Amerikai nagykövet: Nem mószeroltam volna Orbánt az Indexnél

img ]

Azt tanulta Henry Kissingertől, hogy a diplomáciát privátban kell intézni, nem a sajtóhoz kell rohangálni, és szerinte a koronavírus-járvány vagy a gazdaság helyzete ma már fontosabb, mint hogy mi történt a CEU-val. A Budapestről a napokban távozó David Cornstein amerikai nagykövet az Indexnek adott búcsúinterjújában burkoltan érzékeltette: Donald Trumpra szavaz majd, noha ezt nyíltan nem mondhatja ki. Ő is és Orbán Viktor is hízott az elmúlt 30 évben, mondta egy fotóra mutatva.

A magyar közvéleményben némi meglepetést keltett, hogy még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt lemondott. Miért tette?

Számomra és a családom számára nem volt ez olyan meglepő. Amikor ideérkeztem, az volt az elképzelésünk, hogy az elnöki ciklus végéig maradok. Az elnökválasztásnak igazán semmi köze nem volt ehhez a döntéshez. Abból indultunk most ki, hogy hálaadásra és karácsonyra már otthon legyünk. Ezért esett a döntés november 1-jére. Szeretem, hogy nagyköveti rangban vagyok, de a nagyapai rang még jobban a kedvemre van.

Hány éves az unokája?

Éppen betöltötte a tizenötöt. Én pedig két és fél évet kiestem az életéből, így nem láttam a futballcsapatban való szereplését, és még sok minden mást sem. A családunk nagyon kicsi, és nagyon közel állunk egymással.

2018-ban érkezett Magyarországra, Donald Trump nagyköveteként. Mi volt a célkitűzése, és elégedett-e az eredménnyel?

Az üzleti világból érkezem, márpedig ott az a szabály: soha nem lehetsz elégedett, hiszen mindig van mit javítani. De ahogyan visszatekintek az elmúlt két és fél évre, azt mondhatom: amikor ideérkeztem, országaink kapcsolata nem is lehetett volna rosszabb. Amikor pedig a jövő hét pénteken felülök a repülőgépre, akkor elmondhatom majd: a kapcsolataink nem is lehetnének jobbak. Sok mindent sikerült elérnünk, ami az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is csak a javára vált.

A politikai kapcsolatok csúcspontját alighanem az jelentette, amikor tavaly Trump elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor kormányfőt. Magyarországon mégis sokan úgy gondolják, ön nem tett eleget az amerikai érdekek védelmében, így a CEU körüli huzavona kapcsán sem. Mit felel ezekre a bírálatokra?

Ma már – azt gondolom – fontosabb kérdés, hogy mi a helyzet a koronavírus-járvánnyal vagy miként alakult a gazdaság. Ami a magyar kormány politikájával kapcsolatos bírálataimat illeti, fel szeretném idézni egy repülőutamat – alighanem a valaha volt leghosszabbat –, amelyet Henry Kissingerrel együtt tettem meg Szingapúrból New Yorkba, amikor azt akartuk elérni, sikertelenül egyébként, hogy New York rendezhesse meg a 2012-es nyári olimpiát. Kissinger azt mondta nekem: a magándiplomácia sokkal fontosabb, mint a nyilvános diplomácia. Én is ezt követtem az itteni munkámban. Nem rohantam volna az Indexhez sem, hogy panaszkodjam az Orbán-kormányra. Ha úgy gondoltam, hogy valamit máshogy is kezelhetnének, személyesen juttattam azt kifejezésre. Azt tartottam szem előtt, hogy a megoldás Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is jó legyen. Beleszerettem Magyarországba, de ez sem tökéletes ország, nem tökéletes a kormánya sem. Az Egyesült Államoké sem az. Benne van az alkotmányunkban, hogy tökéletes unióra törekszünk. Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány is így gondolkodik. Higgye el nekem, hogy hallattam hangomat – de diszkréten tettem. Az elnök és a magyar kormányfő kiváló kapcsolatban áll egymással. Nemrég egy órát beszélgettem Trumppal az Ovális Irodában, amikor a felmondólevelemet is benyújtottam. Egyszer csak azt mondta: Hívjuk fel Viktort! Mint kiderült, a miniszterelnök éppen a konyhában tevékenykedett, amikor beharangozták neki: az elnök hívja. Visszakérdezett: mégis, minek az elnöke? Az Egyesült Államoké – hangzott a válasz. Ilyen kapcsolatokra lehet építeni.

Nem mindig volt világos, milyen irányvonalat követ a nagykövetségük. Nemrég az Index beszámolt arról, hogy támogatják a magyar kormánnyal szemben kritikus Nyugati pályán Facebook-kampányát, amely felrója Orbán Viktoréknak a szoros orosz kapcsolatot. Hogyan fér meg egymással ez a két vonal?

A Fehér Házban tett látogatásom alkalmával – amit az előbb említettem – a First Ladyt is felkerestem; legalább tizenöt éve ismerem az elnöki párt. Melania Trump feltette a közös fotónkat az Instagramra, ahol milliók nézték meg és 800 ezer ember lájkolta. Ne higgye tehát, hogy nem vagyok tisztában a közösségi média jelentőségével. A Facebook nagyon fontos. De a sajtószabadság is nagyon fontos a számunkra. Akkor láttam a szóban forgó posztot először, amikor önök is. Minden olyasmit szívesen mutatunk, ami azt segíti elő, hogy országaink kapcsolatai még jobbak legyenek. A Facebookon márpedig rengeteg embert elérhetünk.

Úgy érti, hogy a nagykövetségük nem szól bele, miket posztolnak azok, akiket támogat?

Nem hiszem, hogy bele kellene szólnom minden egyes sorba, amit kitesznek. Nem az a cél, hogy támogassuk vagy támadjuk a magyar kormányt. Hanem hogy hozzájáruljunk a kapcsolatok építéséhez.

Említette a koronavírust. 2020 más vonatkozásban is nehéz év az Egyesült Államokban: George Floyd májusi halála tüntetés- és zavargáshullámot váltott ki. Mit gondol, újraválasztják az elnökét? Egyáltalán, Donald Trumpra készül szavazni?

Számos szabály köt bennünket, diplomatákat (nevet). Nem akarom megkerülni a kérdését, de nem kommentálhatom a választásokat. Ám ha abból indul ki, ki jelölt engem a posztra, akkor jó eséllyel fogadhatna egy bukmékernél arra, vajon kire adhatom le a voksomat. Amerikában valóban nagyon sok rossz dolog összejött ebben az évben. A járvány, továbbá az is, hogy emberek tömegével veszítették el a megélhetésüket, vagy az, hogy virtuális temetéseket tartottak, amelyeken a hozzátartozók jelen sem lehettek. Szívszorító az egész. De egyszer vége lesz. Le fogjuk vonni a tanulságokat, és erősebbek, bölcsebbek, felkészültebbek leszünk. George Floyd halála a megítélésem szerint gyilkosság volt. Szükség van ennek nyomán a rendőrségi reformra. De az erőszak, amit szült, elfogadhatatlan. Sétáltam azóta Manhattanben a Madison sugárúton és az Ötödik sugárúton, ahol az üzleteket bedeszkázták a tulajdonosaik a fosztogatásoktól való félelmükben. Nem az erőszakban rejlik a válasz.

Egyelőre nem Trump, hanem egy másik republikánus elnök, az idősebb George Bush szobrát avatják fel a napokban Budapesten, az amerikai nagykövetség közelében. Hogyan látja ennek a történelmi jelentőségét?

Sokan élnek Magyarországon, akiknek – biztos vagyok benne – nem kell elmagyaráznom az 1989-es év jelentőségét, azt, hogy véget ért akkor a kommunizmus időszaka. Istennek hála nekem nem kellett ilyen rendszerben élnem, de sokat hallottam róla. Bush akkor járt Magyarországon, ő volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki ellátogatott ide. Itt, a nagyköveti rezidencia fogadótermében találkozott az akkori magyar ellenzékiekkel, köztük Orbán Viktorral. Lássuk be, Viktor fiatalabbnak látszik az itt látható fotón (mutatja), mint ma, és az is igaz, mindketten jó pár kilóval könnyebbek voltunk akkoriban. Nagyon jelentősnek tartom Bush szobrának felavatását.

A kommunizmus szellemével akkor is találkozhatott, amikor megtudta, hogy Mindszenty bíboros egykori lakosztálya lett a nagyköveti dolgozószobája. Ha egyetlen mondatot hagyhatna nagykövet utódának az íróasztalon, mi lenne az a mondat?

Próbálja meg fenntartani, és tovább építeni a jó kapcsolatokat, amelyeket az elmúlt két és fél évben kialakítottunk.

Most hazatér majd New Yorkba. Mi a legfontosabb emléke, amellyel elutazik Magyarországról, és amelyet évek múlva is felidéz?

Nézze, számos város van, ahol szép a kilátás, jók a szállodák és az éttermek, jó borokat lehet fogyasztani. De egy várost, egy országot az emberek tesznek naggyá. A szülővárosomban is az embereket tartom a legtöbbre, és Magyarországon is. Az itteni fantasztikus emberekkel kapcsolatos emlékeimet őrzöm meg a leginkább.

(Borítókép: Informális megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein az Egyesült Államok budapesti nagykövete feleségeik társaságában 2020. március 6-án. A nagykövet és házastársa Sheila Cornstein rezidenciájukon fogadták Orbán Viktort és feleségét Lévai Anikót. A kötetlen beszélgetésen az amerikai-magyar kapcsolatok aktuális kérdései kerültek szóba. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A botox az én vallásom

img ]

Botoxolok, én vállalom! – hangzott el a meglepetés erejével a Feleségek luxuskivitelben negyedik évadának második részében. Az Index megnézte a második, kivételesen őszintére sikerült részt is a Viasat3 csatorna műsorán. Nem csalódtunk!

Mint a Vörös-tenger, úgy vált ketté a negyedik évad második részében a magyar luxusfeleségek tábora:

negyven pluszos botoxhívőkre és

és fiatalabb botoxtagadókra. (És ez komoly dolog, nem ilyen pimf Madách-féle Homousion és Homoiusion vita!)

Nem mindennapi program ugyanis végignézni a Kaukázusi krétakör tárgyalási nagyjelenetét is megszégyenítő perlekedő luxifeli-vitát arról, hogy

most akkor okÉ-e, vagy ciki botoxolni?

Ezen a ponton az ember lánya egyszerre sírja vissza Köllő Babett felszabadult botoxpartiját valami puccos budai magánklinikán, a reality ominózus puncigőzölős jelenetét és Catherine „free the nipples/szabadságot a ciciknek!” meztelen jógáját.

Az új realityhős, az orosz–magyar teniszezőfeleség Anfisa Bulgakova, pedig még le sem tette a luxusnévjegyét, egy álvonalrollerrel máris bemozdította a dramaturgia tektonikus lemezeit. Kérdés, ezek után meddig marad együtt a luxy brigád?!

Ugyanis Anfisa mint a természetes szépség önjelölt nagykövete, arcjógi nagymester, vagy valami hasonló lett mostanában, és ennek köszönhetően olyan technika és titkok birtokában van, amellyel természetes módon meg lehet állítani az öregedés folyamatát, vissza lehet fordítani az idő kerekét, a sztorit még honfitársa, Isaac Asimov is megirigyelné. (Vajon az arcon hogy néz ki a lótuszülés vagy a lefele néző kutya???)

A lényeg, hogy van valami fém cucc, amit sokat kell az arcon tologatni, ettől lesz az ember szép és fiatal, és ez az egész annyira szuper, hogy egyúttal a reklám helyét is letudtuk. (Figyelik az üzleti modellt, ugye?)

Anfisa nagyon érzi, hogy a hirtelen jött népszerűséget hogyan kell azonnal pénzre váltani, nem is véletlenül lett ő ilyen sikeres és gazdag!

Mert ma már a szépségtrendekben is van spiritizmus, és lelki esszencia, hiszen mint kiderült, egészen más szektába tartozik, aki már átesett A Beavatkozáson vagy Beavatkozásokon, mert ugye ez nem olyan, mint a keresztség, hogy elég csak egyszer felvenni.

Ugye, érezzük a finom báját, amikor a magukat találva érzők, vagyis a férjük/exférjük pénzéből agyonbotoxolt luxusnők azonnal előveszik a Gucci kistáskából az instant, kilúgozott feminista bölcsességeket. Mint például azt, amivel egyébként nem vitatkozunk, hogy egy nőnek igenis joga van az önrendelkezéshez, vagyis azt csinál a saját testével, amit akar. Főleg ha ezt a két lábon járó, külön bejáratú pénztárcája bőkezűen finanszírozza.

Ennyit a fene nagy függetlenségről, és az önmegvalósításról, de a luxusfeleségeknek köszönhetően azt is tudjuk, hogy ma már az önmegvalósításnak az is egy formája, amikor valaki azért megy be látványosan unatkozni egy tévéműsorba, mert történetesen indokolatlanul gazdag.

Leckék a női felemelkedésről

A test ráadásul olyannyira központi elem a második részben, hogy már nem elég inger a luxifelik tökéletesre jógázott (Yvonne esetében kigyúrt) testét bikiniben mutogatni.

Miközben persze ezt a kivételes esztétikai élményt sem ússzuk meg, vagyunk olyan szerencsések, hogy hiánypótló televíziótörténeti pillanatokat élhetünk át a műsorkészítők által Tünde alaposan dokumentált hányásával. (Kellett egy ilyen érzékeny luxusgyomrot egy ilyen fárasztó, hatcsillagos tokaji wellness borhotelbe tartó útnak kitenni?! Mégis, kérem, mi ez a felháborító kegyetlenség a műsor szereplőivel szemben?)

Hála az égnek, kompenzálásként Tünde a pincében már elég jól bírja a potom 40 ezer dolláros tokaji aszúkülönlegességet.

Visszatérve a női felemelkedésről adott leckékhez, hogy ki mit művel a saját arcával és testével ehhez lényegében senkinek semmi köze, és ne is legyen beleszólása. Pláne ne egy fiatalabb nőnek, aki még nem küzd a ráncokkal – magyarázza a két büszke botoxkirálynő, Yvonne és Tünde, akik nyilvánvalóan ebből a gyémántlogikával felépített évrendszerből kiindulva döntöttek úgy, hogy egy ország előtt teregetik ki az életüket.

Nem csupán a rongyrázó show-ban, ahol a második részben is maximum annyi történt, mint egy Csehov-drámában, amit véletlenül egy habos-babos operett díszletei közé rendeztek be: hőseink egyik székről ültek a másikra, közben szavakat mondtak a szájukkal, és sütött róluk, hogy legszívesebben máshol lennének, mint ahol éppen vannak.

Ehhez képest Luxustünde újabban már családi vlogban is kitárulkozik, akihez a második részben már a drága követőihez szóló, a műsort végigtudósító Nini is felzárkózott. (Műsor a műsor a műsorban, forgatás a forgatásban, micsoda mélység, ez felfoghatatlanul meta.)

Yvonne pedig épp frissen megjelent önéletrajzi könyvében árulja el a fiataloknak az üzleti siker titkait, aki ráadásul adásban asszisztálja végig Catherine lánya aktuális szakítás miatti kiborulását, majd mondja el a lányoknak, szintén adásban, hogy neki nincs ám felhatalmazása arra, hogy Catherine szakításáról beszéljen.

Vagyis terítik ki a műsoron belül és azon túl luxusbarátnőink a valóságuk egy furcsa mását, ahol most mégis lehullt maya fátyla, mert kivételesen született egy őszinte pillanat, mikor a luxifelik elárulták, mely méregnek köszönhetik az általuk szépségnek nevezett tulajdonságukat. Hiánypótló a második rész, miként az első is az volt.

(Borítókép: Labancz Viktória / VIASAT3)

Megint eltűnt Lakatos Dzsamal Dzsúlió

img ]

A magyarok sorsáról és a gyerekek jövőjéről csak a magyarok dönthetnek – közölte Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. Magyar Nemzet: Legalább három részre szakadt a baloldal a gyermekvédelmi törvény miatt - a Jobbik támogatja, a DK támadja a jogszabályt, az LMP pedig inkább Orbán Viktorral ért egyet. Mintegy négyszáz katona tett esküt a Hősök terén, így ők a Magyar Honvédség őrmestereivé váltak. A katonák bizonyították, hogy a Magyar Honvédségre bárikor, bárhol, bármilyen feladatokban lehet számítani – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Ha a baloldalon múlt volna, akkor ma a magyar emberek fele be sem lenne oltva - reagált a baloldali pártok nyilatkozataira a Fidesz-frakció. A Magyar Orvosi Kamara is egyetért az egészségügyi dolgozók kötelező beoltásával. A járvány negyedik hullám ellen az egyetlen hatásos prevenciós lehetőségünk a tömeges oltás - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere Magyarország élőben című műsorunkban. Kásler Miklós szerint jobb lenne, ha a harmadik oltás nem lenne azonos az első két vakcinával. Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején úgynevezett fegyverpénz gyanánt – írja a Napi.hu a Belügyi Érdekegyeztető Tanács és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács üléseinek jegyzőkönyve alapján. A fegyverpénz kifizetésének feltétele, hogy a 2021-es GDP-nek legalább 5,5 százalékkal kell növekednie. A koronavírus-fertőzöttek száma 189,5, a halálos áldozatoké közel 4,1 millió világszerte a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Ukrajnában az újonnan regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt nem érte el a hatszázat. A zágrábi kormány döntése szerint a Horvátországban nyaraló külföldi turisták is ingyenesen felvehetik a koronavírus elleni oltást. Folytatódtak a béketárgyalások az afgán kormány és a tálib lázadók között a katari fővárosban. Ismeretlen támadók rövid időre elrabolták és megkínozták Afganisztán iszlámábádi nagykövetének lányát - közölte az afgán kormány. Repülőgéppel kimenekítették Afganisztánból az ott lévő francia állampolgárok egy részét és az elmúlt években a francia missziónak dolgozó afgánokat. Beiktatták hivatalába a szíriai fővárosban a májusban újraválasztott Bassár el-Aszad elnököt, aki ezzel a negyedik hétéves elnöki periódusát kezdte meg. Joe Biden amerikai elnök július 26-án fogadja Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnököt Washingtonban. Tikkasztó hőhullám érte el Athént, a görög fővárosban 41 Celsius-fokot mértek, a következő napokban még melegebb lehet. Már több mint 150 áldozata van a Németországban és Belgiumban pusztító heves esőzéseknek és áradásoknak. Hollandiába most érkezett meg az árhullám, ott átszakadt egy gát, a lakosságot kitelepítették a katasztrófahelyzetet hirdettek. Torlódás alakult ki a röszkei határátkelőhelyen: a kilépőoldalon 3, a belépőn 2 óra a várakozás. 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Őrizetbe vett a rendőrség egy szlovák férfit, aki autójával halálra gázolt egy gyalogost Nagyorosziban, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Vasárnaptól újra fogad vonatokat a budapesti Nyugati pályaudvar. Újabb vonalain vezeti be az első ajtós felszállást a BKK ott, ahol nem okoz menetidő-növekedést. Stollár Fanny és Mihaela Buzarnescu nyerte a párosversenyt a budapesti salakpályás női tenisztornán. Távozik Kovács Zoltán sportigazgató a MOL Fehérvár FC-től azt követően, hogy a csapat az első fordulóban búcsúzott a labdarúgó Konferencia Liga selejtezőjében. A kétszeres válogatott Bolla Bendegúz az angol élvonalban szereplő Wolverhampton Wanderers csapatához igazolt, ugyanakkor egy szezont kölcsönben a zürichi Grasshoppers labdarúgó csapatánál tölt. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Brit Nagydíj második szabadedzésén.