Zeeschip sleurt walvis de sluizen van Terneuzen in

img ]

In de sluizen van Terneuzen is vanmorgen een dode walvis ontdekt. Het dier lag op de bulb van een zeeschip dat onderweg was naar de haven van Terneuzen.

Het dier is vermoedelijk ergens op de oceaan op de boeg van het Panamese zeeschip terechtgekomen, pas in de sluizen van de bulb gevallen en daarna door de stroming het Kanaal Gent-Terneuzen ingedreven.

Het kadaver ligt op de kade van Terneuzen, waar het wordt onderzocht:

Dode walvis in sluis Terneuzen gevonden

img ]

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Dode vinvis ontdekt in sluizen van Terneuzen

img ]

Het dier van ongeveer 15 meter is inmiddels op de kade gelegd, meldt onderzoeker Lonneke IJsseldijk. De vinvis zou van de bulb van het Panamese zeeschip Muharrem Dadaylie zijn gevallen en door de stroming het Kanaal Gent-Terneuzen zijn ingedreven. Dat meldt Omroep Zeeland.

Vermoedelijk is het dier ergens op de oceaan op de boeg van het schip terechtgekomen. „In de Golf van Biskaje zwemmen veel gewone vinvissen, mogelijk heeft het schip daar gevaren en het dier geraakt”, aldus IJsseldijk.

Onderzoek

Woensdag gaan onderzoekers van Universiteit Utrecht in samenwerking met de Rijkswaterstaat en Naturalis een autopsie uitvoeren.

Tekst loopt door onder de foto.

Ⓒ Provicom Multimediadiensten

De gewone vinvis is een beschermde diersoort. Volgens IJsseldijk vormt de scheepvaart een van de grootste bedreigingen voor het dier.