Mircea Lucescu va fi ambasadorul naționalei Ucrainei la EURO 2020. Ce va face la București

img ]

Mircea Lucescu a acceptat să devină ambasadorul naţionalei de fotbal a Ucrainei pentru EURO 2020, scrie presa din țara vecină.

Ucraina va disputa la București două dintre cele trei meciuri din cadrul Grupei C a Campionatului European. Astfel, în rolul său de ambasador, Mircea Lucescu va trebui să îi convingă pe suporterii români să susțină naționala condusă de Andrei Șevcenko la EURO 2020.

“Mircea Lucescu a fost de acord să fie ambasadorul naţionalei Ucrainei la Campionatul European. Deja e în Bucureşti. A început să facă pregătirile, pentru ca naţionala Ucrainei să primească susţinere la Bucureşti. Este o înţelegere cu federaţia de fotbal din Ucraina ca Lucescu să-i facă pe români să perceapă naţionala ucraineană ca pe a lor. Aceasta va fi misiunea antrenorului lui Dinamo în timpul EURO”, a declarat jurnalistul Igor Țiganik, citat de presa ucraineană.

Mircea Lucescu a câștigat anul acesta cu Dinamo Kiev titlul și cupa Ucrainei, preum și supercupa anul trecut. Antrenorul român a devenit un simbol în fotbalul ucrainean, după ce a luat 8 titluri 6 cupe și 7 supercupe, precum și o Cupă UEFA cu rivala Șahtior Donețk.

Citește și De ce se joacă Euro 2020 în 2021. Motivul pentru care a fost amânat Campionatul European

De ce se numește EURO 2020 dacă se desfășoară în 2021

Arena Națională din București va găzdui două dintre meciurile Ucrainei la EURO 2020:

► Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00)

► Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00)

Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo, ucis într-un atac armat vizând un convoi PAM în estul ţării

img ]

Ambasadorul Italiei la Kinshasa a fost ucis luni prin împuşcare, într-un atac armat care a vizat un convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM), în timpul unei vizite în apropiere de Goma, în estul Republicii Democratice Congo, relatează AFP.

Ambasadorul Luca Attanasio ”a murit din cauza rănilor”, a declarat o sursă de rang înalt de la Kinshasa.

Potrivit agenţiei Reuters, care citează autorităţile parcului naţional Virunga, convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

Twitter

Alte două persoane au fost ucise în atac, a anunţat un purtător de cuvnt al armatei în regiunea Nord-Kivu, maiorul Guillaume Djike, fără să precizeze identitatea victimelor.

Cele două victime ar fi şoferul şi garda de corp a ambasadorului, potrivit mai multor surse.

Ministerul italian de Externe a confirmat ulterior moartea lui Luca Attanasio, precizând că el călătorea cu un convoi ONU în estul ţării.

”Cu o profundă tristeţe, ministerul confirmă moartea, azi (luni) la Goma, a ambasadorului Italiei în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, şi a unui militar”, anunţă într-un comunicat Guvernul italian.

Ei călătoreau cu o maşină ”într-un convoi MONUSCO”, Misiunea Căştilor Albastre prezentă în RDCongo de 20 de ani, precizează ministerul.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, care se află la Bruxelles, la o reuniune cu omologii săi europeni, a anunţat că se întoarce anticipat la Roma.

”Forţele armate congoleze efectuează verificări pentru a afla cine sunt atacatorii”, a anunţat armata congoleză.

Atacul vizând convoiul PAM a avut loc la nord de Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, afectată de violenţa unor grupări armate de peste 25 de ani.

În această regiune se află Parcul Naţional Virunga, o adevărată bijuterie turistică, de asemenea teatrul unor conflicte din regiune, în care zeci de grupări armate îşi dispută controlul asupra bogăţiilor solului şi subsolului.

Parcul este supravegheat de 689 de rangeri înarmaţi, dintre care cel puţin 200 au fost uciși în exerciţiul funcţiunii, potrivit unor oficiali.

Luca Attanasio, în vârstă de 43 de ani, era ambasador în RDCongodin octombrie 2019, după ce a sosit în ţară cu doi ani mai înainte, ca şef de misiune, potrvit biografiei sale oficiale.

El a intrat în cariera diplomatică la sfârşitul lui 2013, în urma unor studii comerciale la Universitatea Luigi Bocconi din Milano.

El a deschis Direcţia Afaceri Economice, după care a lucrat în probleme africane şi cooperare internaţională.

În străinătate, el a fost numit mai întâi şef al secţiei economice şi comerciale al Ambasadei Italiei la Berna (2006-2010), iar apoi consul general al Casablanca, în Maroc (2010-2013).

După o perioadă la Roma, a devenit consilier al AmbasadeiItaliei în Nigeria, în 2015.

Decrete prezidențiale. Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a fost rechemat în țară

img ]

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru rechemarea a 14 ambasadori, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului l-a rechemat pe Dan Mihalache din funcţia de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi pe Adrian Cioroianu din poziţia de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

De asemenea, Iohannis a semnat vineri decretele pentru rechemarea a 12 ambasadori, printre care şi a lui Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia, a lui Gabriel-Cătălin Şopandă, ambasadorul României în Turcia, a Brânduşei Ioana Predescu, ambasadoarea României în Olanda şi a lui Răzvan Rotundu, ambasadorul României în Finlanda.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 14 septembrie a.c., următoarele decrete:

Citește și Klaus Iohannis a semnat decretul. Cine este noul ambasador al României în Israel

Decret privind rechemarea domnului Radu Octavian Dobre din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în India, în Republica Maldivelor, în Republica Populară Bangladesh şi în Republica Federală Democratică Nepal;

Decret privind rechemarea domnului Adrian Mihai Cioroianu din calitatea de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO;

Decret privind rechemarea domnului Ferdinand Nagy din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Muntenegru;

Decret privind rechemarea doamnei Carmen Liliana Burlacu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Cehă;

Decret privind rechemarea doamnei Daniela Brînduşa Băzăvan din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Maroc şi în Republica Islamică Mauritania;

Decret privind rechemarea doamnei Dana Manuela Constantinescu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Bosnia şi Herţegovina;

Decret privind rechemarea domnului Viorel Stănilă din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Macedonia de Nord;

Decret privind rechemarea domnului Ion Gâlea din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria;

Decret privind rechemarea domnului Romeo Stanciu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Uzbekistan;

Decret privind rechemarea domnului Sorin-Dan Mihalache din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

Decret privind rechemarea domnului Radu-Liviu Horumbă se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Georgia;

Decret privind rechemarea domnului Adrian Kozjacski din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Islamică Iran;

Decret privind rechemarea domnului Mircea Perpelea se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Albania;

Decret privind rechemarea domnului Cristian Istrate din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.