Hollanda Büyükelçisi’nden ziyaret

img ]

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.

Tüm Hakları Saklıdır. Kıbrıs Genç Tv-Halkın Televizyonu - Copyright © 2021

AFYONKARAHİSAR - Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Kwaasteniet, sergi açılışına katıldı

img ]

AFYONKARAHİSAR - Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Kwaasteniet, sergi açılışına katıldı

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Güler Sanat’ın katkılarıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” isimli uluslararası karma serginin açılışına katıldı.

Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, Güler Sanat’ın katkılarıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” isimli uluslararası karma serginin açılışına katıldı.

Kwaasteniet, AKÜ Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki karma serginin açılışında yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Hollanda Büyükelçiliğinin kapalı düzenlediği etkinliklerin ardından Ankara dışında tekrar harekete geçmenin güzel ve anlamlı olduğunu dile getiren Kwaasteniet, şöyle konuştu:

“Kriz zamanlarında sanat ve kültür önemlidir. Özellikle geçtiğimiz yıl sanatçılar için çok iyi bir dönem olmadı. Sanat sektöründe performanslarını sergileyen ve görsel alanda çalışan sanatçılar için. Hollandalı sanatçıların içerisinde yer aldığı sanatsal etkinlikleri düzenlemek ve onlara katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Geçen yıl Ankara’da başlayan sergi, Nevşehir, Tunceli’nin ardından şimdi de Afyonkarahisar’a uğradı. Bu program dahilinde sanatçı söyleşileri de bulunuyor.”

Kwaasteniet, iş birliği için Afyonkarahisar Valiliği, AKÜ Rektörlüğü ile karma sergide eserleri bulunan Hollandalı sanatçılar Arjen Zwart, Jeroen Paalvast ve Koenraad Marinus Van Lier’e teşekkür etti.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek de Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi ile karma serginin açılışını yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise Türkiye’de yaşayan 3 Hollandalı sanatçının “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” uluslararası karma sergide, resimden çizime, fotoğraftan heykel ve video eserlerinin yer aldığı vurguladı.

Konuşmaların ardından uluslararası karma sergi gezildi.

Sergi, 20 Ağustos’a kadar sanatseverlerce gezilebilecek.

Karma serginin açılışına İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, daire müdürleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruşu temsilcileri katıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Arif Yavuz

UMUT ANITI

img ]

Kadıköy’de Haydarpaşa Garı’nın karşısına yerleştirilen Umuda Yolculuk adlı heykelin iki hafta önce açılışı yapıldı.

Elinde tahta bavuluyla ana yurda el sallayan bir gariban işçiyi gösteriyor heykel.

Göçün 60. yılı nedeniyle önce Sirkeci Garı’na yerleştirilmiş. Ancak Fatih Belediyesi’nin heykeli kaldırması üzerine İBB devreye girmiş, Ekrem İmamoğlu’nun aracılığıyla Kadıköy, Haydarpaşa’ya taşınmış.

Hollanda Sosyal Dernekler Federasyonu’nun (DSDF) girişimiyle ısmarlanan heykeli İzmir’den üç sanatçı (Derya Ersoy, Zafer Dağdeviren ve Ali Yaldır) tasarlamış.

Anıtın açılışına Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet Ankara’dan gelmişti. Törene İstanbul’un Hollanda, Belçika, Almanya ve İsveç başkonsolosları da katıldı.

Hükümetten, valilikten, kaymakamlıktan, muhalefetten, siyasilerden kimse gelmemişti.

İBB Başkanı İmamoğlu’nun Gaziantep’teki belediye başkanları toplantısında olduğu söylendi.

İBB adına Park ve Bahçeler Daire Başkanı Çağatay Seçkin konuştu.

AKP’li Fatih Belediyesi heykeli sosyal demokrat bir kuruluşun yaptırmasından rahatsız olmuş deniyor. Oysa heykeli kimin yaptırdığı değil, temsil ettiği anlam önemliydi.

Neticede, Ankara’dan kalkıp gelen Hollanda Büyükelçisi ve dört başkonsolos, açılışta muhatap olarak İBB Park ve Bahçeler Müdürü’nü buldular.

Milyonlarca gurbetçiye ve 60 yıldır kucak açan Batılı ülkelere gösterilen saygı ve nezaket bu oldu.

MOTO TERÖR

Bu ülkede bir trafik genel müdürlüğü ve ona bağlı il trafik müdürlükleri vardır…

Bu merciler trafiğin düzenli işlemesini ve insanların can güvenliğini korumak göreviyle yükümlüdür.

Peki, bu görev neden yok sayılır?

Kadıköy ve çevresinden örnek verelim…

Kaldırımlar bozuk. Bir kısmı kafe ve lokantaların işgali altında. Bu yetmiyormuş gibi, scooter adı verilen, asrın son icadı araçlar hızla yayaların arasına dalıyor. O da yetmiyor, pizza ve kebap motorları sağınızdan solunuzdan size sürtünerek adeta uçuyor. Kimi zaman yayalara çarpıp kaçıyor.

Bendeniz bugüne kadar bir tek trafik memurunun kaldırımdan giden bir tek motoru ya da scooter’ı çevirip ceza yazdığını görmedim.

Kaldırımlarında yürünemeyen bir kente kent denebilir mi?

Neden bir kentte kaldırımda yürümek bile eziyet haline getirilir?

ERBİL

Televizyon ve sahne sanatçısı Mehmet Ali Erbil’i son yıllarda hep hastalık maceralarıyla okuyoruz. Umarız, şimdi iyidir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, esprili kişiliğine de bir örnekle değinmek istiyoruz.

Müjdat Gezen, “Normal Olacak Kadar Anormal Değilim” adlı son kitabında anlatıyor: “Mehmet Ali, berberine gitmiş, tıraş oluyor. Yan koltuktaki müşteriyi tıraş eden kalfa ise hayli acemi. Usturayı kullanırken adamın suratında yeni kesikler açıyor. Erbil dayanamamış, berberine yan koltuktaki adamı işaret ederek demiş ki:

  • Bir ustura da şu zavallı adama verin de kendisini savunsun.”

TALİBAN

ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık savaş serüveni yenilgiyle noktalandı. Şimdi çekiliyorlar. Ancak Kabil’de kalacak büyükelçiliklerin güvenliği için Hamid Karzai Havaalanı’nın Batı kontrolünde bulunması gerekiyor. Bu görevi Türkiye’nin üstlenmesi için görüşmeler sürüyor. Alanı 500 askerle korumamız öngörülüyor. Taliban ise hiçbir yabancı gücün ülkelerinde kalmasına izin vermeyeceğini sık sık tekrarlıyor. Önemli başkentlerde görev yapmış bir büyükelçi dostumuz gönderdiği notta diyor ki:

“Eylülde NATO’nun çekilmesi tamamlandıktan sonra, Taliban’ın başkent Kabil’e yönelmesi kesin görünüyor. Türk askeri orada kaldığı takdirde, çatışmaların ortasında kalacak ve hatta hedefi olacaktır. ABD’den mali ve teknik yardım istenmesi, Batı çekildikten sonra asker bulundurmamızın ulusal çıkarlarla ilgisi olmadığının kanıtıdır. Büyük risk içeren karar gözden geçirilmelidir.”

TOPKAPI

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, arkadaşımız Mert İnan’a Topkapı Sarayı ve Aya İrini ile ilgili açıklamalarda bulunurken bir ara şöyle diyor:

“2019’da Topkapı Sarayı bünyesinde yürütülen 15 restorasyon projesini durdurduk. Restorasyonları üstlenen firmaların yetkin olduklarına ikna olmadık.”

Bravo… Yanlıştan dönüp doğruya yönelmek her zaman iyidir. Doğru olan yapılmış. Ancak şu soruları sormamak da mümkün değil:

  • Restorasyon ihalelerini yetkin olmayan firmalara kim verdi? Altında kimin imzası var? Topkapı Sarayı en önemli tarihi yapılardan biri. Tarihi yapıların restorasyon işleri böylesi hataları kaldırır mı?

NEDİR?

Prof. Örsan Öymen, Cumhuriyet’teki yazısında fala ve astrolojiye inananlara mesaj yolluyor:

“… birçok insan hâlâ, astrolojinin bir bilim olduğu sanısıyla yaşamaktadır. Oysa bilim olan astronomidir, astroloji değildir. Astroloji, bilim olduğu iddiasıyla ortaya çıkan bir sahte bilimdir.”