Dartswereld rouwt om overlijden Andy Fordham

img ]

Fordham pakte in 2004 de wereldtitel van de dartsbond BDO met een zege in de finale op Mervyn King. De zwaarlijvige darter met de bijnaam The Viking kwam vaak in het nieuws vanwege gezondheidsproblemen.

Fordham bekende verslaafd te zijn aan alcohol en soms wel een krat bier per dag te drinken. In 2014 viel hij flink af en probeerde hij een comeback te maken. Fordhams laatste professionele optreden was in 2018 op de World Masters.

De dartswereld rouwt om de dood van de Engelse oud-wereldkampioen.

Dartsbond BDO reageert diep bedroefd op het overlijden van hun oud-wereldkampioen. „Dartslegende Andy (The Viking) Fordham, was een echte heer in onze sport die we verschrikkelijk zullen missen.”

Barry Hearn, de baas van de grootste dartsbond PDC reageert: „„Andy was een van de meest herkenbare darters in de wereld tijdens zijn carrière en overal extreem populair.”

Dartslegende Fordham (59) overleden; hij werd als ‘The Viking’ wereldkampioen

img ]

Dartslegende Andy Fordham is overleden. Hoewel hij al jarenlang kampte met gezondheidsproblemen, komt zijn dood op 59-jarige leeftijd toch onverwacht.

Fordham was een van de bekendste gezichten uit de dartswereld, vooral in de periode rond de eeuwwisseling waarin de sport een explosieve groei doormaakte. Zijn bijnaam was ‘The Viking’, die gezien zijn uiterlijke verschijning geen enkele toelichting behoeft.

Fordham deed geen mededelingen over zijn gewicht, maar meldde zes jaar geleden wel trots dat hij op doktersadvies 106 kilo was afgevallen.

Generatie Fordham gaf darten kleur

De generatie van Fordham gaf kleur aan het jaarlijkse wereldkampioenschap in de rokerige Lake Side Country Club, in de volksmond beter bekend als de Embassy. De organisatie was in handen van de inmiddels opgeheven dartsbond BDO, die al jaren geleden voorbij werd gestreefd door de veel professioneler opgezette PDC.

Voormalig wereldkampioen darts Andy Fordham (59) overleden

img ]

Andy Fordham is donderdag overleden. De voormalig wereldkampioen darts, die al jaren kampte met gezondheidsproblemen, werd 59 jaar oud.

Fordham kroonde zich in 2004 tot wereldkampioen bij de Lakeside van dartsbond BDO. In de jaren daarna moest hij zich meerdere malen op laten nemen vanwege gezondheidsproblemen.

Als gevolg van drankmisbruik en overgewicht moest Fordham onder meer een levertransplantatie ondergaan. Zijn laatste WK speelde hij in 2006.

‘The Viking’, die bekendstond om zijn ongezonde levensstijl, slaagde erin om zijn leven om te gooien en meer dan 100 kilo af te vallen. In september 2014 begon hij weer met darten bij lokale wedstrijden in Engeland en een jaar later stond hij bij de Grand Slam of Darts voor het eerst weer op een groot toernooi. Daar werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door Adrian Lewis.

Fordham was daarna niet meer bij machte om zijn dartsloopbaan nieuw leven in te blazen. Begin vorig jaar kampte hij opnieuw met gezondheidsproblemen. Ook was hij weer tientallen kilo’s aangekomen.

Ondanks zijn zwakke gezondheid kwam het overlijden van Fordham nog relatief onverwacht. Het is niet bekend waaraan hij precies is overleden.