Godfrijev prijem za Dan nezavisnosti: Odnosi sa Srbijom počinju „od male šljive“

img ]

Podeli:

Ambasador Sjedinjenih Američih Država u Srbiji Entoni Godfri organizovao je prijem povodom američkog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti, koji se proslavlja 4. jula.

Skupu su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.

Američki marinci su proneli zastavu SAD, nakon čega su izvedene himne SAD i Srbije.

Godfri je poručio da se danas obeležava 245 godina od kada su „očevi osnivači“ SAD proglasili nezavisnost 13 kolonija od Velike Britanije. On je rekao da je ponosan na odnose Ohaja i Srbije i ukazao da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i 20 godina uspešnog rada USAID u Srbiji.

Godfri je poručio da priča o srpsko-američkim odnosima počinje „od male šljive“, jer su pre 140 godina SAD žurile da potpišu sporazum kako bi povećale uvoz šljiva, a potpisivanjem tog trgovinskog sporazuma priznale su nezavisnost Srbije od Otomanskog carstva.

On je ukazao da su imigranti iz Srbije doprineli veličini SAD, poput Mihajla Pupina i Nikole Tesla, da su dve zemlje bile saveznice u oba svetska rata, da su u hladnom ratu stvorene duboke kulturne veze, a da devedesete godine prošlog veka vidi kao „skretanje s puta“.

„Srbija danas nema boljeg prijatelja od SAD. Američke firme investiraju ovde. Želimo da Srbija zauzme zasluženo mesto u porodici EU“, poručio je Godfri.

On je istakao da je 2020. godina za sve bila teška, ali da je siguran da će SAD uz pomoć prijatelja izaći bolja, a veruje i da Srbija ima snage da prevaziđe izazove. Godfri je kazao da će doprineti da Srbija bude prosperitetna demokratska zemlja, sa različitim pogledima, koja doprinosi miru i stabilnosti.

On je nazdravio šljivovicom i poručio: „Živela Srbija. Srećan Dan nezavisnosti i neka Bog blagoslovi SAD“.

Tema ovogodišnje proslave je država Ohajo, čiji je guverner Majk Devajn u video poruci istakao da ove godine SAD i Srbija slave 140 godina diplomatskih odnosa, a da je Ohajo spona dve države. On je ukazao na saradnju Nacionalne garde Ohaja sa Vojskom Srbije i istakao da će saradnja te američke savezne države i Srbije biti još jača.

„I upamtite, vi ste među prijateljima kada ste u Ohaju“, poručio je Devajn.

Skupu su prisustvovali i predsednik Skupštne Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Beograda Zoran Radojičić i Goran Vesić i poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinković.

Prisustvovali su i ambasador Nemačke Tomas Šib, reis-ul-ulema islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ministar finansija Siniša Mali, ministarka Zorana Mihajlović, direktor Petnice u ostavci Nikola Božić, ministar Tomislav Momirović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prisustvovali su i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar prosvete Branko Ruzić, predsednik NUNS Željko Bodrožić, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministatka za rad Darija Kisić Tepavčević, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Na prijem su došli i predsednik PSG Pavle Grbović i predsednik i potpredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, predsednik i potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik LSV Nenad Čanak i predsednik SPO Vuk Drašković

Obeježavanju američkog državnog praznika su prisustvovali i brojni predstavnici civilnog sektora.

TRAŽIO SAM OD KOMESARKE JOHANSON PODRŠKU ZA PRUGU DO GRANICE SA SEVERNOM MAKEDONIJOM! Vučić na potpisivanju ugovora O PODRŠCI EU U UPRAVLJANJU MIGRACIJAMA /VIDEO/

img ]

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama - druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.

Vučić je istakao u Predsedništvu Srbije da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, što su taj novac dodelili Srbiji.

  • Potpisan je ugovor kojim EU daje više od 11 miliona evra za podršku i obrazovanje migrantima - istakao je predsednik.

  • Mi smo danas prisustvovali potpisivanju ugovora kojim EU nam daje značajan novac za podršku kapacitetima za migrante. To je važna stvar za nas jer mi ulažemo naš novac u sve to. Ja sam zahvalan što je taj novac dodeljen Srbiji.

Predsednik je u obraćanju kazao koliko je nelegalnih ulazaka sprečeno i dodao da je najveći pritisak sa teritorije Severne Makedonije.

  • Razgovarali smo o našoj saradnji sa Fronteksom, ali i kako da pokažemo dodatni stepen solidarnosti.

Vučić je naglasio da je Srbija sve migrante u prihvatnim centrima vakcinisala. printscreen Potpisivanje ugovora

  • Mi smo danas razgovarali i o drugim važnim pitanjima, o vladavini prava, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsednik je obavestio gospođu Johanson o akcijama koje smo napravili i sa činjenicom da od februara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i dodao da mnogo toga treba da se uradi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  • Ukazao sam na našu punu posvećenost, ali i dostavio i izveštaj, šta je to što je Srbija uradila u poslednjih pet ili šest meseci, kako bi mogla da otvara nove klastere i nova poglavlja. Mislim da ljudi u EU to primećuju, a kada ćemo biti nagrađeni nije na nama - rekao je predsednik.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije srpečenoje 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

  • Dakle postali smo efikasniji i sa neuporedivo boljim rezutlatima - rekao je Vučić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Aleksandra Joksimović: Nova ambasadorka

img ]

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović preuzeće 1. novembra dužnost ambasadorke Srbije u Velikoj Britaniji, čime je potvrđeno nezvanično saznanje Danasa iz diplomatskih izvora od pre tri meseca.

Mesto ambasadora Srbije u Londonu bilo je upražnjeno više od godinu dana, nakon što je sa te funkcije u avgustu 2017. opozvan Ognjen Pribićević.

Aleksandra Joksimović je široj javnosti postala poznata u periodu od 2001. do 2004, kada je bila pomoćnica ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića, zadužena za informisanje, štampu i kulturu. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji na portalu Centra za spoljnu politiku, „tokom dugogodišnje karijere stekla je posebna znanja iz oblasti komunikacije s medijima, diplomatije i delovanja političkih stranaka“. Članica je redakcije časopisa Međunarodni problemi Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kao i Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi. Pored ostalih radova objavila je knjigu „Srbija i SAD, bilateralni odnosi u tranziciji“. Od 2008. bila je izvršna direktorka kompanije Cepter holding.

Rođena je 20. juna 1963. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir. Radila je, između ostalog, u Srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“, gde je bila profesorica klavira, a potom je i vodila klavirski odsek. Politikom je počela da se bavi devedesetih i birana je za odbornicu u Skupštini grada Beograda. Bila je članica Demokratske stranke, zatim Demokratske stranke Srbije, pa ponovo Demokratske stranke, da bi se na kraju povukla iz „stranačkog života“. Obavljala je dužnosti portparolke DS-a i bila je članica Upravnog odbora Studija B, kao i direktorka Fonda za unapređenje demokratije „LJuba Davidović“. Magistrirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i specijalizirala je na Harvardu. Udata je i ima dve ćerke. U intervjuu za Glas javnosti svojevremeno je izjavila da joj je suprug „glavni savetodavac i jedan od retkih kome sve verujem“. Poznata je po predusretljivosti prema medijima i često komentariše teme iz domena spoljne politike, a Centar čija je predsednica organizovao je brojne konferencije na temu EU integracija Srbije i bezbednosti Zapadnog Balkana.