Це фейк: Степанов розвіяв міф про закупівлю російських ПЛР-систем

img ]

КИЇВ. 19 січня. УНН. Держава Україна ніколи не закуповувала російські ПЛР-системи й не планує цього робити. Серед основних імпортерів ПЛР-тестів до нашої країни — КНР, США, Південна Корея. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає кореспондент УНН.

“Це не просто інформація, яка не відповідає дійсності — це черговий фейк, який дуже часто розповсюджується в нашій країні. Я вам наведу цифри про закупівлю тестів. По країнах-виробниках — це Китайська Народна Республіка, Сполучені Штати Америки, Корея (Південна Корея — ред.), Польща, Німеччина, Великобританія, Франція, Австрія. Канада, Чехія, Туреччина, Сінгапур. Як ви бачите, Російської Федерації тут немає”, — заявив міністр у відповідь на запитання про закупівлю ПЛР-систем у РФ.

За його словами, закупівля більшості ПЛР-тестів здійснюється в українського виробника “Українські генетичні технології”, як за державними замовленнями, так і приватними лабораторіями.

“У той самий час, згідно з актуальними даними Держлікслужби, до Реєстру юридичних осіб відповідальних за введення медичних виробів для діагностики коронавірусної хвороби методом ПЛР належить 66 медичних позицій. З яких: Китай — 15; Україна — 12; США — 7; Корея — 5; Італія — 5”, — додав урядовець.

Міністр також відзначив, що деякі приватні лабораторії співпрацюють із російськими виробниками.

“Якщо ми говоримо про те запитання щодо РФ, то це 3 зареєстровані юридичні особи, які здійснюють свою діяльність через українських постачальників. Відсоткове співвідношення використання ПЛР-систем, виробництво яких зареєстровано в Російській Федерації, складає менше ніж 0,6%. І це лише приватні лабораторії виключно, держава точно не закуповувала, не закуповує й закуповувати не планує”, — підкреслив Степанов.

Нагадаємо, 31 грудня 2020 року в Україну прибула перша партія експрес-тестів на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у розмірі 225 тисяч штук.

Додамо, що цьогоріч у Міністерстві охорони здоров’я планують робити не менше мільйона на місяць швидких тестів на антиген COVID-19.

Шкарлет спростував фейк, що навчання в 10 – 11 класах у 2021 році можуть продовжити не всі учні

img ]

Міністр освіти Сергій Шкарлет спростував фейк, який розповсюджують проросійські канали, про те, що цього року до 10 – 11 класів можуть потрапити не всі учні після закінчення 9 класу.

Джерело: 24 канал

Міністр освіти виступив під час засідання Верховної Ради 29 січня, де спростував черговий фейк про освіту старшокласників.

До теми Чи будуть набирати учнів до 10-11 класів у 2021 році: пояснення МОН

Шкарлет заявив, що справді розповсюджують чутки, що не всі школярі зможуть продовжити навчання та піти в 10 – 11 класи.

Основні критерії для школярів – це якість і доступність. І тут є деякі моменти, які треба підправити. Але кожна дитина, яка хоче продовжити навчання в 10 – 11 (12) класі, буде навчатися в цих старших класах,

– наголосив міністр освіти.

Додамо, що МОН пропонує трансформацію освіти з 2027 року. За словами Шкарлета, ці зміни передбачатимуть скасування обмежень повноважень сільських, селищних та місцевих рад.

“Важливо зберегти нинішню мережу закладів освіти, яка сьогодні забезпечує здобуття дошкільної та повної загальної середньої освіти на всіх її рівнях. Хочу запевнити, що кожна дитина, яка виявить бажання навчатися в 10-11 класах, матиме таку змогу”, – написав міністр у телеграмі.

Яка позиція МОН щодо навчання у 10 – 11 класах? У Міносвіти заявили, що жодного випускника 9-х класів не буде позбавлено права на продовження навчання у 10-11 класах. Так, до 10-х класів у 2021 році будуть зараховані учні після видання наказу про переведення учнів 9-х класів цієї ж школи, які не хочуть припиняти навчання і не були відраховані або переведені до іншого закладу освіти.

Розвінчуємо фейк: Тіма Білоруських не сяде у в’язницю через наркотики

img ]

Тіма Білоруських (фото: instagram.com/timabelorusskih)

Тіма Білоруських був затриманий в Мінську з двома кілограмами гашишу, і тепер може сісти у в’язницю через наркотики. Така інформація облетіла ЗМІ 29 січня, але артист поспішив спростувати звинувачення.

Згідно з даними ряду Telegram-каналів, він зараз перебуває в Мінську під домашнім арештом. І цю інформацію нібито підтвердила його представник, пише Daily Storm.

Білоруські ЗМІ пишуть, що затриманий він був в одному з клубів Мінська. Пізніше з’ясувалося, що артист нібито тримав 2 кг наркотиків у себе вдома, але збут не планував. Причому затриманий він був ще 10 січня, а заарештований 12-го, після чого змушений перебувати вдома цілодобово.

В Instagram-stories артист спростовує інформацію про затримання. Він каже, що знаходиться вдома, але не під арештом. Музикант говорить, що довго відмовчувався, але все вирішив висловитися.

Тіма Білоруських спростовує затримання (скрін: instagram.com/stories/belorusskih.love)

“Я до останнього ігнорував ситуацію. Але бачу, що вже нереально. Тому що багато додалося новеньких диванних коментаторів. Загалом, заявляю вам відкрито: всі, що ви читаєте, десь бачите - це неправда. Я перебуваю вдома - так, але не під арештом. Все як завжди, я не знаю… Люди, наркотики - це погано. Це треба розуміти в будь-якому випадку”, - розповідає Тимофій.

Тіма Білоруських спростовує затримання через наркотики (відео: instagram.com/stories/belorusskih.love)

Втім, як пише Telegram-канал Тільки нікому, можливо, музиканта “злив” його колишній лейбл, з яким він нещодавно посварився.

“Є варіант, що Тіму злив його колишній лейбл (Kaufman label - Ред.), з яким він посварився. Ймовірно, продюсери затаїли на фрешмена за зухвалий відхід, відібрали у нього соцмережі з галочкою. А тепер ось і злив по наркоті зробили. Іміджево Тіма, напевно, трохи постраждає. Але зате новий аккаунт прокачає. На хайпі всі зайдуть і підпишуться”, - йдеться в повідомленні.

Пізніше, правда, з’явилися фото, де Тіма знаходиться у відділенні міліції.

Тіма Білоруських у відділенні міліції (фото: t.me/spletni_tg)

Оновлення: слідчий комітет Білорусі нарешті розповів, що там за справи у Тіми Білоруських, пише Telegram-канал Baza.

“Погана новина - у Тіми дійсно знайшли гашиш, в одному з мінських клубів ще на початку січня. Хороша - не два кілограми, а всього 0,4 грама”, - йдеться в повідомленні.

Щодо артиста все ж порушено кримінальну справу про зберігання наркотиків без мети збуту (максимальний термін за нею - 5 років). Запобіжний захід - застава.

Тіма Білоруських (справжнє ім’я - Тимофій Морозов) у 2018 році увірвався в музичний простір з піснею “Мокрые кроссы”, швидко ставши кумиром молоді. Пізніше вийшли також “Незабудка” і “Витаминка”, які стали популярними.

Нагадаємо, що нещодавно переможницю українського ТВ-шоу запідозрили в тому, що вона повернулася до вживання наркотиків.