεί. Και πιστεύω ότι υφίσταται απειλή να κάνουν επίδειξη δύναμης εντός της τρέχουσας δεκαετίας, πρακτικά δε μέσα στα επόμενα έξι χρόνια».

«Μπορούν, αλλά δεν θέλουν»

Σήμερα, ωστόσο, ο άμεσος προϊστάμενός του και αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξέφρασε αντίθετη άποψη. Αν και ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ παραδέχθηκε πως η Ταϊβάν έχει ζωτική σημασία για την Κίνα και ότι η τελευταία έχει και μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δυνατότητες για να πετύχει τους σκοπούς της, ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν στρατιωτικά και το γνωρίζουν».

«Έτσι, πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι χαμηλές στο άμεσο και το κοντινό μέλλον», είπε απευθυνόμενος επίσης σε μέλη του Κογκρέσου – τα οποία μάλλον έχουν αρχίσει να… μπερδεύονται αναφορικά με το τι πιστεύει το Πεντάγωνο και με βάση ποια πιθανά σενάρια καταστρώνει τα δικά του σχέδια.

Η διαμάχη για τις προθέσεις του Πεκίνου δεν περιορίζονται, όπως είναι φυσικό, στο Πεντάγωνο και την ηγεσία του στρατεύματος, αλλά αγγίζει επίσης τους πολιτικούς και τους αναλυτές. Για του λόγου το αληθές, ο νέος υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ασίας, Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, τάχθηκε υπέρ της αποφασιστικής ενίσχυσης της Ταϊβάν σε όλους τους τομείς, υπονοώντας ότι η απειλή είναι άμεση.

Νέος νόμος στο Κογκρέσο

Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση της Ταϊβάν, της οποίας οι ΗΠΑ είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος, έστω και αν δεν την έχουν αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος και, τυπικά, δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Ταϊπέι.

Η εξέλιξη αυτή έχει τη στήριξη και της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Δευτέρας, ότι η Κίνα συνιστά «συστημική απειλή» – έστω κι αν δεν κατάφερε να τους πείσει να προσανατολίσουν τη Συμμαχία προς Ανατολάς και προς τον Ειρηνικό, εξαιτίας των αντιδράσεων εκ μέρους της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Άλλοι, ωστόσο, διαφωνούν. «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός σήμερα δεν διαθέτει τις απαιτούμενες δυνατότητες μεταφοράς αμφίβιων δυνάμεων, λογιστικής υποστήριξης και πολεμικού υλικού για να πραγματοποιήσει μια ισχυρή εισβολή, ενώ δεν δείχνει ούτε να βιάζεται να αποκτήσει όλα τα παραπάνω», ισχυρίστηκε μιλώντας στους Financial Times ο καθηγητής στη Σχολή Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ, Άντριου Έρικσον.

Όσο, πάντως, στις ΗΠΑ οι στρατηγοί, πολιτικοί και αναλυτές «τσακώνονται» για τις προθέσεις του Πεκίνου, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού κάνουν τις δικές τους προετοιμασίες – και δεν αποκλείεται να ετοιμάζουν εκπλήξεις. «Η χώρα διαθέτει ήδη την κυρίαρχη δύναμη για να αποφασίσει πώς και πότε θα επιλύσει το πρόβλημα με την Ταϊβάν», έγραψε πρόσφατα και σε σαφώς απειλητικό τόνο η ελεγχόμενη από το καθεστώς εφημερίδα Global Times.

Επιδείξεις δύναμης εκατέρωθεν

Συνεχίζονται όμως και οι επιδείξεις δύναμης στα Στενά της Ταϊβάν και στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Όπως κατήγγειλε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, σχεδόν την ίδια στιγμή που στη σύνοδο του ΝΑΤΟ συζητούσαν για την Κίνα, αυτή πραγματοποίησε την πιο μαζική παραβίαση του εναέριου χώρου της με μαχητικά, ανάμεσά τους και αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Παράλληλα, λίγο νοτιότερα, πλέει εδώ και μερικές ημέρες μια αρμάδα των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου – αλλά και νέες δοκιμές πυραύλων που, όπως το ίδιο ισχυρίζεται, είναι οι «φονιάδες των αεροπλανοφόρων».

Λέτε η πορεία προς την επέτειο του ενός αιώνα από την ίδρυση του ΚΚ Κίνας, τον Ιούλιο, να σημαδευτεί και από ένα «θερμό επεισόδιο»;