تجارت ایران و افغانستان در سایه قدرتگیری احتمالی طالبان
]
روابط تجاری ایران با افغانستان با وجود شدت گرفتن درگیریها در این کشور کاهش نیافته، با این همه برخی کارشناسان معتقدند ادامه تنشها و افزایش قدرت طالبان برای روابط تجاری تهران و کابل، دستکم در کوتاه مدت چالشبرانگیز است.
افغانستان بخش مهمی از نیاز خود به انرژی را از طریق ایران تامین میکند. سفیر سابق ایران در افغانستان میگوید در صورت پایدار شدن تنش میان دولت مرکزی و طالبان و ادامه درگیریها صادرات برق و گاز دچار اختلال میشود.
خبرگزاری ایلنا شنبه نهم مرداد درباره “پیدایش مجدد طالبان” از قول ابوالفضل ظهرهوند نوشت: «مسئله نیاز افغانستان به برق و گاز ایران یک مسئله پایدار است و باید به آن به عنوان یک موضوع بلندمدت نگاه کرد، هر نظام سیاسی و ساختاری که در این کشور حاکم باشد نیازمند به این دو مولفه هستند، اما در هر حال در کوتاهمدت روابط دو کشور دچار اختلال میشود.»
او با بیان این که تسلط طالبان بر کل افغانستان امری بعید است افزود بدترین حالت ادامه جنگ و درگیری بین دو طرف است که باعث افزایش هزینه صادرات خواهد شد.
با آغاز خروج نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا از افغانستان، شبهنظامیان گروه طالبان مناطق تحت اشغال خود را افزایش دادهاند اما تا کنون موفق به تسلط بر شهرهای بزرگ و مراکز ولایتها نشدهاند.
اختلال در صادرات برق ایران
اسلامگرایان افراطی برای افزایش فشار بر مرکز ولایتها در مواردی اقدام به انفجار دکلهای برق کردهاند که بر انتقال برق از ایران هم تاثیر گذاشته و به گفته ظهرهوند: «بنابراین در کوتاهمدت وضعیت خوب نیست».
محمدمهدی جوانمرد قصاب، رایزن سابق ایران در افغانستان نیز به تازگی در ارزیابی مشابهی با اشاره به افزایش صادرات به این کشور در دو ماه نخست امسال تاکید کرده که اگر درگیریها شدیدتر نشود صادرات نیز به روال سابق ادامه خواهد داشت.
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
او میگوید: «بیشتر کالاهایی که به افغانستان صادر میشوند مصرفی هستند. هر دولتی در این کشور مستقر شود این کالاها صادر میشود. الان هم که کشور در اختیار دولت افغانستان است و به همین دلیل کاری با آمدن یا رفتن طالبان برای تجارت نداریم.»
نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد معتقد است طالبان توانایی تسلط کامل بر افغانستان را ندارد اما به فرض این که این اتفاق رخ دهد ممکن است روابط تجاری ایران و افغانستان کمی از تعادل خارج شود و احتمالا پاکستان به عنوان “پدر معنوی طالبان” میتواند فرصتهای بیشتری در این زمینه به دست آورد.
تردید درباره قدرتگیری طالبان
محمود سیادت ۲۲ تیر ماه به خبرگزاری ایسنا گفت: «درحال حاضر هیچکدام از شهرهای بزرگ و اصلی افغانستان در اختیار طالبان نیست. بنده یقین دارم که شرایط به گونهای نخواهد شد که طالبان بتوانند حکومت واحدی را در افغانستان ایجاد کنند، اما مجبور خواهند شد که به شراکت در حکومت تن بدهند.»
این فعال اقتصادی بخش خصوصی ابراز اطمینان کرد که جامعه مدنی و مردم افغانستان، کشورهای منطقه و کشورهای قدرتمند جهان، راضی به از دست رفتن دستاوردهای کشور افغانستان در طی ۳۰ سال گذشته از جمله حضور زنان در مجامع مختلف و آزادی نسبی رسانهها و… نیستند.
سیادت میگوید خروج نیروهای خارجی از افغانستان اگرچه پیامدهای منفی امنیتی داشت اما میتواند برای ایران فرصتی مناسب باشد.
او افزود در سالهای حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در افغانستان از حضور فعال شرکتها و نهادهای جمهوری اسلامی در پروژههای فنی، مهندسی و سرمایهگذاری جلوگیری میشد که اکنون این موانع برطرف شدهاند.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
برخلاف این اظهارات، ظاهرا با خروج نیروهای خارجی مشکلات ایران برای فعالیت در این حوزهها کاملا برطرف نشده و گاهی متاثر از روابط تنشآلود جمهوری اسلامی با دیگر کشورهای منطقه است.
حذف شرکت ایرانی از پروژه یک میلیارد دلاری
بهمن صالحی جاوید، دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران دولت مرکزی افغانستان را متهم میکند که درباره حضور شرکتهای ایرانی در عرصه پیمانکاری “تاثیرپذیر” است و این مسئله “مشکلساز میشود”.
او هشتم مرداد به ایلنا گفت: «حدود یک ماه پیش یکی از شرکتهای ایرانی در یکی از مناقصههای افغانستان شرکت کرده بود و برنده این مناقصه یک میلیارد دلاری شد اما ظاهرا عربستان یکی از اعضای هیئت مدیره تامینکننده منابع مالی برای این پروژه بود که شرکت ایرانی را از این دایره خارج کرد.»
شرکتهای ایرانی به دلیل تحریمهای آمریکا و حضور جمهوری اسلامی در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF از دسترسی به خدمات بانکی و بیمهای بینالمللی محروم هستند و همین وضعیت امکان حضور آنها در پروژههای خارجی را محدودتر میکند.
بسته خبرهای کوتاه خراسان رضوی
]
مشهد- ۲ پیشکسوت قرآنی مشهد پنجشنبه شب طی مراسمی در حسینیه سیدالشهدای منطقه رضاییه این شهر تجلیل شدند. مدیر عامل موسسه خدمات قرآنیان مشهد گفت: این موسسه طی هفت سال گذشته ۵۱ محفل تجلیل از بزرگان و پیشکسوتان قرآنی شهر مشهد برگزار کرده است که امشب نیز از چند دهه خدمات قرآنی استاد احمد مهرمشهدی و ابوالقاسم رامش تجلیل شد. حجت الاسلام سیدموسی سلطانی افزود: استاد مهرمشهدی، متولد سال ۱۳۱۶ است و از ۱۳ سالگی موذن مسجد گوهرشاد مشهد بوده و سپس برای مدت ۶ دهه مسوولیت جلسه قرآن دارالحفاظ حرم مطهر رضوی را بر عهده داشته است، سه دهه نیز داور مسابقات داخلی قرآن کریم بوده و به کشورهای مختلف از جمله عربستان، سودان، چین، امارات و سوریه به عنوان سفیر قرآنی کشور سفر کرده است. وی ادامه داد: استاد رامش نیز در سال ۱۳۱۹ متولد شده و در جلسات متعدد قرآنی فعالیت داشته و شاگردان بسیار در عرصه قرآن کریم تربیت کرده است.
تربتحیدریه- جشنواره بنای ماندگار با هدف معرفی بنا و سازههای استاندارد در تربتحیدریه برگزار شد. شهردار تربتحیدریه در این مراسم گفت: قدم نخست برای برپایی نخستین جشنواره بناهای ماندگار از پارسال توسط شهرداری و با همکاری نظام مهندسی ساختمان این شهرستان برداشته شد تا ویژگیهای یک بنای ماندگار را به همگان معرفی کنیم. سعید اکبریان افزود: پیام نخست این جشنواره آن است که بنایی شایسته کسب عنوان ماندگار خواهد بود که تمامی مباحث ۲۲ گانه مقررات ملی ساختمان در آن رعایت شده باشد. وی ادامه داد: پیام دوم جشنواره آن است که بنا باید توسط مردم ساخته شود و در این جشنواره نیز بیش از آنکه به دنبال معرفی دست اندرکاران ساخت و ساز باشیم، در پی معرفی شهروندانی هستیم که به مقوله ساخت و ساز از زاویه ایجاد محیطی برای زندگی و آرامش میاندیشند. شهردار تربتحیدریه گفت: پیام سوم جشنواره آن است که در کنار رعایت دستورالعملهای ساخت، به دنبال حفط و نگهداری آن نیز باشند. رییس نمایندگی نظام مهندسی ساختمان تربتحیدریه نیز گفت: در این جشنواره هشت بنا مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت که سه بنا از این تعداد در خور عنوان بنای ماندگار تشخیص داده شدند. احمد آزمون افزود: معیار انتخاب این بناها شامل سازه و عمران، معماری، تاسیسات، ایمنی و انرژی بوده است.
«سفیر شیعه در غرب» رونمایی میشود
]
مراسم رونمایی کتاب «سفیر شیعه در غرب» نوشته حجتالاسلام والمسلمین محمد محققی لاهیجی برگزار میشود.
به گزارش ایسنا، این مراسم به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی فردا یکشنبه (۲۰ تیرماه) از ساعت ۱۱ در سالن کنفرانس مجمع جهانی اهل بیت (ع) به نشانی بلوار کشاورز، نبش خیابان قدس، پلاک ۲۲۸ برگزار میشود.
مصطفوی، قائممقام ارتباطات بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، حجتالاسلام والمسلمین پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، آیتالله رمضانی گیلانی، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) و ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از سخنرانان این مراسم هستند.
معرفی مرکز اسلامی هامبورگ، نمایش کلیپ تصویری حجتالاسلام والمسلمین محمدهادی مفتح، رییس مرکز اسلامی هامبورگ، و نمایش کلیپ محققی فرزند حجتالاسلام محمدتقی محققی لاهیجی از بخشهای دیگر این مراسم است.
در خبر برگزاری مراسم در معرفی محمد محققی عنوان شده است: محمد محققی متولد لاهیجان، استاد فلسفه و حکمت اسلامی است که پایهگذار مسجد امام علی (ع) در هامبورگ و نخستین امام جماعت آن بود. او دروس حوزوی را در رشت، تهران، مشهد و قم دنبال کرد و نیز در مدرسه دارالفنون به تحصیل پرداخت. او با علوم ریاضی، هیئت و زیستشناسی آشنا بود و به زبانهای عربی، فرانسه و روسیه و آلمانی تسلط داشت. او بابی جدید در سرفصلهای مدارس دینی گشود و برخی از استادان فلسفه و مراجع تقلید بعدی را پای درس خود کشاند. سال ۱۳۳۱ برای تدریس به دانشگاه تهران دعوت شد و در ۱۳۳۴ به درخواست مرجعیت اعلای شیعه، حضرت آیتاللهالعظمی بروجردی به هامبورگ رفت. سخنرانی برای پیروان ادیان، پایهگذاری کتابخانه شیعی، تلاش علمی برای ترجمه قرآن کریم به زبان آلمانی، خرید زمین مسجد، احداث ساختمان و امامت بر آن از اقدامات او در مدت هشت سال اقامت در آلمان بود.
انتهای پیام