ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΙΑΠΩΝΙΑΣ: «Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν»

img ]

Το Τόκιο θα παρέχει δωρεάν ένα ακόμη εκατ. δόσεων εμβολίου στην Ταϊβάν

img ]

Η Ιαπωνία θα αποστείλει μία τρίτη παρτίδα χορηγούμενων δωρεάν εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ταϊβάν μέσα στην εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα, ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, καθώς το Τόκιο προχωρεί σε μία ακόμη κίνηση εκδήλωσης της υποστήριξής του προς την Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν προχωρά σε επιτάχυνση της εμβολιαστικής της εκστρατείας.

Ο Μοτέγκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca Plc θα γίνει την Πέμπτη, αυξάνοντας τη συνολική δωρεά των εμβολιαστικών δόσεων της Ιαπωνίας προς την Ταϊβάν μέχρι τώρα, στα 3,4 εκατομμύρια δόσεις.

Η αποστολή της πρώτης παρτίδας των δόσεων εμβολίου έγινε τον Ιούνιο, ενώ η αποστολή μιας δεύτερης παρτίδας έγινε νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία, η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δικό της σοβαρό πρόβλημα εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Η φιλία μεταξύ της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας είναι ακλόνητη. Το υπουργείο των Εξωτερικών για ακόμη μία φορά ευχαριστεί τους συνεργάτες μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, για τη θερμή βοήθειά τους και τη δυνατή υποστήριξη» πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί ότι η παρέμβαση της Κίνας εμπόδισε μία συμφωνία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια από τη γερμανική BioNTech SE.

Ωστόσο, το Πεκίνο αρνείται ότι έκανε κάποια παρέμβαση, ενώ οι δωρεές εμβολίων από τότε, έχουν δρομολογηθεί προς βοήθεια της κυβέρνησης στην Ταϊβάν.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ δώρισαν 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna Inc, ενώ η Λιθουανία έχει υποσχεθεί τη δωρεά 20.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Από τη μεριά της, η Ταϊβάν επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού της, ενώ μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις περίπου το 1/10 των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων της, με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια εμβολιαστικών δόσεων.

Το σχετικά μικρό ξέσπασμα των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Ταϊβάν έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σποραδικές εξάρσεις μολύνσεων εντός της κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ταϊβάν: Επτάχρονος έχασε τη ζωή του μετά από συνεχείς ρίψεις στο μάθημα τζούντο

img ]

Ένα επτάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του στην Ταϊβάν, μετά από ασταμάτητες ρίψεις από τους συμμαθητές, αλλά και τον προπονητή του στο μάθημα τζούντο.

Στις 21 Απριλίου ο Χουάνγκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση έως ότου η οικογένειά του αποφάσισε να δώσει τη συγκατάθεσή της για αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη.

Ο προπονητής του έδωσε εντολή στους συμμαθητές του παιδιού να ρίχνουν τον Χουάνγκ στο τατάμι κι έπειτα άρχισε να κάνει κι εκείνος το ίδιο, παρότι το παιδί έκανε εμετό και παρακαλούσε να σταματήσει το μαρτύριό του.

Στη συνέχεια, έχασε τις αισθήσεις του και σταμάτησε να αντιδρά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να καταλήξει εκεί.

Σύμφωνα με ταϊβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, ο προπονητής δεν είχε άδεια άσκησης της ιαπωνικής αυτής πολεμικής τέχνης και πρόσφερε δωρεάν μαθήματα τζούντο στην πόλη Φενγκουάν.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ρίψεις είναι βασική άσκηση της προπόνησης, παρότι ο επτάχρονος ήταν νέος στο άθλημα και δεν είχε ακόμη τις απαραίτητες ικανότητες να προστατευθεί.

Στον προπονητή έχει ασκηθεί δίωξη για πρόκληση σωματικής βλάβης και χρήση παιδιών σε διάπραξη εγκλήματος. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύση ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για το συμβάν.

Οι πολεμικές τέχνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ταϊβάν, η οποία μετρά πολλές διεθνείς επιτυχίες, ιδίως στο Taekwondo.

Με πληροφορίες από Washington Post