Britanska ambasada: Sa Srbijom nije potpisan sporazum protiv ruskog uticaja

img ]

The URL has been copied to your clipboard

ŠIRIĆE KULTURNE VEZE SRBIJE I BRITANIJE: U Novom Sadu otvorena britanska „pokretna“ambasada

img ]

U KULTURNOJ stanici „Svilara“ u Novom Sadu danas je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa britanskom ambasadorkom u Srbiji Šan Makleod prisustvovao otvaranju otvaranju treće Britanske „PopAp“ (pokretne) ambasade.

Foto: Grad Novi Sad

Tokom dva dana programa „PopAp“ ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose. Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će grad Glazgov u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama - COP26.

  • Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama će to samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide na Podbari, u mirnom Almaškom kraju, i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Kulturnu stanicu „Svilara" i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena „Pokretna ambasada" - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu posle teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

  • Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu „Pokretnu ambasadu" u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Republike Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima – rekla je ambasadorka i zahvalila Britanskom savetu i Britansko-srpskoj privrednoj komori, kao i KS „Svilara" i SKCNS koji su partneri na tom projektu.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa stipendija Čivning za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe „UK Uticaji“ (u saradnji sa SKC Novi Sad) i „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji“ (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd.

Koncept „PopUp“ ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. Od tada diplomate širom sveta dalje razvijaju taj koncept, kako bi podstakli kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji. Britanska ambasada je svoje prethodne „PopAp“ ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

FOTO:Grad Novi Sad

Britanska PopAp ambasada otvorena u “Svilari”

img ]

Tokom dva dana programa, biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. Fokus programa će biti na projektima koje realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

  • Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije i zato nismo ranije organizovali ovu “pokretnu ambasadu” u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo više o srpskim gradovima – rekla je ambasadorka.

  • Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa Britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama to će samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Svilaru i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena “pokretna ambasada” - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa Čivning stipendija za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe “UK Uticaji” (u saradnji sa SKC Novi Sad) i “Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji” (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd.