“DELILE” KLAVIR: Srpska ambasadorka u Velikoj Britaniji zasvirala sa koleginicom Šan Meklaud

img ]

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić je izjavila i da ne bi išla u Potočare na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici sve dok se ne privedu pravdi oni koji su pre šest godina napali tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kada je u ime Srbije otišao da se pokloni žrtvama.

Aleksandra Joksimović: Nova ambasadorka

img ]

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović preuzeće 1. novembra dužnost ambasadorke Srbije u Velikoj Britaniji, čime je potvrđeno nezvanično saznanje Danasa iz diplomatskih izvora od pre tri meseca.

Mesto ambasadora Srbije u Londonu bilo je upražnjeno više od godinu dana, nakon što je sa te funkcije u avgustu 2017. opozvan Ognjen Pribićević.

Aleksandra Joksimović je široj javnosti postala poznata u periodu od 2001. do 2004, kada je bila pomoćnica ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića, zadužena za informisanje, štampu i kulturu. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji na portalu Centra za spoljnu politiku, „tokom dugogodišnje karijere stekla je posebna znanja iz oblasti komunikacije s medijima, diplomatije i delovanja političkih stranaka“. Članica je redakcije časopisa Međunarodni problemi Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kao i Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi. Pored ostalih radova objavila je knjigu „Srbija i SAD, bilateralni odnosi u tranziciji“. Od 2008. bila je izvršna direktorka kompanije Cepter holding.

Rođena je 20. juna 1963. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir. Radila je, između ostalog, u Srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“, gde je bila profesorica klavira, a potom je i vodila klavirski odsek. Politikom je počela da se bavi devedesetih i birana je za odbornicu u Skupštini grada Beograda. Bila je članica Demokratske stranke, zatim Demokratske stranke Srbije, pa ponovo Demokratske stranke, da bi se na kraju povukla iz „stranačkog života“. Obavljala je dužnosti portparolke DS-a i bila je članica Upravnog odbora Studija B, kao i direktorka Fonda za unapređenje demokratije „LJuba Davidović“. Magistrirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i specijalizirala je na Harvardu. Udata je i ima dve ćerke. U intervjuu za Glas javnosti svojevremeno je izjavila da joj je suprug „glavni savetodavac i jedan od retkih kome sve verujem“. Poznata je po predusretljivosti prema medijima i često komentariše teme iz domena spoljne politike, a Centar čija je predsednica organizovao je brojne konferencije na temu EU integracija Srbije i bezbednosti Zapadnog Balkana.

ROKADE U DIPLOMATIJI Aleksandra Joksimović kandidat za ambasadora Srbije u Velikoj Britaniji

img ]

Mesto ambasadora Srbije u Velikoj Britaniji, koje je upražnjeno skoro godinu dana, uskoro bi moglo da bude popunjeno, a potencijalni kandidat za tu funkciju je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, saznaje “Blic”.

Kako za naš list navode diplomatski izvori, ona je jedno od rešenja o kome se razgovara, ali konačna odluka još nije doneta.

  • Moguće je da će ona ubuduće biti na tom mesti - kaže izvor “Blica”, koji navodi da je za to preporučuje i to što se profesionalno bavi međunarodnim odnosima.

Takođe, ova vrsta posla nije joj nepoznanica jer je u periodu od 2001. do 2004. bila pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije.

Joksimovićeva bi na mestu u Londonu zamenila bivšeg ambasadora Ognjena Pribićevića koji je prošle godine, na lični zahtev, i nekoliko meseci pre isteka mandata, zatražio povratak u Srbiju.

Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo Jadranka Joksimović

U medijima se pominje i da bi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uskoro mogla da bude postavljena na neku funkciju u Strazburu, i da bi na ministarskom mestu mogla da je zameni aktuelna šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, ali diplomatski izvori “Blica” navode da ovo nije realna opcija.

List “Danas” navodi da bi ambasadorka Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, trebalo bi da bude imenovana za ambasadorku u Nemačkoj, dok bi Nebojša Rodić, bivši ministar odbrane i aktuelni ambasador Srbije u Azerbejdžanu, mogao da bude postavljen za novog ambasadora u Austriji.

Istovremeno, spekuliše se da će novinar i poslanik SNS Miroslav Lazanski postati ambasador Srbije u Rusiji.