Deras segelfartyg ska ta gods över Atlanten

img ]

Hon lastar tusen ton och seglar från LeHavre till New York på 21 dagar. Här är TOWT och andra kandidater till att frakta ditt paket med vinden.

Containerfartygen ska få konkurrens. Plötsligt utlovas godstransporter med segelfartyg till höger och vänster – bland annat en design från TransOceanic Wind Transport, TOWT. Skeppet ska trafikera sin första rutt under 2022. Bolaget fraktar redan i dag gods i 19 konventionella segelbåtar, men planen är att sjösätta en hel flotta av fartyg byggda för att konkurrera på en mer industriell skala.

Enligt TOWT har fartygen en längd på cirka 79 meter, med kapacitet för att lasta tusen ton. Höjden anges till mer än 60 meter – och riggningen av seglen, med en yta på totalt 2 136 kvadratmeter, sköts till viss del automatiserat.

Snitthastigheten är tolv knop. Med LeHavre som utgångspunkt tar det tolv dagar till New York, 21 dagar till Brasilien och 17 dagar till Djibouti på Afrikas horn. Det ska dock sägas att vind anges som huvudsaklig energikälla, vilket ska ge leveranser som är koldioxidfria till mer än 90 procent. Och det kommer att finnas plats för passagerare.

Fem teleskopiska vingsegel

Ett annat exempel är Oceanbird, som designas av svenska Wallenius Marine. Med fem teleskopiska vingsegel ska hon kunna ta 7 000 personbilar, och redan 2025 är det tänkt att fartyget ska segla över Nordatlanten.

Läs mer: Robusthet avgjorde valet av teleskopisk rigg

Förra sommaren bekräftade konsortiet Neoline att man hade beställt ett 136 meter långt segelfartyg av Neopolia i Loiredalen. Tanken är att rikta in sig mot transport av paket som är tunga eller har skrymmande mått. När Neoliner passerar under broar kan skeppet fälla sin “mastrigg” från 67 meter till 41 meter. Med endast vind i seglen ligger hastigheten på elva knop – men det dieselelektriska systemet ytterligare tre knop.

Segel med aerodynamisk cellstruktur

Det finns även andra lösningar än rena segelfartyg. Airbus har tidigare visat upp konceptet Seawing, ett segel med en aerodynamisk cellstruktur. Det ska ge en extra knuff till företagets transporter av flygdelar mellan Europa och USA. Bolaget tror att fartygets bränsleekonomi skulle kunna förbättras med 20 procent.

Segelfartyget Atlantica på besök på ostkusten

img ]

Segelfartyget Atlantica på besök på ostkusten mån, jul 12, 2021 10:12 CET

För första gången på 40 år seglar nu Svenska Kryssarklubbens Seglarskolas segelfartyg Atlantica längs med ostkusten, från hemmahamnen i Göteborg upp till Luleå tur och retur. Ombord på vägen upp till Luleå finns 23 stycken ungdomar från hela Sverige i åldern 15-18 år som lär sig segling, navigation och sjömanskap. Från Luleå och ned kommer Atlantica ha vuxna som elever, också de är med ombord för seglings- och navigationsutbildning.

Resan startade i början av juli från Atlanticas hemmahamn Göteborg och kommer att pågå ända till den 4 augusti. Den 23 juli är det planerat att Atlantica ska angöra Luleå hamn.

Atlantica planerar att angöra Gävle eller Hudiksvall måndag den 12 juli, Härnösand 13 juli och Höga Kusten 14 eller 15 juli på sin väg upp. Kryssarklubben ber att få återkomma om planerade hamnar på väg från Luleå och ned.

Skeppare ombord på vägen upp till Luleå är Elias Wennersten. Och ned från Luleå, Marianne Flinck.

Segelfartyget Atlantica är från 1981 och det yngsta fartyget av tre segelfartyg som Svenska Kryssarklubbens Seglarskola äger. De övriga fartygen är Gratitude från 1903 och Gratia från 1900.

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola syftar till att lära unga och vuxna segling, navigation och sjömanskap. Segelfartygen sköts av ideella krafter, även besättningen arbetar ideellt. Alla som är befäl ombord innehar relevanta behörigheter.

Vill ni ha kontakt med befälen ombord? Vänligen ring Maud Nordell, Svenska Kryssarklubben, 08-448 28 87

Fredrik Norén

Generalsekreterare

Svenska Kryssarklubben

08-448 28 86

070-194 32 97

Svenska Kryssarklubben är en av världens största båtklubbar med över 40 000 medlemmar. Kryssarklubben är för dig som vill få ut mer av ditt båtliv och som älskar båt, hav och skärgård för segel eller motor. Syftet med föreningen är att inspirera till ett aktivt båtliv, ökad gemenskap och dela erfarenheter och kunskaper för ett säkrare båtliv.

www.sxk.se

Taggar:

Båtliv året om: ”Jag har det oförskämt bra”

img ]

Sjöfarandet började tidigt. Redan som sjuåring gick Lars ’Lulle’ Ullander med i sjöscouterna hemma i Stockholm och han har tidigare seglat över Atlanten på större segelfartyg. Han säger att han finner lugnet först när han känner vågskvalp under sig. Därför tycker Lulle själv inte att det är så konstigt att helt och hållet bo i sin segelbåt. Han har bott ute på Marstrand i 20 år och de senaste 14 åren har han bott i sin 27 fot långa segelbåt.

Det hela började när hans dotter tog en paus från sina studier. Lulle hade en liten lägenhet på Marstrand och när dottern inte längre studerade flyttade hon ut dit. Det var lite väl trångt så hon fick ha lägenheten själv och han flyttade ner till båten. Sedan dess har han blivit kvar och trivs han lika bra i sommarsol som under vinterstormar.

Dessutom ville han förr eller senare segla iväg på långresa och då bo i båten ändå.

– Jag har drömt om att segla jorden runt sedan jag var en liten grabb. Och jag är ju bara en knegare så jag kände att om jag ska faktiskt ska segla så får jag ju leva billigt och då kan jag lika gärna flytta ner i båten, säger han.

Egentligen skulle Lulle Ullander vara iväg på sin stora seglats vid det här laget. Han sa upp sig från sina jobb på hemtjänsten och räddningstjänsten och var redo att ge sig av redan förra våren. Men pandemin käppar i hjulen. Istället fortsätter han ha båten i hamn i Marstrand och hjälper återigen till i hemtjänsten.

För de flesta är det en dramatisk förändring att segla jorden runt. För Lulles del har han haft 14 år att öva och bli bekväm med att inte kunna stå raklång i sitt vardagsrum. När man bor på 7 kvadratmeter gäller det att vara effektiv i sin inredning och att inte låta det bli stökigt.

– Att hålla ordning och inte lämna stök framme sitter nog i ryggraden efter att jag jobbade så många år i restaurangkök. Även i hemtjänsten så gäller det ju att hålla ordning på grejerna som jag har nog bara lärt mig det, säger han

Det gäller att maximera alla ytor i båten. Ett kök kan även vara kontor och allmän förvaring på en och samma gång.

Längst in i fören är sovrummen och två soffor i huvudrummet kan lätt bli extra sovplatser om Lulle trots trångboddheten har gäster på besök.

Det gäller även att prioritera vad det är man faktiskt behöver ha hemma.

– Man blir ju väldigt medveten om det här med slit och släng och vad man egentligen behöver i livet. Här finns ju inte plats för så mycket saker och det blir att man lagar det man har så gott det går, säger Lulle

Den lilla ytan gör det även svårt att ha folk på besök, i alla fall om vädret hindrar en från att sitta utomhus. Men Lulle säger att han umgås så mycket med folk under arbetstid att det mest är skönt att kunna vara ensam när han kommer hem. Att klara av att vara ensam är så klart en fördel då det kommer bli långa perioder under hans seglats då han är helt själv på havet. Dessutom säger Lulle att båtfolk är väldigt sociala när de väl möts i hamn.

Vanligtvis är hans boendesituation inte något som Lulle skyltar med, men han berättar det om det kommer på tal. Han tycker själv inte att det är någon större grej att bo i sin båt men han säger att det är många reagerar när de får höra det.

– Det skiljer sig lite beroende på vem man snackar med. Är det en man brukar han säga att han också hade velat göra det. Han han vill få den friheten. Kvinnorna brukar vara lite tveksammare, säger Lulle.

Det är båtlivet som gäller för Lars ’Lulle’ Ullander, ingen fråga om saken. Även när jordenruntseglingen är klar är han säker på att han kommer bo kvar i den lilla kajutan.

– Jag har det oförskämt bra! Jag blir nog kvar här tills det bär ut mig med stövlarna först, säger han med ett skratt.

Båten är en Allegro 27 byggd 1978

Som alla båtar har hon ett namn; DreamCatcher

Får vi titta in? Nu söker vi på Kungälvs-Posten fler inspirerande hem att besöka i sommar. Du kanske bor i en kvarn, båt, husvagn eller gammal skola? Din bostad kanske ligger på ett udda ställe eller så har du en inredning som överraskar bakom en vanlig radhusfasad. Skriv ett mejl till oss på [email protected] och tipsa om dig själv eller en bostad du är nyfiken på att titta in i. Vi ses!