A Végtelen szerelem sztárjának új sorozata indul hamarosan a TV2-n

img ]

A TV2 hamarosan egy újabb török sorozattal bővíti kínálatát. A csatorna már el is kezdte reklámozni A nagykövet lányát (Sefirin Kizi), melynek főszerepében Törökország egyik legnépszerűbb férfi színésze, az idehaza is kedvelt Engin Akyürek (Fatmagül, Piszkos pénz, tiszta szerelem), valamint a Végtelen szerelem sztárja, Neslihan Atagül látható.

A sorozat 2019 decemberében debütált a török Star TV-n és jelenleg is fut, így a rajongók egy újabb, hosszú ideig látható sorozatra számíthatnak majd.

A történet főhőse egy gazdag üzletember (Akyürek), aki beleszeret egy nagykövet lányába (Atagül), a festői Aegeanban. Kettejük boldogsága azonban nem lehet teljes, mivel a múltjuk árnyai végig kísértik őket. A sorozat több egyszerű romantikus drámánál, ugyanis a főhősnő történetszálán nagy hangsúlyt kap az, hogy egy fiatal nő miképpen tud manapság szembenézni és megbirkózni a modern társadalmi elvárásokkal, a családja felől rá nehezedő nyomással.

Hamarosan képernyőn

A nagykövet lánya pontos hazai premierdátuma egyelőre nem ismert, de mivel a TV2 már reklámozza a szériát, ezért várhatóan heteken belül elkezdik a részek sugárzását. A sorozat rajongóinak azonban fel kell készülniük arra, hogy Neslihan Atagült nem láthatják sokáig, ugyanis a színésznő betegség (áteresztő bél szindróma) miatt kénytelen volt kiszállni a produkcióból.

A helyét a második évadtól kezdődően Tuba Büyüküstün vette át, akit olyan sorozatokban láthatott már a közönség mint a Bosszú vagy szerelem, az Egy ellopott élet és ő játszott Engin Akyürek oldalán a Piszkos pénz, tiszta szerelemben is.

Épp tegnap írtuk meg azt is, hogy a Life TV is egy új török sorozatot indít.

Frissítés 2021.05.08

Kiderült mostanra, mikor indul A nagykövet lánya, erről különálló hírünkben olvashatnak.

Borító: Engin Akyürek és Neslihan Atagül. Fotó: dizilah.com

Elrabolták és megkínozták az iszlámábádi afgán nagykövet lányát

img ]

Ismeretlen támadók rövid időre elrabolták és bántalmazták Afganisztán iszlámábádi nagykövetének lányát – közölte szombaton az afgán kormány.

Szilszila Alihil hazafelé tartott a pakisztáni fővárosban, amikor néhány órára elhurcolták és „súlyosan megkínozták” – adta tudtul nyilatkozatában az afgán külügyminisztérium, további részleteket azonban nem közölt az Iszlámábádban elkövetett bűncselekményről.

Alihil kiszabadult elrablói fogságából, és azóta kórházi kezelésben részesül

– teszi hozzá a nyilatkozat, az incidens kivizsgálását és az afgán diplomaták biztonságának szavatolását követelve a pakisztáni féltől.

A pakisztáni külügyminisztérium szerint az afgán nagykövetségtől olyan tájékoztatást kaptak, miszerint az afgán nagykövet lánya bérelt járművel utazott, amikor megtámadták. A rendőrség nyomoz a nyugtalanító incidens ügyében, és a hatóságok megerősítették az afgán nagykövet és családja biztonsági őrizetét – áll a válasznyilatkozatban.

Az egymással szomszédos Pakisztán és Afganisztán kapcsolata hosszú ideje fagyos. Kabul azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket biztosít a kabuli kormány megdöntéséért harcoló tálib lázadóknak, míg Iszlámábád vádjai szerint az afgán vezetés lehetővé teszi szélsőségeseknek, hogy a területéről kiindulva kövessenek el támadásokat Pakisztánban. A felek kölcsönösen tagadják egymás vádjait.

(MTI)

Juhász Anna valami olyat tett, amire csak kevesen képesek

img ]

Juhász Ferenc, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas költő lánya, Anna tíz évvel ezelőtt indította el Irodalmi Szalonját, amely mára brand lett, és amelyhez az online tér bekapcsolásával Budapest mellett az egész országból, de határainkon messze túlról is csatlakoznak, és a különböző fórumokon már mintegy 100 ezren vesznek részt – minden külső kényszer nélkül – a közös örömolvasásban, és jönnek össze konkrét helyszínen vagy a neten keresztül egy-egy szöveg, szerző kedvéért, az egymással való találkozásért.

Mutatjuk videón is

„Mindig olvasásra szerettem volna ösztönözni”

– Nálam szerencsésen összeadódott a családi háttér, belenőttem az irodalomba, ami egyszerre volt lehetőség és felelősség is. Édesapám költő volt, de inkább úgy fogalmaznék: tanító. Ez nem választás volt a részéről, ő erre született, és mindazt, amit átélt: leírta, így adta tovább olvasóinak.

Mindig úgy éreztem, hogy kivételes ajándék, amibe beleszülettünk nővéremmel együtt, és nekem feladatom, hogy ebből valamit visszaadjak. Ez a feladat azonban számomra soha nem egy kell, egy kényszer volt, hanem belső késztetés – tudjuk meg Juhász Annától. A jelenkori budapesti irodalmi élet egyik legnépszerűbb nőalakja hozzátette, világéletében bármit csinált, ez hajtotta: „Emberekkel találkoztam mindig, akiket olvasására szerettem volna ösztönözni.”

A kávéházi irodalom szerelmese

– 2010-re összeállt valami bennem, éreztem, rátaláltam a saját hangomra, itt az idő, hogy megmutassam, abból az örökségből, amit kaptam, mit tudok átadni másoknak. A kávéházi irodalom szerelmeseként kitaláltam, hogy kávéházakban zajló intim beszélgetésekkel felelevenítem azt a pezsgő kulturális és társasági életet, amely a 20. század fordulóján – a nehéz körülmények között is – virágzott. A kávéházak Budapesten szigetként működtek: alkotás, szerkesztés, de a társaság szempontjából is – meséli Anna, aki amikor arról faggatjuk, mi a titka, hogyan lehet, hogy a teltházas irodalmi estjein a tizenéves kamaszok éppúgy ott ülnek, mint szüleik, nagyszüleik korosztálya, a tőle megszokott lelkesedéssel csak annyit felel: „Azért, mert az irodalom és az olvasás mindenkié. Nem tananyag, hanem kapaszkodó az élethez. Ki kellett találni, hogyan lehet több generációt megszólítani a könyvekkel és a szerzőkkel.„ Nos, úgy tűnik, ez sikerült, mert a Juhász Anna nevével fémjelzett programokat lassan összesen 100 ezer ember követi – minden társadalmi rétegből vegyesen – a virtuális és a valós térben.

„A Szalon mi vagyunk”

– Az Irodalmi Szalon nem egy helyszín, az mi vagyunk: a közösség. A könyv az, ami valóban összekapcsol minket. Az a lényeg, hogy azt érezzék az emberek, hogy van egy olyan háló – amit az olvasás ad -, ami megtartja őket. A szomorú járványhelyzet alatt jelentősen bővült a táborunk, a világhálón keresztül is nagyon sokan kapcsolódtak hozzánk, és ez jó, de már nagyon várjuk az igazi találkozásokat – árulja el az eltérő beállítottságú embereket egyaránt megszólítani képes irodalmár.

Addig is jelen lehetünk a Pilinszky 100 estjein, a tematikus Irodalmi Szalonokon, követhetjük a Macskakő adásait, és várhatjuk Juhász Anna első tévéfilmjének elkészültét.

Kreatív producer

– Álmomban sem gondoltam volna, hogy 10 évvel az első Irodalmi Szalon után kreatív producere leszek egy tévéfilmnek. A Frici&Aranka Karinthy Frigyes életéről, Karinthy és Böhm Aranka kapcsolatáról szól, de felelevenedik benne a 20-as évek kávéházi Budapestje is. A Karinthy Színházzal közös produkciókhoz csodálatos színészeket találtunk, javában folyik a munka, izgatottan várjuk, hogy megmutathassuk ezt is a közönségnek.

„De hol vannak a nők?!”

„Itt élek Újbudán, félig-meddig itt nőttem föl, akármerre elsétálok, a Kosztolányi Dezső téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren, vagy a Karinthy Frigyes úton járok. A legnagyobb utcák azokról a férfiakról vannak elnevezve, akik köthetők a kerülethez. De hol vannak a nők?! Így született meg bennem a gondolat, hogy a femme fatale-ként emlegetett Böhm Arankát meg kell mutatni, élete filmre illik, karaktere fontos és megrázó. Egyáltalán a nőkről, a századforduló utáni nőképről és erről a nagyon karakteres asszonyról érdemes beszélni.”

Frici&Aranka

„Életem egyik legnagyobb kalandja ennek a filmnek a forgatása! Sok munka van benne, csodás csapattal és stábbal készültünk elő, és megtaláltuk a tökéletes színészeket is, akik felelevenítik a 20-as évek kávéházi Budapestjét. Nem hittem volna amikor a New York és a Centrál termeiben kezdtem irodalmi esteket szervezni – ott, ahol anno Karinthyék “tanyáztak” -, hogy egy évtized múlva filmet forgathatok róluk!”

Irodalmi Szalon

Kilenc évig a Hadik Kávéházban működött, mára több helyszín, többek közt a Mitzi kávézó, a Hemingway Étterem, a Karinthy Színház is otthont ad a Várkert Bazár, a Centrál és a New York Kávéház mellett a Juhász Anna által létrehozott brandnek.

New York Páholy

„Nyolc éve indult útjára a művészeti sorozatunk a New York Kávéházban, a Művész Páholy! Félig-meddig itt, a New York Palotában nőttem fel, papám az Új Írás folyóirat főszerkesztője volt, aminek itt volt a szerkesztősége – több más kiadóval egyetemben. 2013-ban az volt a célunk, hogy újra megteljen a New York az irodalom és a művészet szerelmeseivel. Hogy adni tudjunk és sokan érezzék a ‘genius loci’-t. Sok ezer vendégünk és több száz fellépőnk volt az elmúlt időszakban, de ma egészen máshogy ünneplünk. Nem lehetünk együtt – se mi, se a közönség -, nincs Páholy-est (ami nagyon hiányzik), de mégis van ünnepelnivaló: az egykori törzsvendégekről szóló Frici&Aranka / FILM itt forog a Kávéházban.”

Pilinszky 100

A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jött létre. A centenárium keretében kéthetente csütörtökön este videós sorozaton vehetünk részt a világhálón. Juhász Anna minden esten egy-egy íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel beszélget, alkalmanként 5-5 Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Az év végére kijön a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe – és létrejöhet a Pilinszky centenáriumi szószedet. A beszélgetések ingyenesen követhetők a Facebookon és láthatunk részleteket az Instagramon is.