Amerikai nagykövet: Nem mószeroltam volna Orbánt az Indexnél

img ]

Azt tanulta Henry Kissingertől, hogy a diplomáciát privátban kell intézni, nem a sajtóhoz kell rohangálni, és szerinte a koronavírus-járvány vagy a gazdaság helyzete ma már fontosabb, mint hogy mi történt a CEU-val. A Budapestről a napokban távozó David Cornstein amerikai nagykövet az Indexnek adott búcsúinterjújában burkoltan érzékeltette: Donald Trumpra szavaz majd, noha ezt nyíltan nem mondhatja ki. Ő is és Orbán Viktor is hízott az elmúlt 30 évben, mondta egy fotóra mutatva.

A magyar közvéleményben némi meglepetést keltett, hogy még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt lemondott. Miért tette?

Számomra és a családom számára nem volt ez olyan meglepő. Amikor ideérkeztem, az volt az elképzelésünk, hogy az elnöki ciklus végéig maradok. Az elnökválasztásnak igazán semmi köze nem volt ehhez a döntéshez. Abból indultunk most ki, hogy hálaadásra és karácsonyra már otthon legyünk. Ezért esett a döntés november 1-jére. Szeretem, hogy nagyköveti rangban vagyok, de a nagyapai rang még jobban a kedvemre van.

Hány éves az unokája?

Éppen betöltötte a tizenötöt. Én pedig két és fél évet kiestem az életéből, így nem láttam a futballcsapatban való szereplését, és még sok minden mást sem. A családunk nagyon kicsi, és nagyon közel állunk egymással.

2018-ban érkezett Magyarországra, Donald Trump nagyköveteként. Mi volt a célkitűzése, és elégedett-e az eredménnyel?

Az üzleti világból érkezem, márpedig ott az a szabály: soha nem lehetsz elégedett, hiszen mindig van mit javítani. De ahogyan visszatekintek az elmúlt két és fél évre, azt mondhatom: amikor ideérkeztem, országaink kapcsolata nem is lehetett volna rosszabb. Amikor pedig a jövő hét pénteken felülök a repülőgépre, akkor elmondhatom majd: a kapcsolataink nem is lehetnének jobbak. Sok mindent sikerült elérnünk, ami az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is csak a javára vált.

A politikai kapcsolatok csúcspontját alighanem az jelentette, amikor tavaly Trump elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor kormányfőt. Magyarországon mégis sokan úgy gondolják, ön nem tett eleget az amerikai érdekek védelmében, így a CEU körüli huzavona kapcsán sem. Mit felel ezekre a bírálatokra?

Ma már – azt gondolom – fontosabb kérdés, hogy mi a helyzet a koronavírus-járvánnyal vagy miként alakult a gazdaság. Ami a magyar kormány politikájával kapcsolatos bírálataimat illeti, fel szeretném idézni egy repülőutamat – alighanem a valaha volt leghosszabbat –, amelyet Henry Kissingerrel együtt tettem meg Szingapúrból New Yorkba, amikor azt akartuk elérni, sikertelenül egyébként, hogy New York rendezhesse meg a 2012-es nyári olimpiát. Kissinger azt mondta nekem: a magándiplomácia sokkal fontosabb, mint a nyilvános diplomácia. Én is ezt követtem az itteni munkámban. Nem rohantam volna az Indexhez sem, hogy panaszkodjam az Orbán-kormányra. Ha úgy gondoltam, hogy valamit máshogy is kezelhetnének, személyesen juttattam azt kifejezésre. Azt tartottam szem előtt, hogy a megoldás Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is jó legyen. Beleszerettem Magyarországba, de ez sem tökéletes ország, nem tökéletes a kormánya sem. Az Egyesült Államoké sem az. Benne van az alkotmányunkban, hogy tökéletes unióra törekszünk. Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány is így gondolkodik. Higgye el nekem, hogy hallattam hangomat – de diszkréten tettem. Az elnök és a magyar kormányfő kiváló kapcsolatban áll egymással. Nemrég egy órát beszélgettem Trumppal az Ovális Irodában, amikor a felmondólevelemet is benyújtottam. Egyszer csak azt mondta: Hívjuk fel Viktort! Mint kiderült, a miniszterelnök éppen a konyhában tevékenykedett, amikor beharangozták neki: az elnök hívja. Visszakérdezett: mégis, minek az elnöke? Az Egyesült Államoké – hangzott a válasz. Ilyen kapcsolatokra lehet építeni.

Nem mindig volt világos, milyen irányvonalat követ a nagykövetségük. Nemrég az Index beszámolt arról, hogy támogatják a magyar kormánnyal szemben kritikus Nyugati pályán Facebook-kampányát, amely felrója Orbán Viktoréknak a szoros orosz kapcsolatot. Hogyan fér meg egymással ez a két vonal?

A Fehér Házban tett látogatásom alkalmával – amit az előbb említettem – a First Ladyt is felkerestem; legalább tizenöt éve ismerem az elnöki párt. Melania Trump feltette a közös fotónkat az Instagramra, ahol milliók nézték meg és 800 ezer ember lájkolta. Ne higgye tehát, hogy nem vagyok tisztában a közösségi média jelentőségével. A Facebook nagyon fontos. De a sajtószabadság is nagyon fontos a számunkra. Akkor láttam a szóban forgó posztot először, amikor önök is. Minden olyasmit szívesen mutatunk, ami azt segíti elő, hogy országaink kapcsolatai még jobbak legyenek. A Facebookon márpedig rengeteg embert elérhetünk.

Úgy érti, hogy a nagykövetségük nem szól bele, miket posztolnak azok, akiket támogat?

Nem hiszem, hogy bele kellene szólnom minden egyes sorba, amit kitesznek. Nem az a cél, hogy támogassuk vagy támadjuk a magyar kormányt. Hanem hogy hozzájáruljunk a kapcsolatok építéséhez.

Említette a koronavírust. 2020 más vonatkozásban is nehéz év az Egyesült Államokban: George Floyd májusi halála tüntetés- és zavargáshullámot váltott ki. Mit gondol, újraválasztják az elnökét? Egyáltalán, Donald Trumpra készül szavazni?

Számos szabály köt bennünket, diplomatákat (nevet). Nem akarom megkerülni a kérdését, de nem kommentálhatom a választásokat. Ám ha abból indul ki, ki jelölt engem a posztra, akkor jó eséllyel fogadhatna egy bukmékernél arra, vajon kire adhatom le a voksomat. Amerikában valóban nagyon sok rossz dolog összejött ebben az évben. A járvány, továbbá az is, hogy emberek tömegével veszítették el a megélhetésüket, vagy az, hogy virtuális temetéseket tartottak, amelyeken a hozzátartozók jelen sem lehettek. Szívszorító az egész. De egyszer vége lesz. Le fogjuk vonni a tanulságokat, és erősebbek, bölcsebbek, felkészültebbek leszünk. George Floyd halála a megítélésem szerint gyilkosság volt. Szükség van ennek nyomán a rendőrségi reformra. De az erőszak, amit szült, elfogadhatatlan. Sétáltam azóta Manhattanben a Madison sugárúton és az Ötödik sugárúton, ahol az üzleteket bedeszkázták a tulajdonosaik a fosztogatásoktól való félelmükben. Nem az erőszakban rejlik a válasz.

Egyelőre nem Trump, hanem egy másik republikánus elnök, az idősebb George Bush szobrát avatják fel a napokban Budapesten, az amerikai nagykövetség közelében. Hogyan látja ennek a történelmi jelentőségét?

Sokan élnek Magyarországon, akiknek – biztos vagyok benne – nem kell elmagyaráznom az 1989-es év jelentőségét, azt, hogy véget ért akkor a kommunizmus időszaka. Istennek hála nekem nem kellett ilyen rendszerben élnem, de sokat hallottam róla. Bush akkor járt Magyarországon, ő volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki ellátogatott ide. Itt, a nagyköveti rezidencia fogadótermében találkozott az akkori magyar ellenzékiekkel, köztük Orbán Viktorral. Lássuk be, Viktor fiatalabbnak látszik az itt látható fotón (mutatja), mint ma, és az is igaz, mindketten jó pár kilóval könnyebbek voltunk akkoriban. Nagyon jelentősnek tartom Bush szobrának felavatását.

A kommunizmus szellemével akkor is találkozhatott, amikor megtudta, hogy Mindszenty bíboros egykori lakosztálya lett a nagyköveti dolgozószobája. Ha egyetlen mondatot hagyhatna nagykövet utódának az íróasztalon, mi lenne az a mondat?

Próbálja meg fenntartani, és tovább építeni a jó kapcsolatokat, amelyeket az elmúlt két és fél évben kialakítottunk.

Most hazatér majd New Yorkba. Mi a legfontosabb emléke, amellyel elutazik Magyarországról, és amelyet évek múlva is felidéz?

Nézze, számos város van, ahol szép a kilátás, jók a szállodák és az éttermek, jó borokat lehet fogyasztani. De egy várost, egy országot az emberek tesznek naggyá. A szülővárosomban is az embereket tartom a legtöbbre, és Magyarországon is. Az itteni fantasztikus emberekkel kapcsolatos emlékeimet őrzöm meg a leginkább.

(Borítókép: Informális megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein az Egyesült Államok budapesti nagykövete feleségeik társaságában 2020. március 6-án. A nagykövet és házastársa Sheila Cornstein rezidenciájukon fogadták Orbán Viktort és feleségét Lévai Anikót. A kötetlen beszélgetésen az amerikai-magyar kapcsolatok aktuális kérdései kerültek szóba. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rászóltak, hogy mosolyogjon – Oszaka Naomi, a félénk bajnoknő

img ]

Japánul kérdezik, ám angolul felel. Nem érti a világ működését, de az emberi jogokért harcol. A földkerekség legjobban kereső női sportolója, a negyedik Grand Slam-győzelme után mégis csak pizzára vágyott. Az Australian Open-bajnok Oszaka Naomi álma, hogy példaképként nézzenek rá.

Oszaka Naomi még csak 23 éves, rendkívül erős mentálisan: négyszer jutott Grand Slam-torna döntőjébe, négyszer nyert is (Fotó: AFP)

Hirdetés

NÉVJEGY: NAOMI OSZAKA Született:1997. október 16., Oszaka, Japán Nemzetisége: japán Sportága: tenisz Kiemelkedő eredményei: Australian Open-győztes (2019, 2021), US Open-bajnok (2018, 2020), WTA-premiertorna-nyertes (2018 – Indian Wells, 2019 – Peking) Jelenlegi világranglista-helyezése: 2. Legjobb világranglista-helyezése: 1. Eddig keresett pénzdíja:19 674 032 dollár

A negyedik Grand Slam-trófeája: egy hete nyerte Melbourne-ben (Fotó: AFP)

A japán versenyzőnek az a vágya, hogy egyszer olyan teniszező ellen játsszon, aki miatta fog ütőt (Fotó: Nike)

KIBESZÉLTÉK A HÁTA MÖGÖTT

Oszaka Naomi őszinte stílusa alapvetően kedves vagy vicces pillanatokat eredményez, ám Sascha Bajinnak okozott kellemetlen napokat is a japán lány szókimondása. A két évvel ezelőtti Australian Open-díjátadón a teniszező már csak úgy értékelte a német szakember munkáját, hogy „köszönöm, amiért ütögettél velem”, ami egy utalás is volt: Bajin korábban hosszú évekig Serena Williams ütőpartnereként utazott, Oszaka stábjában dolgozott először főedzőként, az ő irányításával jutott az élmezőnybe. Nem sokkal később Oszaka kirúgta a 2018-ban az év WTA-trénerének megválasztott Bajint, ami elsőre érthetetlennek tűnt, ám aztán a japán kifejtette, hogy exedzője kibeszélte a háta mögött, és miatta volt rossz a hangulat az edzéseken, mert állandóan a negatívumokra koncentrált– ezért kellett mennie.

Oszaka egy ideig Venus Williams ütőpartnerével, Jer­maine Jenkinsszel készült, ám a közös munka nem vezetett eredményre, tavaly viszont szerződtette a belga sztáredzőt, Wim Fissette-et, akivel ismét rátalált a helyes útra. A szakember Oszaka US Open- és Australian Open-győzelme előtt Kim Clijstersszel és Angelique Kerberrel is Grand Slam-trófeát ünnepelhetett, és úgy tűnik, kiválóan megérteti magát a különleges japán lánnyal.

A NEMZETI SPORT SZOMBATI MELLÉKLETEKÉNT MEGJELENŐ KÉPES SPORT FRISS, FEBRUÁR 27-I SZÁMÁBÓL AJÁNLJUK: Interjú: Az athéni ezüstérmes kardvívó Nemcsik Zsolt Törökbálinton találta meg a műhelyét Sorozat: Robert Lewandowski, 3. rész – Egész életében hálás lesz Jürgen Kloppnak Kézilabda: Otthonában látogattuk meg az 1965-ben vb-t nyerő Takácsné Giba Mártát Panoráma: Riport a kispesti Magyar Futball Akadémiáról, ahol vallják, kizárólag intelligens szakember tud jó játékost nevelni Történelem: És mégis mozog a labda… – a Lumiere fivérek és a futball első filmemléke Labdarúgás: A gólkirályjelölt Hahn János nemcsak a pályán, a dartsban is szórja a triplákat Hosszú kávé: Az M2-n műsort vezető Somossy Barbara szívesen faggatná Roger Federert

Trükkös kérdés a Grand Slam-döntőket követő sajtótájékoztatón, amikor a győztesnek arra kell felelnie, hogyan ünnepeli meg a sikert. Egy profi sportoló, milliók példaképe nem válaszolhatja azt, hogy a város legmenőbb klubjának VIP-termében ájulásig önti magába a Dom Pérignont, aztán méregdrága ruhákkal és ékszerekkel tömi tele a bőröndjét a hazaút előtt. A többség általában azt mondja, koccint a stábjával – az már különleges reakciónak számított, amikor Roger Federer legutóbbi diadalakor, a 2018-as Australian Opent követően azt felelte, úgy ünnepel majd, mint egy rocksztár.Videojáték, semmi különös, alvás, anime, pizzarendelés – ezek pedig Oszaka Naomi válaszai. Az egy héttel ezelőtt pályafutása negyedik Grand Slam-trófeáját a magasba emelő japán teniszklasszis nem társasági ember, és bár az újságíróknak általában szűkszavúan felel, azon kevesek közé tartozik, akik azt mondják, amit éppen gondolnak.A szakmai szempontokat figyelembe véve a 23 éves sportoló fiatal kora ellenére elképesztő eredményeket ért már el. Ő Ázsia első világelsője, tehát olyan teljesítményre volt képes, amilyenre 4.5 milliárd ember közül senki. Japánban ő az első egyéni Grand Slam-bajnok, a négy nagy versenyen még egyszer sem veszített mérkőzést, ha bejutott a legjobb nyolc közé. Hét eddigi tornagyőzelméből négy Grand Slam, kettő kiemelt premierkategóriájú viadal, tehát a legfontosabb eseményeken képes kihozni magából a maximumot – ITF-versenyt nem is nyert soha. A kiélezett szituációkban is higgadt tud maradni, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi 13 döntő szettes összecsapásán mind győzött, aminél hosszabb, 18-as sorozata csak a legendás Steffi Grafnak volt 1995 és 1999 között. De nem (csak) emiatt választotta be a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, és nem ezért lett tavaly minden idők legjobban kereső női sportolója – a 38 millió dolláros bevétel 90 százaléka szponzoroktól érkezett, nem pénzdíjból. Mangasorozat főszereplője lett, tulajdonjogot szerzett egy amerikai női labdarúgócsapatban, több világcég nagykövete, japán óriásvállalatok kötöttek vele szerződést.Külön kell választani Oszaka viselkedését a tenisz és a világ egyéb témáit illetően. A sportágban egy kedves, de félénk lánynak ismerték meg, aki nem szívesen néz a másik szemébe, állandóan zavarban van és keveset beszél. Maga mondta egy interjúban, a pályán mindig kicsit más ember, mert magabiztossá teszi, hogy olyan munkát végezhet, amihez van tehetsége, amit szeret. A pályán kívül viszont olyan, mint egy gyerek, nem egészen érti, hogyan működik a világ, mert egész életében a tenisz játszotta a főszerepet. Az első és második Grand Slam-sikerét egymás után szerezte meg 2018 végén és 2019 elején, váratlanul gyorsult fel minden körülötte, amit nem viselt jól, ezért neki részben segített a világjárvány, hiszen így volt ideje lelassítani, átgondolni, mit szeretne mutatni magából a pályán, milyen teniszező és milyen ember akar lenni.A díjátadókon mindig kényelmetlenül érzi magát. Előfordult, hogy kezdésként bemutatkozott vagy a végén azon morfondírozott, kinek nem köszönte meg a győzelmet, a 2019-es Australian Open után pedig azt is bevallotta, rászóltak, mert egyszerűen elfelejtett mosolyogni, miközben megkapta a Grand Slam-trófeát. Az idén is vicces szituációba keveredett Melbourne-ben: megkérdezte ellenfelét, Jennifer Bradyt, hogy Jennynek vagy Jennifernek szólítsa, ám zavarában nem figyelt a válaszra, így hiába kérte az amerikai játékos a Jennyt, Oszaka Jenniferként hivatkozott rá.Ahhoz képest, hogy a japán lány esetlennek tűnik a csettintésre is mosolyogni képes, a sablonszöveget bármikor felmondó riválisai mellett, határozott véleménye van a világban történtekről. A tavalyi US Openen hét mérkőzésén hét különböző név szerepelt a maszkján, az amerikai rendőri túlkapások áldozatai, sőt, Oszaka még egy tüntetésen is részt vett. Játékostársai többször elismerték az emberi jogokért és egyenlőségért tett erőfeszítéseit, például Serena Williams is lenyűgözve beszélt 16 évvel fiatalabb ellenfeléről. A legendás amerikai pályafutása nélkül egyébként könnyen lehet, hogy Oszaka nem teniszezne – és nem győzte volna le Serenát a 2018-as US Open döntőjében, az elmúlt évek egyik legbotrányosabb találkozóján, amelyen a fiatalabbik Williams lány összeveszett Carlos Ramos játékvezetővel, az amerikai szurkolók kiakadtak, szegény, a vitában teljesen ártatlan Oszaka meg szörnyű hangulatban, sírva vette át karrierje első Grand Slam-trófeáját.Az Oszakában született Oszaka édesapja Haitiról származik, édesanyja japán. Hároméves volt, amikor a család az Egyesült Államokba, Long Islandre költözött – bár Naomi természetesen tud japánul, a sajtótájékoztatókon az anyanyelvén megfogalmazott kérdésekre angolul felel, mert így jobban képes kifejezni magát. Európai újságíróként mindenesetre különös szituáció, amikor a kérdésekből semmit sem ért meg, a válaszokból meg mindent – kivétel, ha egyszerű igen vagy nem a reakció, mert abból nehéz következtetni…A családfő az 1999-es Roland Garroson „szemelte ki” a két Williams, Serena és Venus pályafutását. Az amerikai testvéreket édesapjuk edzette, így Leonard Francois is teniszezőt akart faragni a lányaiból – akik azért édesanyjuk vezetéknevét vették fel, mert Japánban ez tűnt a praktikusabbnak, és születésükkor még nem volt szó költözésről.„Az utat már valaki megépítette, nekünk csak végig kellett mennünk rajta” – mondta Leonard. Egyetemi hallgatóként ismerte meg jövendőbelijét, akinek szülei nem támogatták a szerelmüket, 15 évig egyáltalán nem tartották a kapcsolatot lányukkal, unokáikkal.A két Oszaka valóban hasonló utat járt be fiatalon, mint Williamsék, például ők sem indultak juniorversenyeken. Abban viszont már nem tudták tartani a „tervet”, hogy Serenával és Venusszal ellentétben a haiti-japán családban csak Naomi ért el kiemelkedő eredményeket, a 24 éves Marinak a mostani, a 337. pozíció a karriercsúcsa a világranglistán.Oszakáék később Floridába költöztek, momentán pedig Naomi Kaliforniában él, és ugyan az amerikai teniszszövetség megpróbálta elcsábítani, ő határozottan állítja, japánnak érzi magát, és Japánért fog küzdeni a válogatott eseményeken. Egy Cordae nevű rapper a párja, akinek a US Open-győzelem utáni közös fotón a legfontosabb teendője az volt, hogy a középső ujját mutogassa… Bár a népszerű amerikai televíziós sorozatban, a Két pasi – meg egy kicsiben elhangzott az a mondat, hogy a szerelem nem vak, hanem teljesen hülye, helyi bulvárlapok szerint Oszaka összeveszett barátjával a történtek miatt, hiszen tudja, hiába csak 23 esztendős, már milliók példaképe, ezért a hozzá közel állóknak is figyelniük kell a viselkedésükre.Oszaka egyébként többször elmondta, hogy elsősorban az érdekli, milyen hatással tud lenni az emberekre, és nem feltétlenül a trófeák száma, így aztán nem jelentett meglepetést, amikor a negyedik Grand Slam-siker után elárulta: pályafutása legmenőbb szituációjának azt tartaná, ha egyszer olyan játékossal mérkőzhetne meg, akinek ő a példaképe, esetleg miatta fogott ütőt először a kezében.(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 27-i lapszámában jelent meg.)

Polgár Judit: A vezércsel igazi áttörést hozott a sakknak

img ]

A világ legsikeresebb női sakkozója, Polgár Judit szerint a sakk megváltozott, elment a szórakoztatás és az e-sport irányába, de ez egyáltalán nem baj, hiszen csak így lehet lépést tartani a többi sportággal. A nemzetközi nagymester is érzékeli, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sakk. Az áttörést az A vezércsel című hétrészes minisorozat hozta meg tavaly ősszel. Interjú.

Nem egyszerű utolérni manapság Polgár Juditot, rengeteg tennivalója van. Hogyan telnek a mindennapjai?

Az oktatással kapcsolatos tevékenységeimet menedzselem a Polgár Judit Sakk Alapítvánnyal, visszük az óvodai képességfejlesztő programunkat, a Sakkjátszóteret, valamint az iskolai programot, a Sakkpalotát. Képzéseket készítünk elő pedagógusok részére, folyamatosan dolgozunk a további programok kreatív részén. Alkalmazkodnunk kell az igényekhez, a lehetőségekhez, hogy tovább tudjuk támogatni a pedagógusokat, akik részesei a programnak. Folyamatosan tervezünk, új projektek is vannak a láthatáron, de ez egyelőre a jövő. Itthonról tartok sakkórát nemzetközi tehetségeknek, illetve cégeknek előadásokat. A közelmúltban a Play Magnus Group oktatási nagykövete lettem, nagyon sok területen vállalok feladatot, olyan dolgokban veszek részt, amikkel már korábban is foglalkoztam – például különböző versenyek szakkommentálása –, illetve igyekszünk új irányokat is kitalálni. Dióhéjban ennyi, tényleg nagyon sok minden van.

Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy a sakk lépést tudjon tartani a többi sportággal és az e-sporttal?

Először is, minden sportágnak – legyen ez fizikai vagy online – általánosságban fejlődnie kell. A sakknak például nagy előnye, hogy már egy évtizede is aktívan jelen volt az online térben. Versenyek vannak szép számmal, amatőrök is játszanak, a tehetségek is folyamatosan képezni tudják magukat. A sakknak nagyon sok lehetősége van az online térben, ezt mindenképp ki kell használni. A jövőt tekintve azok lehetnek az igazán sikeres sportágak, amelyekben az emberek képesek hibrid módon dolgozni és bevezetni a tudást, az élményt, a kommunikációt. A sakkot szerintem minden gyermeknek fontos lenne elsajátítania egy bizonyos szinten, mert a játék fejleszti a képességeit, és elősegíti a stratégiai gondolkodást. Tulajdonképpen ezért és ezen dolgozom én is. A sakk mint játék pozitív hatást gyakorolhat a gyerekekre. Ezért is tartom üdvözítőnek, ha bekerül az iskolákba, az intézményekbe. Az természetes, hogy vannak érdeklődőbb gyerekek, és vannak, akik inkább más felé kacsingatnak. A sakk azonban a különböző generációk közös nyelve is.

A 2020-as évben a sakkvilágranglistát vezető Magnus Carlsen bizonyult a legjobban kereső e-sportolónak. Az internetes felületek mekkora áttörést hozhatnak a sportágnak?

Nem vagyok annyira benne az e-sportban… Bár a versenyzés, a versenyeztetés valóban nagyon hatékonyan működik, problémát jelent, hogy jelen pillanatban nincs teljesen kiküszöbölve a csalás. Ha nem ellenőrzik a monitorokat, szinte bárki bármilyen segítséget kaphat és igénybe vehet. Jelenleg leginkább a bizalom alapján zajlanak a versenyek, de ha valaki nagyon rafinált, megtalálja a módját, hogy jogosulatlan előnyre tegyen szert. Vannak már olyan programok, amelyek segítségével meg lehet állapítani egy-egy valószínűsített csalást, de egy jó szinten lévő játékosnak – akiből kinézi az ember, hogy egyébként nagyon jót lép – például egy megsegített lépés is nagyon sokat számíthat abban, hogy győzelemre vigye a játszmát. Sajnos nem egy ilyen eset volt már.

Sokat változott a sakk az utóbbi években?

A sakkcsatornák streamelése nagyon elterjedt és nagyon népszerű lett. Előfordult, hogy Hikaru Nakamura, az egyik legjobb amerikai játékos csatornáját tavasszal egy adott időpontban 50-60 ezren is figyelemmel követték egyszerre. A sakk megváltozott, elment az e-sport és a szórakoztatás irányába.

Tud pontos statisztikát arról, hogy hányan kezdtek el online játszani tavaly tavasszal, a járvány első hullámának berobbanása óta?

Pontos számot nem tudok mondani, nagyságrendileg legalább kétszer annyian játszanak, mint korábban. A különböző platformokon folyamatosan növekedett az igény a játékra, a kurzusokra, a közvetítésekre. Azt gondolom, ennek elsődlegesen nem a karantén volt az oka: az igazi áttörést az A vezércsel című minisorozat hozta el.

Ön szerint mi az oka, hogy ennyire berobbant a sorozat? Az őszi megjelenést követő egy hónap alatt 62 millió háztartásban nézték meg. Ez Netflix-rekord a minisorozatokat tekintve.

Az időzítésnek mindenképp nagy szerepe van, illetve nagyon sok szegmenst és társadalmi helyzetet is érint az alkotás. A film színvilága gyönyörű, és tudatosan felépített: az árvaházból indul, a szürkületből, utána kezd sárgulni, majd zöldülni. A kor divatirányzatát abszolút autentikusan mutatja be, enteriőr szempontjából hihetetlenül aprólékos munka. Szentimentális történet, amely azt dolgozza fel, hogy egy árvaházban cseperedő lánynak milyen potenciális lehetősége van a kitörésre, mibe tud kapaszkodni.

Ami a sakkot illeti, szuperül megcsinálták a szakmai jeleneteket, hiteles és nagyon részletes ez a vonulat. A korábbi világbajnok Garri Kaszparov is szerepet vállalt a háttérmunkában, a főbb játszmákat ő készítette el. Bruce Pandolfini, a legismertebb amerikai sakkedző is segédkezett a sakkszakmai részek kidolgozásában. Beszéltem mindkettőjükkel, mesélték, hogy a forgatás helyszínén is mindig jelen volt legalább egy olyan szakértő, aki folyamatosan nézte az összes sakkos jelenetet, arra figyelt, hogy minden stimmeljen.

Volt, ami nem tetszett annyira?

Nyilván vannak jelenetek, amelyeket eltúloztak, de toleráltam, mert ahhoz, hogy átjöjjön az üzenet és megértsék az emberek, nagyon fontos volt, hogy minél intenzívebb legyen a történet. A film hangulata, a tapintható feszültség egyébként nagyon jó volt. Ami például nem igazán jött át – mert a való életben ez sokkal erősebben megjelenik –, hogy nem támadták Betht a női mivolta miatt. Egy-egy jelenetben előfordult, de egy hétrészes sorozathoz képest ez alig valami. Érezhető volt, hogy érdekes karakter, de a való életben sokkal nehezebb egy nőnek érvényesülni.

Az mennyire hollywoodi túlzás, hogy a főszereplő, Beth Harmon fejben, többnyire a „plafonon” játszotta a partikat?

Ez az egyik legzseniálisabb vizuális rész volt, mert tényleg bemutatta – elsősorban azoknak, akik nem sakkoznak, és nem tudják elképzelni –, hogy hogyan gondolkodik egy profi. Ez tényleg így van, csak nekünk senki nem rakja fel a mennyezetre a figurákat. Nekünk ez olyan, mintha elmondanám neked, hogy a Deák Ferenc térről hogyan juss el a Hősök terére. Ha ismered a várost, nem tudom úgy elmondani, hogy ne vizualizáld magad elé az útvonalat. Amit nagyon sokszor csinálsz, ha egy utat sokszor végigjársz, az rögzül egy idő után.

A főszereplőt alakító színésznővel, Anya Taylor-Joyjal összehozta a Netflix egy beszélgetés erejéig még decemberben. Beszéltek azóta?

Nem. Akkor beszéltünk 15-20 percet, abból vágtak össze egy rövidebb verziót, amit aztán nyilvánosságra hoztak. Kellemes beszélgetés volt, elmondta, hogy mennyire nagy kihívásként élte meg, hogy eljátssza Beth karakterét. Végtelenül szimpatikus színésznő.

A CNN is megkereste a sorozattal kapcsolatban. Polgár Juditot külföldön sem kell sok mindenkinek bemutatni, de érezhető, hogy most nagyobb a felhajtás ön körül?

Itthon régebb óta szerepelek a köztudatban, ismernek az emberek. Itthon állandóan jelen vagyok, ugyanakkor külföldről is sok felkérést kapok. Sok interjút adtam A vezércsel előtt is, a sorozattal kapcsolatban azonban külföldön jobban igényelték a sztorimat, a jelenlétemet, a véleményemet.

A 2024-es budapesti sakkolimpia újabb lökést adhat a honi sakkéletnek. Most először rendezzük meg az eseményt. Várja már?

Természetesen, ez egy hatalmas esély. Meghatározó esemény, amely háromezer sportolót hoz ide. Magyarországnak óriási lehetőség, a magyar fiataloknak pedig, akik részt vehetnek majd az olimpián, jelentős motivációt jelenthet a hazai környezet és az a tény, hogy rendezőként több csapatot is indíthatunk. Egy ekkora esemény azonban a sportnál sokkal többről szól. Kivételesen színes kulturális rendezvény lehet, különösen itt, ahol aktívan jelen van a sakk. Egy ilyen torna megszervezésével sokat és sok területen profitálhatunk.

(Borítókép: Jelenet A vezércsel című sorozatból. Fotó: Phil Bray / Netflix)