Még mindig kutatnak a Londonban eltűnt magyar lány után

img ]

A londoni rendőrség május 9. óta minden megtesz, hogy megtalálja A. Ágnes holttestét, akit a mai napig nem találnak – írja a Blikk. A MyLondon nevű helyi oldal szerint a nő holtteste a mai napig nem került elő.

A brit hatóságok egy 63 éves férfit, Neculai Peizant gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével. Arról semmilyen részlet nem szivárgott ki, hogy a rendőrségnek milyen bizonyítéka van a bűnösségére.

A meggyanúsított férfi a jelek szerint a kamerafelvételek ellenére egyelőre mindent tagad, máskülönben a 20 éves Ágnes maradványainak nyomára vezethette volna már a rendőröket.

Ágnes május 9-én tűnt el észak-londoni otthonából, és azóta senki sem látta. Eltűnését két idegtépő nap után május 11-én jelentették szerettei a rendőrségen.

Neil John detektív főfelügyelő múlt csütörtökön azt mondta, a Park Royal és a Holland Park területeinek átfésülésével próbálnak közelebb kerülni a bűntény megoldásához. A jelek szerint azonban ez nem vezetett eredményre. Ágnes a BBC szerint három éve költözött Londonba.

A lány nagybátyja korábban úgy nyilatkozott: reménykedik benne, hogy az unokahúga még mindig él:

Ágika egy nagyon édes, helyes lány. Nem voltunk napi kapcsolatban, hiszen amíg Magyarországon volt, ő Borsodban élt, én pedig Budapesten. Miután megjelent a hír, azonnal hívtam az édesanyját, aki velem együtt nagyon reméli, hogy ez csak egy rémhír. Hisszük, hogy Ágnes életben van. Próbálunk erősek maradni, bízunk abban, hogy minden jóra fordul.

A húszéves lány, akit Dóra néven is ismertek, nagyjából 165 centiméter magas, szőke hajú, átlagos testalkatú. Amikor legutóbb látták, fehér műszőrmekabát, szaggatott farmernadrág és rózsaszín cipő volt rajta.

Ha péntekig kibírjuk, akkor túléljük, de aztán jönnek az óriási viharok

img ]

Csütörtökön tetőfokára hág a forróság, ez lesz a jelenlegi hőhullám és a hét legmelegebb napja. A maximum-hőmérsékletek várhatóan 34 és 40 fok között alakulnak – írja az Időkép.

Fotó: Időkép

A jelenlegi július 8-ai melegrekordot a 2015-ös, Budakalászon mért 39,3 fok tartja, de ez könnyen megdőlhet a ma délutáni órákban. Az egész országban a legmagasabb szintű, vörös figyelmeztetés van érvényben a rendkívüli hőség miatt, és az UV-sugárzás is extrém tartományban alakulhat. Emiatt arra figyelmeztet az orvosmeteorológia, hogy 11 és 16 óra között lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, és gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról.

És ami talán még fontosabb, hogy gyereket vagy kis kedvencet ne hagyjunk a pillanatok alatt felforrósodó autóban. Vácott hasonló ügyben már a rendőrség nyomoz, kiskorú veszélyeztetése címén.

Mindenesetre ez a csúcsmeleg a nyár utolsó hajrája lehet a héten, mivel péntekre újabb hidegfrontot jeleztek. A jelenleg még Nyugat-Európa felett húzódó frontrendszer addigra éri el Magyarországot, és a hétvégére bizonyosan véget vet a hőségnek. A légkör labilizálódásával együtt pedig nagy lesz az esélye a felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatarok, szupercellák kialakulásának is. Az autókkal nemcsak forróság, de villámok idején is érdemes óvatosnak lenni, a TikTokra feltöltött, fedélzeti kamerás felvétel épp egy olyan esetet örökített meg, amikor egy kocsiba csapott a ménkű. Bár az autók ilyenkor egyfajta Faraday-kalitkaként viselkednek, és megvédik a bennük utazó személyeket, azért nem árt hasonló ítéletidőben inkább félreállni.

A hétvége időjárásában még akad némi bizonytalanság, de a legfrissebb előrejelzések szerint a front még vasárnap is felettünk időzhet. Ekkor az északira, északnyugatira forduló széllel a Dunántúlra már hűvösebb levegő érkezhet, többfelé csökkenhet 30 fok alá a hőmérséklet. Keleten viszont még kitarthat a kánikula, és ott nem egy helyen emelkedhetnek 33–36 fok közé a maximumok.

Péterfy Bori keresi a jövő Oscar-díjasát

img ]

Az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál május 27. és június 2. között lesz, az eseményen élőben és online egyaránt részt lehet venni.

Márciusról május végére tolódott a kilencedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Ennek a döntésnek hála idén újra élőben, a Toldi Moziban vagy akár a szabad ég alatt, a Városháza udvarán lehet megtekinteni a 27 nemzetközi rövidfilmet, illetve a 31 magyar rövidfilmet.

Akinek nincs oltási igazolványa, a Távmoziban online is követheti a kisjátékfilmes versenyprogram blokkjait.

A vetítéseken kívül a szervezők szakmai programokkal is készültek, ahol többek között a járványhelyzet streamingplatformokra gyakorolt hatásáról, a kreatív szakmában dolgozók kényszerszünetéről, annak következményeiről, illetve a zöld filmgyártásról is terveznek beszélgetéseket.

A pitchfórum moderátora Lévai Balázs lesz, itt fiatal filmes alkotók prezentálhatják egymásnak és vitathatják meg egymással az előkészületben lévő projektjeiket. A kisjátékfilmtervek a 300 000 forintos pénzjutalommal járó Lovas Nádor-díjért versenyeznek majd, ezzel segítik a legjobb filmterv megvalósulását.

Az idei esemény nagykövete Péterfy Bori lesz, aki más szerepkörben is részt vesz majd a fesztiválon, amiről így mesélt az Indexnek:

A fesztivál népszerűsítése mellett a magyar zsűri tagja vagyok Olmo Omerzu és Reisz Gábor filmrendező mellett, úgyhogy minden új magyar rövidfilmet látni fogok, amit nagyon várok már. Érdekelnek az új tehetségek, ki tudja, lehet, hogy köztük van a következő Oscar-díjas! Alkotóként és befogadóként is nagyon szeretem a rövidfilmeket: ebben a mai felgyorsult, rohanó világban mindig örülök, ha időt tudok szakítani valami minőségi szórakozásra, és az elmúlt években a magyar rövidfilmekben nem kellett csalódnom. Annak is mindig örülök, ha felkérnek egy rövidfilmes szerepre pár napot forgatni, mert akkor azt biztosan el tudom vállalni, miközben izgalmas új arcokkal ismerkedhetek meg. Eddig azt hittem magamról, hogy keveset forgatok és alig szerepelek magyar filmben, de a Friss Húson még retrospektív is lesz a korábbi kisfilmjeimből, úgyhogy azért is örülök, hogy elvállaltam ezt a felkérést, mert elkezdtem átértékelni magamban ezt az időszakot.

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció. A filmeket a szervezők tematikus blokkokba sorolták: Találkozások, Furcsaságok, Családban marad, Felnövéstörténetek; az ötödik blokk a Határesetek címet viseli, amiben olyan külhoni magyarok alkotásai láthatók, akik a hazai válogatásba nem férnének be.

A fesztiválon többszörös díjnyertes alkotók munkáit is lehet látni, lesznek visszatérő Friss Hús-versenyzők, és egészen új filmesek is bemutatkoznak.

A fesztivál idei vendége Csehország: Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh alkotás, a vetítés után pedig Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve-díjas Jiří Konečný mesél arról, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar-nevezésig.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, de a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A kifejezetten gyerekeknek szóló programokon kívül a fesztivál vetítésein kizárólag 18 év feletti nézők vehetnek részt.

A program részletes leírása, a vetítések időpontjai a Friss Hús oldalán megtekinthetők, a fesztivál ideje alatt pedig Facebook-oldalukon is lehet követni a streamelt szakmai előadásokat.