India is elismeri a magyar oltási program sikerét

img ]

Az indiai vakcinák nagyon hatékonyak a vírussal szemben, és az egész program nagyon felfutott, januárban kezdődött el az emberek beoltása, értelemszerűen elsőként az egészségügyben és a frontvonalban dolgozókat oltották be, majd pedig következtek a 60 évnél idősebb emberek, már több mint 90 millió adag vakcinát adtak be eddig Indiában, és minden nap legalább 2-3 millió dózist adnak be - minderről Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete beszélt az Origónak. Szólt arról is, hogy a két ország között jelenleg is zajlanak a tárgyalások egy audiovizuális együttműködésről szóló megállapodás létrehozásáról.

Hogyan reagált India a koronavírus-járványra, és hogyan tudja kezelni a kialakult helyzetet?

Országom nagyon gyorsan reagált a COVID-19 által okozott válsághelyzetre. Tavaly, amikor még csak ötszáz esetről szóltak a hírek, akkor teljes országos zárlatot rendelt el a kormány. Ez volt a világon a legnagyobb lezárás. Mindezzel párhuzamosan természetesen a gazdaság is nagyon megszenvedte ezt a helyzetet, mivel az érintett negyedévben több mint 20 százalékos zuhanás történt. Mindezek ellenére a szigorú intézkedéseknek köszönhetően nagyon sok életet sikerült megmenteni. Ezzel párhuzamosan pedig az indiai gazdaság gyors ütemben állt át az egészségügyi eszközök gyártására. Az utóbbi fejlemény is nagyban segítette a védekezést, mivel napi szinten több ezer egyéni védőeszközt, fertőtlenítőt és lélegeztetőgépet gyártott az ország. Napjainkra India a Covid által kevésbé érintett országok közé tartozik, mert mind az egymillió főre vetített esetszám, mind az áldozatok száma a világátlag alatt van. Mindez nagyon komoly teljesítmény.

India a világ 84 országába szállított már összesen 64 millió adag vakcinát abból a két biztonságos és hatékony oltóanyagból, amelyből egyet teljes mértékben Indiában fejlesztettünk ki. Ez egy nagyon nagy lehetőség India számára gazdaságilag is. Az elmúlt napokban Indiában is megkezdődött a járvány második hulláma, és az új fertőzöttek száma ismét növekszik. Én bizakodó vagyok, mert tudom, a kormány meg fog tudni birkózni ezzel a kihívással is, hiszen megfelelő és hatékony kapacitást építettünk ki mind az orvosi felszereléseket, mind a vakcinációt illetően.

Mikorra érheti el az indiai társadalom a teljes védettséget?

Az indiai vakcinák nagyon hatékonyak a vírussal szemben, és az egész program nagyon felfutott. Januárban kezdődött el az emberek beoltása. Értelemszerűen elsőként az egészségügyben és a frontvonalban dolgozókat oltották be, majd pedig következtek a 60 évnél idősebb emberek. Április 1-től kezdődött meg a 45 éven felüliek oltása is. Már több mint 90 millió adag vakcinát adtak be eddig Indiában, és minden nap legalább 2-3 millió dózist adnak be. Ezek nagyon jó számok. Augusztusra legalább 300 millió embernek kell megkapnia az első oltást a legújabb tervek szerint. Ez egy nagyon magas cél, de napról napra növelni fogja az ország a vakcinagyártó képességét is. Jelenleg a világ összes vakcinájának a hatvan százalékát állítjuk elő. India legnagyobb oltóanyag-előállítója egyedül körülbelül 50 millió adag vakcinát állít elő havonta, és a terveink között szerepel, hogy ezt a számot havi 70 millióra emeljük hamarosan, és a jövőben ezt a számot is meghaladjuk. Nagyon jó úton haladunk, és így az indiai társadalom teljes körű vakcinációja is kivitelezhető lesz.

Hogyan látja a magyar és az indiai kormány együttműködését a vakcinációs program kapcsán?

Indiában nagyon gyorsan halad az oltások beadása, de az ország népességének számát figyelembe véve tovább kell gyorsítanunk az ütemet. Nagyon fontos rámutatni arra, hogy csak úgy lehet sikeresen küzdeni a vírussal szemben, ha a világ népességének minél nagyobb részét beoltjuk. Éppen ezért India már eddig is több millió vakcinát juttatott el külföldi országokba.

Magyarország már eddig is nagyszerű munkát végzett abban, hogy lakosságának jelentős részét beoltsa. Tudatában vagyunk annak is, hogy a beoltottak számának növelése érdekében Magyarország további oltóanyag beszerzési forrásokat keres, a keleti területeket is számításba véve. Innentől kezdve egyértelmű volt, hogy a két ország ezen téma kapcsán is kapcsolatba kerül egymással. India úgy véli, hogy a COVID elleni tartós védelem kiépítése érdekében biztosítani kell a vakcinákhoz való egyenlő hozzáférést a világ lehető legtöbb területén. A jövőben az indiai vakcina is megérkezhet Magyarországra, de ez nagyban függ saját országunknak azon szükségletétől is, amelyet a jelenleg is zajló második hullám támaszt.

Mennyire sérültek a bilaterális gazdasági kapcsolatok az elmúlt évben a COVID hatása alatt?

A COVID-válság előtt a két ország közötti kereskedelem értéke 760 millió dollár volt. A koronavírus ezt igen hátrányosan érintette a tavalyi évben. Ennek ellenére a 2019-es adatokhoz képest 2-3 százalékkal növekedett a kereskedelem mértéke, ami egyértelműen jelzi, hogy az India és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok erős alapokon nyugszanak. Számos indiai cég fektetett be Magyarországon, és mára a befektetések mértéke meghaladja a 3 milliárd dollárt. Mindeközben több magyar cég is India felé tekint. A koronavírust követő időszakban mind Magyarországnak, mind Indiának szorosan együtt kell dolgoznia, hiszen komoly változások várhatóak a világgazdaság színterén, így például egy eltolódás is a globális ellátási láncok felállásában.

Hogyan alakulhat az indiai-magyar turizmus jövője?

Értelemszerűen a mostani időszak nem kedvez a turizmus fejlesztésének. De stabil alapjaink vannak. Nem elég annyit mondani, hogy mindkét ország részéről megvan az érdeklődés a másik iránt, de fontos megjegyezni azt is, hogy az elmúlt időszakban folymatos növekedés tapasztalható a két ország nagykövetsége által kiadott turistavízumok számában. Szeretném emellett megragadni az alkalmat, hogy tájékoztassam, a két ország között jelenleg is zajlanak a tárgyalások egy audiovizuális együttműködésről szóló megállapodás létrehozásáról. Az indiai filmek eddig is nagy szerepet játszottak abban, hogy minél több emberrel megismertessék az ország különböző helyszíneit, természeti és kulturális látványosságait, amely remélhetőleg még nagyobb számban fogja vonzani a turistákat, amint a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba, és a nemzetközi utasforgalom ismét megindul.

Milyen rendezvényekkel készülnek a független India 75 évvel ezelőtti létrejöttére?

Ez egy óriási esemény az ország történetében. Mindezek mellett nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az indiai civilizáció története több ezer évre tekint vissza, és erről is meg kell emlékezni. Természetesen az összes indiai külképviselet nagyon aktívan készül az évforduló megünneplésére. Az indiai kormány tervbe vette, hogy az események már 75 héttel a függetlenségi évforduló előtt megkezdődjenek. Az ünnepi időszak tehát 2021 márciusától 2023 augusztusáig fog tartani. Ez egy hosszú periódus, így nagyon sok egyedi program fér bele.

Magyarországon többek között India-hetet tartunk majd, terveinkben szerepel továbbá, hogy LED-fényekkel fessünk be egy prominens emlékművet, elültessünk 75 facsemetét és jótékonysági eseményeket rendezzünk, és természetesen lesznek egyéb kulturális és gasztronómiai programok is. Egyelőre ezeket a világon mindenhol online tartják a járványhelyzet miatt. Az egyik rendezvény keretében megemlékezünk majd Rabindranáth Tagore író-költőről, zeneszerzőről, festőről is, akiről a balatonfüredi parti sétány van elnevezve. Tervek szerint majd lesz egy függetlenségi futás és festészeti kiállítás is, amely a Brunner anya-lánya festőpárosnak fog emléket állítani. A koncepciónk az, hogy ne csupán India számos arcát és országunk vívmányait mutassuk be, hanem az indiai-magyar kapcsolatok történetét és erejét is.

Hogyan helyezné el Indiát a mai világban 75 évvel a függetlenség elnyerése után?

Legféltettebb titkairól rántotta le a leplet Woody Allen

img ]

Legféltettebb titkairól rántotta le a leplet Woody Allen

Woody Allenről azt állították, molesztálta és megerőszakolta Soon-Yi Prevint, aki 22 éve a felesége / Fotó: Getty Images

New York — Soha nem hallott magánéleti titkokat teregetett ki önéletrajzi könyvében Woody Allen (84)!

A napokban jelent meg a négyszeres Oscar-díjas filmrendező botrányokkal övezett, Apropos of Nothing című 400 oldalas memoárja, amelyben szakmai és szerelmi életéről is ír. Persze a legérdekesebb rész a 35 évvel fiatalabb feleségéről, Soon-Yi Previnről (49) szól.

Mint ismert, az ázsiai származású nő korábbi párja, Mia Farrow (75) színésznő örökbe fogadott lánya, románcuknak számos nagy csatát kellett megérnie, hiszen Farrow – sőt később lánya, Dylan Farrow is – több alkalommal megvádolta a rendezőt, hogy molesztálta és megerőszakolta a lányt. Allen ellen két eljárás is indult, ám egyszer sem ítélték el.

A rendező most arról írt, tulajdonképpen Mia Farrow kegyetlensége miatt találtak egymásra ők ketten, hiszen a színésznő rendszeresen ütötte-verte és elmegyógyintézetbe is csukatta az angolul csak nehezen megtanuló Soon-Yit.

Allen 12 évig élt Mia Farrow-val, a színésznő elhagyta, amikor kiderült a románc / Fotó: Getty Images

„Nem egyszerűen arról volt szó, hogy egy hálátlan árva elárulta az ő szerető és kedves jótevőjét, aki megváltoztatta az életét, és a szegénységből kiemelve gazdaggá tette őt – fogalmazott Woody Allen, kiemelve, a lány szenvedésén keresztül kerültek közelebb egymáshoz. – Ez egy barátság kezdete volt, ami idővel kibontakozott, és csúcspontjára akkor jutott, amikor rájöttünk, törődünk egymással. A dolog kölcsönössége mindkettőnket meglepett. Néhány sétával és csevegéssel töltött délután után, örülve egymásnak, természetesen le is feküdtünk.”

Kapcsolatukból természetesen világraszóló botrány lett, különösen amikor kiderült a románc – amikor Mia megtalálta Allen a lányról készített meztelen fotóit.

„A meztelen fotók még a kapcsolatunk korai szakaszában készültek, amikor a vágy legfelsőbb uralma alatt álltunk, és képtelenek voltunk levenni egymásról a kezünket” – fogalmazott a filmrendező.

A színésznő, aki már nem élt együtt nevelt lányával, alaposan elverte Soon-Yit, és a sajtóhoz fordult azzal, hogy Allen molesztálta és megerőszakolta a lányát.

„Soon-Yi valójában 22 éves volt és a szerelmünk természetesen, aminek gyümölcse egy több mint 20 éven át tartó házasság lett, nehezen nevezhető molesztálásnak” – magyarázta Woody Allen.

Nehezen talált kiadót magának

Mivel a Woody Allen elleni, évtizedekkel ezelőtti súlyos gyermekmolesztálási vádak néhány évvel ezelőtt újra felszínre törtek, a könyv piacra kerülése sokáig húzódott, hiszen gyermekei sem támogatták a megjelenését. Az Oscar-díjas filmest nevelt lánya, Dylan Farrow (34) is megvádolta hat éve, hogy molesztálta őt, így a kiadók sem kapkodtak a lehetőségért, hogy gondozzák a memoárt. A New York-i Arcade Publishing fogadta be végül a kéziratot, nagy sikert remélve tőle.

Mindig a magyarságomért és a hazámért verekedtem

img ]

Maga Horthy Miklós kormányzó fogadta magánkihallgatáson az 1931-es magyar kardvívó-bajnokság döntősét - csakhogy nem az aranyérmes bajnokot, hanem a második helyezett Petschauer Attilát. Akkor már napok óta arról cikkeztek a lapok, hogy a 27 éves vívó, aki elképesztő kitartásával és sportszerűségével az amszterdami olimpián aranyéremhez juttatta a magyar kardcsapatot, csalás áldozata lett. A közönség egyértelműen elfogultnak látta a zsűri katonatiszt tagjait, akik egy tiszttársukat juttatták a győzelemhez egy polgári személy kárára.

A kormányzó a botrány elcsitítása érdekében fogadta Petschauert, akinek egy dedikált fényképet adott, és azzal vigasztalta: ne bánkódjon, mert lesz még lehetősége a győzelemre. Igaza lett: Petschauer Attila hamarosan újra győzelemhez segítette a magyar olimpiai válogatottat. Előzőleg azonban befolyásos sportvezetők megüzenték neki: a csapatban számítanak rá, de azt nem szeretnék, ha egy zsidó lenne a magyar úriemberek sportjának egyéni bajnoka. Aztán később kifogástalan magyar úriemberek meg is gyilkolták.

Petschauer Attila 1904-ben született Budapesten, és már kisiskolás korában vívni kezdett. Pecsust, ahogy a barátok hívták, valójában nem is érdekelte igazán semmi más a víváson kívül. 17 éves volt, amikor az Eötvös Gimnázium kardcsapatának bemutató versenyét megnézte a híres vívómester, Italo Santelli is. A maestro új D’Artagnannak nevezte Attilát, és meghívta ingyenes tanítványának: „Ha te velem gyakorolni vívás, lenni nagy sámpion!” A kamasz fiú azonnal a felnőtt bajnokságba került. A közönség hamar megszerette, mert a páston parádés vívónak, a páston kívül pedig igazi mókamesternek számított.

A gimnázium után öt félévet végzett el a jogakadémián, aztán a sport kedvéért kimaradt. Ösztönös vívó volt, ahogy egy sporttársa mondta, „szinte kacagva vívott, kezében dalolt a kard”. Erőssége volt a játékos, látványos vívás, a váratlan lerohanások, nagy flessek mesterének számított. Ebből eredt gyengesége is, a taktikai érzék, az erőbeosztás hiánya – sokan ezzel hozták összefüggésbe, hogy bár világklasszis volt, nem nyert egyéni olimpiai bajnokságot, és nem lett Európa- vagy világbajnok sem.

A magyar vívóéletet ebben az időben meghatározta a katonatisztek és a civil vívók szembenállása. A legjobb versenyzők az Országos Tiszti Kaszinó Vívóklubjából érkeztek, de egyre jobb eredményeket értek el a polgári klubok sportolói is. A két tábor közötti feszültség nemcsak a versenyeken, hanem a válogatott összeállításánál is tetten érhető volt. A század elején a magyar kardcsapat kétszer is olimpiát nyert, aztán a Trianon utáni első megmérettetésükön alulmaradtak az olaszokkal szemben. A visszavágónak óriási politikai jelentősége is volt, bár Petschauer megszerezte az olimpiai kvalifikációt, nem akarták beválogatni a csapatba. Egyes források szerint az mentette meg, hogy versenytársa, Tersztyánszky Ödön százados, az olimpiai keret tagja közölte a vívószövetségi vezetőkkel, hogy ebben az esetben ő sem utazik.

A tiedbe, édes fiam!

Amszterdamban kezdettől látszott, hogy a verseny ismét az olaszok és a magyarok között fog eldőlni. Petschauer a csapat legfiatalabb tagjaként emberfeletti teljesítményt nyújtott a selejtezőkben: öt ország vívói ellen 19 mérkőzésből 19-et megnyert. Az olaszok elleni döntőben is övé volt az utolsó asszó. Renato Anselmi ellen nem volt elég a sima győzelem, Petschauernek legalább három pont különbséggel kellett nyernie, különben az olaszokhoz kerül az arany. Ezt is megcsinálta: 5-2-re győzött. A mindent eldöntő összecsapás után csapattársai a pástra rohantak, hogy a vállukra emeljék. Csak az utolsó pillanatban vették észre, hogy a friss bajnok a kimerültségtől elájult, így csak gyors ápolás után folytatódott az ünneplés.

Két nappal később már az egyéni győzelemért kellett megmérkőznie. Ráadásul nem is akárkivel, hanem csapattársával, Tersztyánszky Ödönnel, akivel holtversenyben álltak a ponttáblázat élén. A katonatiszt vívóként mindenben ellentéte volt a virtuózkodó, örökké mókázó Petschauernek. A vívótermekben Precíz Ödönnek becézték, stílusát visszafogott elegancia és taktikus kivárások jellemezték. Személyükben jelképesen az úri és a polgári Magyarország mérkőzött meg egymással. Petschauer kimerülten állt a pástra, és 5-2-re kikapott ellenfelétől. Tersztyánszky győzelmi nyilatkozatában bejelentette, hogy visszavonul. A kiváló sportember nem sokkal az olimpia után motorbalesetben halt meg 39 évesen.

Petschauer hazatérése után fürdött a népszerűségben, mai értelemben őt tekinthetjük az első celeb magyar sportolónak. Humora, vagánysága miatt anekdoták keringtek róla. Például ez is: egy madridi verseny utáni fogadáson már nagyon unta, hogy a spanyol vendéglátók fenn hordják az orrukat, és tüntetőleg hosszú, félmondatos nemesi neveken mutatkoznak be a rövid nevű magyaroknak. A soron következő úrnak kézfogás közben, széles mosollyal az arcán ezt a nevet mondta: „Petschauer Attila de valagába motoszkál a farkával és lófasz a seggedbe!” Azonnal jött a válasz is: „A tiedbe, édes fiam, én a magyar nagykövet vagyok!” A fővárosi bohém művészvilág egyik kedvencének számított, a New York kávéházban gyakran vendégeskedett Csortos Gyula vagy Karinthy Frigyes asztalánál. Híresen jó parodista volt, bármilyen nyelvet tudott utánozni.

Voltak azonban, akik nem tudták megbocsátani neki, hogy a nyilvánosság előtt ő képviseli a magyar úri sportot. „Az én sikereimet sokan nem nézik jó szemmel – nyilatkozta. – Pedig én mindig a magyarságomért és a hazámért verekedtem. (…) Nekem a misszión felül a sport élvezet és szórakozás. Márpedig én nem óhajtok olyan szórakozást, amiből csak bosszúságom van állandóan! (…) Teljesítettem a kötelességem, visszavonulok.” Végül mégis maradt, és számos nemzetközi sikerhez segítette hozzá a válogatottat. A sportvezetők nem is túlságosan titkolt elvárása az volt, hogy csapatban járuljon hozzá a győzelemhez, egyéniben viszont lehetőleg ne ő győzzön. Ezért ráadásul tenni is tudtak: még nem létezett technikai jelzőrendszer, a találatokról a zsűri szava döntött. Petschauer gyakran volt csalódott a lepontozások miatt, de vereségeit kifelé kedélyes öngúnnyal kommentálta. Így aztán amikor az 1931-es magyar bajnokságot elvették tőle, nem is ő, hanem a sajtó robbantotta ki a botrányt. Petschauer soha nem nyilatkozott az igazságtalan döntésről, készült a többiekkel együtt a Los Angeles-i olimpiára. Az 1932-es játékokon ismét aktív részese volt a kardcsapat győzelmének, de egyéniben – két magyar társától kikapva – csak ötödik helyen végzett.

Halálos ismertség

Az olimpiáról hazatérve – két olimpiai csapatarannyal és két Európa-bajnoki címmel a háta mögött – bejelentette, hogy befejezi a versenyzést: „eddig kardomnak éltem, most a kardomból szeretnék megélni”. Elhatározta, hogy visszatér Amerikába, és beszáll a filmiparba. Rövid ideig kosztümös filmek vívó-korrepetitora volt Hollywoodban, állítólag filmekben is szerepelt, produceri álmai voltak, mégsem maradt sokáig. Nem tudott a pesti népszerűség nélkül élni. Itthon az Est Lapok munkatársa lett, sportversenyekről tudósított és színikritikákat írt. Szomjazta az elismerést, újságcikkeire ugyanolyan büszke volt, mint sportsikereire. Esténként folytatta bohém életmódját, hol Jávor Pál, hol ifj. Horthy Miklós oldalán járta a mulatókat, és élvezte a csinos táncosnők társaságát. A berlini olimpia előtt a válogatott egy tagja újságcikkben hívta vissza a pástra, de ő nemet mondott. Petschauer, aki a kávéházakban fekete zsebfésűből rögtönzött bajusszal Hitlert parodizálta, tudósítóként vett részt a nácik dicsőségét hirdetni hivatott olimpián. Korábbi sportsikerei annyira ismertté tették, hogy Göring a stadionban felismerte, és így mutatta be a kíséretének: „ez a világ legnagyobb kardvívója volt, talán minden idők legnagyobb kardvívója”, majd egy sétapálcával vívást imitálva köszöntötte a sportolót, akinek származásáról minden bizonnyal fogalma sem volt.

Az állami szintre emelt antiszemitizmus itthon elvileg nem érintette Petschauert. Horthy kormányzó kitüntette a Signum Laudis polgári változatával, amely mentességet jelentett a zsidótörvények hatálya alól. 1940-ben mégis ezt írta a naplójába: „Egyszer sem kérdezték tőlem, hogy miért bohóckodom folyton. Most már elmúlt fölöttem az idő, rozsda emészti vasam, hát bevallhatom: mélységes szomorúsággal tölt el az emberek gonoszsága, és bohóckodással igyekszem elterelni sötét gondolataimat.”

A sötét gondolatok nem voltak alaptanok: 1942-ben ő is megkapta a behívót a munkaszolgálatba. Pár hetes kiképzés után 260 társával együtt vagonba terelték, és a keleti frontra vitték. Hozzátartozói, barátai megpróbáltak közbenjárni az érdekében, vagy legalább meleg ruhát és bakancsot küldeni utána, de már késő volt. Századosuk, a hírhedten szadista Angyal László mindent elkövetett, hogy a munkaszolgálatosok életét elviselhetetlenné tegye. Egy ízben kiköttette és személyesen verte össze Petschauer Attilát is.

Az ukrajnai Davidovka melletti munkatáborban 1943. január 20-án Petschauert felismerte Cseh Kálmán alezredes, aki military lovasként maga is részt vett az amszterdami olimpián, de csak az utolsó helyek egyikén végzett. Nem szerette sikeres olimpikon társát, és úgy döntött, ideje „megizzasztani a zsidót”. A szintén munkaszolgálatos Kárpáti Károly birkózó így mesélte el a folytatást: „Az őrök rákiáltottak: »Te, olimpiai érmes kardvívó… Lássuk, hogy tudsz fára mászni!« Tél közepe volt, rettenetes hideg, de ráparancsoltak, hogy vetkőzzön le és másszon fel az egyik fára. Azt parancsolták neki, hogy kukorékoljon, közben vízzel locsolták. A metsző hidegben a víz ráfagyott a testére, ő pedig rövidesen meghalt.”

Más források szerint Petschauer túlélte a kínzást, és a tábort felszabadító szovjet katonák kórházában halt meg teljesen legyengülve. Akárhogy történt is: a 101/4-es munkásszázad 261 tagja közül összesen kilencen maradtak életben. Az olimpiai dicsőséget hozó kardcsapatból pedig ugyancsak munkaszolgálatosként, a felrobbantott Margit-hídon vesztette életét Kabos Endre, Garay János pedig a mauthauseni koncentrációs táborban halt meg. Nem Garay volt az egyetlen olimpiai bajnok, akinek ez volt a sorsa: Gerde Oszkár – aki 1908-ban és 1912-ben is az olimpiai bajnok kardozó csapat tagja volt – szintén a mauthauseni koncentrációs táborban halt meg, fél évvel Garay előtt, 1944 októberében, 61 évesen.

Petschauer Attilára halála után sok évtizeddel kezdett újra emlékezni a világ. Szabó István A napfény íze című filméjében róla mintázta Sors Ádám karakterét.