VIDEO: Ambasadorka Srbije postala “viralna” posle susreta sa Đokovićem - od DS-a do Londona uz SNS

img ]

Na kraju se povlači iz stranačkog života, te je 2018, nakon što je mesto ambasadora Srbije u Londonu bilo upražnjeno više od godinu dana, aktuelna naprednjačka vlast bira na funkciju ambasadorke, na kojoj je i danas.

Politikom se bavi još od devedesetih godina, kada je kao članica Demokratske stranke birana za odbornicu Skupštine Grada Beograda, a široj javnosti postala je poznata kao pomoćnica ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića, kada je bila zadužena za informisanje, štampu i kulturu.

Kad ste već ovde…

Stotine hiljada vas svakodnevno se oslanja na 021 tragajući za istinom i objektivnim pristupom informisanju. Obavezali smo se da ćemo raditi u interesu javnosti sa uspostavljenim visokim standardima novinarske profesije i vi ste nam uzvratili ogromnim poverenjem. Vašu podršku sada možete i da konkretizujete. 021 je pokrenuo gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od zanimljivih artikala direktno podržavate rad redakcije 021. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je za našu budućnost. Jer pravo novinarstvo vredi.

U Novom Sadu otvorena britanska PopAp ambasada

img ]

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod danas su u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu učestvovali u otvaranju treće Britanske „PopAp“ (pokretne) ambasade.

Tokom dva dana programa PopAp ambasade biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad gradjanima Novog Sada.

Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Program će tematski biti posvećen kulturnim vezama izmedju Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će Glazgov u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama – COP26.

Ambasadorka Šan Makleod je rekla da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kada ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

„Dugo nismo mogli blisko da saradjujemo zbog epidemiološke situacije, i zato nismo ranije organizovali ovu Pokretnu ambasadu u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo o više o srpskim gradovima“, rekla je ambasadorka.

Miloš Vučević je rekao da Novi Sad nastavlja da neguje tradiciju prijateljstva sa britanskom ambasadom, sa kojom saradjujemo na mnogim poljima, a da će dva dana izložbe to samo još više potvrditi i učvrstiti.

„Divno je što će Novosadjanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji“, rekao je Vučević i pozvao Novosađane da posete Kulturnu stanicu „Svilara“ i uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena „Pokretna ambasada“.

Planirane aktivnosti u Novom Sadu uključuju promociju programa stipendija Čivning (Chevening) za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, vožnju biciklima, izložbe „UK Influences/Uticaji“ i „Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji“(u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu.

Koncept pokretne ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa gradjanima države u kojoj je službovao, kao i gradjenja nove vrste bilateralnih odnosa između država.

Britanska ambasada je prethodne pokretne ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

Britanska PopAp ambasada otvorena u “Svilari”

img ]

Tokom dva dana programa, biće realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. Fokus programa će biti na projektima koje realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Ambasadorka Šan Makleod je naglasila da joj je drago da je u Novom Sadu nakon teškog perioda pandemije, kad ni diplomatija nije funkcionisala u redovnim tokovima koji podrazumevaju česte susrete i putovanja.

  • Dugo nismo mogli blisko da sarađujemo zbog epidemiološke situacije i zato nismo ranije organizovali ovu “pokretnu ambasadu” u Novom Sadu. Cilj je da izlazimo iz prestonice ka drugim gradovima Srbije i da kroz ovaj projekat ispričamo nešto o Velikoj Britaniji, ali i da naučimo više o srpskim gradovima – rekla je ambasadorka.

  • Nastavljamo da negujemo tradiciju prijateljstva sa Britanskom ambasadom, sa kojom sarađujemo na mnogim poljima. Dva dana trajanja ove izložbe koja su pred nama to će samo još više potvrditi i učvrstiti. Divno je što će Novosađanima biti predstavljen deo britanske pop-kulture, kinematografije, kao i informacije o fondovima za stipendiranje u Velikoj Britaniji. Mnogo toga atraktivnog će posetioci moći da vide i zato pozivam Novosađane da danas i sutra posete Svilaru i da uživaju u svemu što nudi ova jedinstvena “pokretna ambasada” - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Planirane aktivnosti uključuju promociju programa Čivning stipendija za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe “UK Uticaji” (u saradnji sa SKC Novi Sad) i “Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji” (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu, manastiru Kovilj itd.