A kínai nagykövet publicisztikát írt a Magyar Hírlapba, amiben március 15-re és Orbán Viktorra hivatkozva ítéli el a hongkongi tüntetéseket

img ]

Csi Ta-jü, Kína Budapestre küldött nagykövete publicisztikát írt a Magyar Hírlapba, amelyben azt írja,

Magyarország egyik nemzeti ünnepe alkalmából ismét átolvastam a nagy költő, Petőfi Sándor hazafias verseit. Orbán Viktor miniszterelnök szerint haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Ezzel mélységesen egyetértek.

Közvetlenül ezelőtt viszont leírja, hogy a hongkongi függetlenségi tüntetések gátlástalan Kína-ellenes és felforgató tevékenységek, amelyekbe a külföldi hatalmak is beavatkoztak.

A kínai kormány 1997. július 1-jén Hongkongban visszaállította szuverenitásának gyakorlását, és ténylegesen elindította a hongkongi demokratikus fejlődés folyamatát.

– írja a nagykövet, miután közölte, hogy Hongkong kapcsán másfél évszázadon keresztül demokráciáról még csak nem is beszélhettünk, mert Nagy-Britannia gyarmatosította.

Az »egy ország, két rendszer« egy precedens nélküli úttörő vállalkozás, amely nem mindig működik zökkenőmentesen. Különösen, miután 2019-ben kitörtek a kiadatási törvénymódosítási javaslat miatti zavargások, a Kína-ellenes és Hongkong felforgatását célzó, illet­ve a helyi radikális szeparatista erők nyíltan agitáltak »Hongkong függetlensége« és hasonló kezdeményezések mellett.

– írja a cikkben.

A fenti problémák megoldása érdekében, hogy Hongkong szebb jövőjét biztosítani lehessen, szükségszerű és elkerülhetetlen, hogy a »hazafiak által kormányzott Hongkong« elv érvényesüljön. A 2020 júniusában a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága által elfogadott A Kínai Népköztársaság Hongkong Különleges Közigazgatási Terület nemzetbiztonságának védelméről szóló törvénye fordulóponttá vált Hongkong számára, amellyel visszatérhetett a helyes pályára, a káoszból a rendhez.

– teszi hozzá.

Nemrég megírtuk, hogy Magyarország akadályozta meg azt, hogy az Európai Unió elítélje Kínát egy nyilatkozatban. Ez a nyilatkozat pont a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt ítélte volna el, amelyet most publicisztikában dicsér a nagykövet a kormánysajtóban.

A kínai népgyűlés tavaly júniusban fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, ezért a törvény gyakorlatilag önkényesen alkalmazható. Pénteken ennek a törvénynek az értelmében ítélték egy év börtönre az utolsó hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát:

Oroszországnak nagyon tetszik, hogy Magyarország elsőként vett Szputnyik V-t

img ]

Oroszország nagyra értékeli, hogy Magyarország nem politizálta át a vakcinák ügyét, és elsőként vásárolt Szputnyik V-t – ezt mondta a Magyar Hírlapnak Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Magyarország megbízható európai partner, a kétoldalú politikai kapcsolatokat pragmatizmus, kölcsönös tisztelet jellemzi.

A diplomata felidézte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozóit, kölcsönösen előnyösnek írta le a gazdasági kapcsolatokat, a paksi bővítést, az orosz gázszállítást. Kitért a kulturális kapcsolatokra, a két ország együttműködésére a finnugor kérdésekben.

Szerinte Magyarország sikeresen ötvözi az európai és az euroatlanti kötelezettségvállalásokat az Oroszországgal kölcsönösen előnyös partnerséggel, Budapest álláspontját pedig kiegyensúlyozottnak tartja az EU és a NATO keretében.

A magyar fél már megkapta a szerződésben foglalt mennyiség kétharmadát. Örülünk, hogy az orosz tudomány fejlődése segít Magyarországnak

– emelte ki Jevgenyij Sztanyiszlavov. Szerinte a Szputnyik V-t előbb-utóbb engedélyezik az EU-ban.

Külön kiemelném Magyarország józan és pragmatikus hozzáállását, amelynek köszönhetően az országnak sikerült az EU éllovasává válnia a beoltottak népességarányos számában

– folytatta a diplomata, és mint mondta, hiába próbálták az orosz vakcinát hitelteleníteni, a hatékonysága már nem is 91,6 százalék, hanem 97,6 százalék.

Az orosz diplomata ugyanakkor az emberi jogok megsértése, az erőszakos ukránosítás miatt bírálta Kijevet, szerinte arra határozott választ kell adnia a nemzetközi közösségnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az első nyugati politikus volt, akit beoltottak Szputnyik V-vel, az oroszok hálájáról pedig ékesszólóan árulkodik, hogy erről megemlékeztek az oltóanyag hivatalos Facebook-oldalán is. A forgalmazó, a Russian Direct Investment Fund elég keményen nyomul a közösségi médiában a Szputnyik V-vel.

Bolti eladóra támadt az asszony, visszahívták a nagykövetet

img ]

A belga külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy visszahívja szolgálatából Peter Lescouhier-t, az ország Dél-Koreában dolgozó nagykövetét, miután a közösségi médiában elterjedt egy videofelvétel, amelyen a felesége inzultál egy helyi bolti eladót.

Az áprilisban történt incidenst a kereskedelmi egység biztonsági kamerái rögzítették. A dél-koreai rendőrség elmondása szerint Lescouhier felesége, Hsziang Hszüe-csiu fizetés nélkül akart távozni egy ruházati boltból, amiért az eladók feltartóztatták. A felvételen, amelyet később egy dél-koreai tévécsatorna is levetített, látható, hogy az asszony erőszakosan megragadja az egyik elárusító karját, majd arcul üti. Az eset nagy felháborodást váltott ki az országban.

A belga külügy sajtóközleménye hangsúlyozza azt is, hogy Hsziang Hszüe-csiu az incidens után bocsánatot kért a sértettől elfogadhatatlan viselkedése miatt. A közlemény szerint az asszonyt nem sokkal az eset után kórházban kezelték, és felépülése után együttműködött a nyomozókkal. Nem sokkal később diplomáciai mentelmi jogára is hivatkozott, azonban a belga külügyminisztérium ezt megvonta tőle.

Annak ellenére, hogy Lescouhier is nyilvánosan bocsánatot kért felesége viselkedése miatt, a belga külügy úgy döntött, hogy visszahívja küldetéséből. A nagykövet három évet töltött a kelet-ázsiai országban – számolt be az MTI.