Luxushotellé alakult a hányatott sorsú Matild Palota

img ]

Szerdán, azaz holnap költöznek be az első vendégek a luxushotelként megújult Matild Palotába. Az impozáns épületről alapos bejárás után sem állíthatunk mást, mint azt, hogy mára ismét ő a legcsinosabb hölgy a fővárosban. A török kézben lévő Matild Palota ráadásul a legméltóbb tisztelgés Budapest történelmi és kulturális hagyományai előtt.

Habsburg Mária Adél Amália Klotild főhercegnőnek anno sok különleges barátja volt. Ahogy akkoriban nevezték, a Duchess, aki a századforduló idején a mai Ferenciek terén álló ikonikus ikerpalotákat megálmodta, a legenda szerint még egy titkos bárt is építtetett a déli palota padlására, ahol fogadta vendégeit, a korabeli dekadens mozgalom tagjait. Elsősorban művészeket, akiknek a bulikedvelő nemes asszony az impozáns épület felső szintjén ezen felül loft lakásokat is kölcsön adott, hogy a drága barátok alkothassanak, valamint legyen hol kipihenniük a partyk fáradalmait.

Még meg sem nyitott a stílusosan felújított teraszos bár a luxushotelként újjászületett Matild Palota tetején, egész biztos, hogy a Duchess Budapest egyik új kedvenc helye, egyben szelfipontja lesz. Egyfelől mert közel 50 méter magasból kilátás nyílik szinte egész Budapestre, másfelől mert arany zsiráfok őrzik a kapukat, alulról pedig pávák támasztják az asztalokat. A július 15-én nyíló helyen a whiskey sor már sorakozik a pult fölött, és a sajtóbejárás női résztvevőivel pedig szinte egyszerre mondjuk ki, hogy hű, legyek olyan szerencsés az életben, hogy egyszer elhívnak ide randizni.

És még az is lehet, hogy a lányokkal tényleg szerencsénk lesz, mert a Marriott hotellánc legújabb ékköve, a holnaptól vendégeket is fogadó, hivatalos nevén Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest nem kíván önmagával zárványt alkotni. És akkor most ezen a ponton mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy startból milyen elit vagy kevésbé elit vendégkört képzel el egy török kézben lévő új budapesti luxushotelben. Ehhez képest

a cél, hogy a Matild Palotát a turisták és az üzleti ügyben utazók mellett a budapestiek, a magyarok is szeressék, magukénak érezzék, ezen belül is különösen az intézmény izgalmas vendéglátó egységeit.

Pláne azok után, hogy a hotel Duna utcai oldaláról belépve, a Spago Budapest étteremben olyan ellátást kaphatunk majd, mint egy hollywoodi sztár, miután az Oscar-gálák 27 éve állandó séfje pont a budapesti Matild Palotában nyitotta meg első európai éttermét. A világhírű osztrák-amerikai gasztrozseni mellesleg arról nevezetes, hogy pályafutása során éttermeivel számos rangos díj mellett több Michelin-csillagot is bezsebelt, és igazi kedvencnek számít többek között a Beverly Hills-i társasági, valamint kulináris életben.

16 Galéria: Matild palota Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Az már tényleg a felfoghatatlan gasztro és kulturális fúzió kategóriája, mert egyszerűen túl szürreális, hogy a hagyományos pesti kabaré és revü feléledését is Hollywood gasztropápájának köszönhetjük. Ugyanis szintén Wolfgang Puck és a Spago csapata fennhatósága alá tartozik a Matild Palotával együtt renovált egykori Belvárosi Kávéház is. A szeptemberben megnyíló egykori hamisítatlan pesti kávéházat a felújításon dolgozó restaurátor csapat részben korabeli rajzok és fényképek alapján elemről-elemre helyreállította, hogy valóban úgy fessen ma is, mint mikor például asztalai mellett Krúdy Gyula írta a Szindbádot.

Ekkor került elő az eredeti, kör alakú revü színpad is, amelyről a restaurátorok úgy szereztek tudomást, hogy a felújítás során egyszer csak beállított a házba a Matild Palota egykori idős gondnoka, aki megkérdezte, hogy mégis hol van a színpad. Így született meg a koncepció, hogy este 10-től a kétemeletes Matild Café & Cabaret zenés, táncos revüshow-val várja a vendégeket. Olyan műsorral, amely egykori népszerűsége ellenére mára teljesen kikopott a pesti éjszakából. Még úgy is, hogy a pesti kabaré egykor sikeres sajátmárkás fővárosi fejlesztés volt.

Maga a világhírű, görög származású díjnyertes designer, Maria Vafiadis sem bízott semmit a véletlenre. Azon túl, hogy alaposan utánanézett az épület történetének, látszik, hogy kellemes élmények érték a historikus budapesti gyógyfürdőkben, mert a Matild Palota számos pontján köszön vissza a gyönyörű türkizes zöld csempe és kissé misztikus hammam hangulat. Valószínűleg a hotel magukat önállósító okosvécéinek társaságában olyan lesz zuhanyozni a Matild Palotában, mintha a Lukácsban vagy a Széchenyi fürdőben ömlene ránk a meditatív gőz.

Azt maga Emre Pasli, a palota igazgatója mondta el, hogy a hazai egyetemi és akadémiai szférából is bőven vontak be konzulásnként szakembereket, hogy a műemlék épület minden egyes eleme megidézze az egykori Budapestet. Magát a felújítást egyébként a díjnyertes Puhl Antal és Dajka Péter építészek végezték. Ezért is Matild Palota belső tereinek uralkodó színe a jellegzetes Zsolnay-zöld lett, arról nem is beszélve, hogy a ház minden utolsó apró elemében is van gondolat és természetesen egyedi tervezés. Miközben tényleg nem üres marketing szöveg, amit a hotelvezér mond, hogy luxus ide vagy oda, a Matild Palotában járva egyáltalán nem feszeng az ember, cserébe úgy érzi, önmaga lehet egy ízléses, elemelt és a végtelenségig kifinomult, mégsem hivalkodó közegben.

De ki az a Matild? Hiába hiszik sokan ma is, hogy az egymással szemben álló ikerpaloták a Dunához vezető út két oldalán egykor egy bájos ikerpár, Klotild és Matild tulajdonát alkották. A városi folklór mögött mindössze annyi a történelem, hogy a két hölgyemény közül egyedül Klotild létezett. Legalábbis akkoriban, amikor a paloták 1899–1902 között épültek. Az első Matild egy egy 1251 és 1304 között élt bajor hercegné volt, akinek viszonylag keveset tudunk az életéről. Bár a korszak itt akár még stimmelhetne is, az 1849-ben született második Matild mindössze 18 éves volt, mikor egy színházi előadás előtt szeretett volna elszívni egy cigarettát, de a dohányzást tiltó édesapja rányitott. Erre a fiatal lány a háta mögé rejtette az égő cigarettát, amely szerencsétlenül felgyújtotta a haját, amitől Matild olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az életér már sajnos nem lehetett megmenteni. A harmadik Matild pedig jóval az épületek elkészülte után, 1906-ban látta meg a napvilágot. Vagyis semmi sem bizonyítja, hogy ők lettek volna a névadók, inkább arról van szó, hogy a két név jól hangzó szóvégi összecsengése miatt terjedt el a köznyelvben a Klotild és Matild paloták elnevezés.

Egy palotapár hányattatott története

Az ikerpalota építő Habsburg Klotild (1846-1927), József főherceg felesége úgy gondolta, a két impozáns épület méltó kapu, egyben kecses női üdvözlet lesz az Erzsébet hídról Pestre érkezőknek. A tervezéssel a hercegnő az akkoriban jó kezűnek számító Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket bízta meg, és az 1899-ben kezdődő munkálatok 1902-ben már véget is értek. Páratlan szépségük mellett az is különlegessé tette az ikreket, hogy a kor szempontjából igencsak progresszív módon épültek, például vasszerkezetet kaptak az épületek, amit faragott kőburkolattal takartak el.

Mindeközben Budapest első liftjei is a Klotild palotákban közlekedtek. Itt a történet érdekessége, hogy a hercegnőnek liftet gyártó cég máig létezik, többek között a mai plázák, bevásárlóközpontok liftjeit építi. Mivel a Matild Palotát szerencsére nem érte bombatalálat a II. világháború idején, eredeti, pompás szecessziós Róth Miksa tervezte üvegfelületeinek, berakásainak egy része máig épen maradt, ezért a mostani felújítás alatt volt köztük olyan, amelyiket – kis túlzással –, csak le kellett porolni.

16 Galéria: Matild palota Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Ami szintén unikálissá teszi a két történelmi épületet, hogy a tér teljes szimmetrikusságának hála Klotild és Matild egymás tökéletes tükörképei. Még abban is, hogy mindketten 48 méter magasra nyújtózkodnak, és fejüket a főhercegi korona másolata fedi. Amikor megépültek, Klotild főhercegné szándékai szerint a földszint presszóknak, üzleteknek és galériáknak adott otthont, az első emelet helységeit egyesületeknek adták ki, a felsőbb szinteken pedig lakásokat alakítottak ki. Végül a háborús nehézségekre hivatkozva a Habsburgok 1917-ben eladták a palotákat.

Így kerültek egy vagyonos magyar földbirtokoshoz, majd jött a második világháború, ami után az ötvenes években állítottak helyre valamelyest az épületeket. A második világháború alatt súlyosan megrongálódtak, mindkét palota tetőzete és az északi épület Váci utca felőli szárnya is komoly sérüléseket szenvedett. Majd a hatvanas évek második felétől önkiszolgáló étterem üzemelt a kávéház helyén. A 1977-ben pedig mindkét palota műemléki védelmet kapott, és a neobarokk stílusú épületpár azóta UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

A rendszerváltás után Klotild a Postáé lett, és máig finoman fogalmazva tisztázatlan körülmények között kelt el 2002-ben. Az új jordán tulajdonosok legalább felújításba kezdtek, így 2012-ben meg is nyitotta kapuit az ötcsillagos Buddha Bar Hotel. Ha valaki még emlékszik, a luxushotel megnyitóján, annak bárjában akkor részt vett még Orbán Viktor kormányfő, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros-érsek is, akárcsak az akkori tudósítások alapján az összes Budapestre akkreditált nagykövet.

Matild török kézen

A Matild palotát 2014-ben a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat adta el 2,6 milliárd forintért a török Özyer csoport magyarországi cégének, a Melis Investmentnek. Az önkormányzat anno kiírta a palotavásárlásra a nemzetközi pályázatot, amelyre végül egyedül a törökök jelentkeztek. Hátszelet adva a projektnek, Orbán Viktor 2016 szeptemberében egy határozatban kiemelt nemzetgazdasági érdekké nyilvánította a Matild Palota épp befejezett fejlesztését. Közben az Özyer csoport megvásárolta a szintén komoly hagyományokkal bíró Centrál Kávéházat is.

16 Galéria: Matild palota Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A három generációs török családi nagyvállalkozás tulajdonosai a hotellé alakuló Matild Palota eredeti megnyitóját 2017 nyarára tervezték, majd 2018-ban már tudni lehetett, hogy az ismert Marriott szállodalánc is beszáll a projektbe. Később volt szó 2019-es, majd 2020-as megnyitásról is, aztán közbeszólt a Covid, amelynek lecsengésével az első vendégek már holnap reggeltől birtokba vehetik az épületet.

Egy luxuspalota-hotel számokban

A Matild Palota 5 év alatt újult meg, ami azért tartott ennyi ideig, mert a restaurátorok és az építészek minden egyes apró momentumot aprólékosan korhűen újjáépítettek.

A luxushotel 130 szobával várja a vendégeket.

130 szobával várja a vendégeket. Ebből 111 úgynevezett signature szoba és 19 lakosztály, amelyek mind egyediek, nincs két ugyanolyan szoba a hotelben.

Magából a Matild Palota koronát viselő tornyából is különleges, három emeletes lakosztályt alakítottak ki, ahonnan 48 méter magasból igencsak sajátos 360 fokos panoráma nyílik az egész városra.

Összesen hat emeleten vannak szobák, amelyek közé még befért egy kisebb spa és konferencia részleg is.

A Matild Palota három vendéglátó egységével egyszerre megközelítőleg 700 embert tud kiszolgálni, ami kapacitásában magyar és európai szinten is kiemelkedik.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Most a lengyelek kerültek a belarusz hatalom célkeresztjébe

img ]

Őrizetbe vették a Belarusz Lengyelek Szövetségének (ZPB) két vezetőjét, Irena Biernackát és Maria Tiszkowskát, hajnalban pedig elvitték Andrzej Poczobut újságírót, a szervezet másik vezető alakját.

Mindhármuknál házkutatást tartottak a belarusz hatóságok, több személyes tárgyukat is lefoglalták, az újságírótól laptopokat, adattárolókat és telefonokat vittek el. Poczobut felesége szerint

a házkutatást vallási, faji és nemzeti alapú viszály szításának gyanújával hajtották végre az újságírónál

– írja a tut.by belarusz ellenzéki portál.

Bernacka és Tiszkowska, a ZPB nyugat-fehéroroszországi helyi szervezeteinek vezetői esetében is gyaníthatóan ezzel az indokkal razziáztak és vették őket őrizetbe.

Vélhetően ugyanaz a sors vár rájuk, mint a korábban letartóztatott, szerdán már tizenöt napos elzárásra ítélt Andzelika Borysra, a ZPB vezetőjére, valamint a szervezet több tagjára, akik ellen a belarusz főügyészség közlése szerint büntetőjogi eljárást indítottak a már említett bűncselekmény, vallási, faji és nemzeti alapú viszály szítása alapján.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a ZPB két lapjának, a Głos znad Niemna és a Magazyn Polski szerkesztőségeiben, valamint a legnagyobb belarusz lengyel szövetségnek számító szervezet grodnói székhelyén is razziáztak.

Belaruszban két lengyel kisebbségi szervezet működik, az egyiket elismeri Minszk, a másikat nem. Ez utóbbi a ZPB, melyet 2005-ben helyeztek törvényen kívül, miután a tisztújító választást nem a hatalom kegyeltje nyerte. Ettől függetlenül a ZPB töretlenül folytatta működését, több lengyel iskolát is üzemeltet – magyarázza az MTI és a tut.by.

Nem egészen világos egyelőre, mi indokolta a hatóságok fellépését a lengyel szervezet ellen, de Lengyelország volt a Belarusz elleni EU-s szankciók legfőbb szószólója az augusztusi, vitathatóan elcsalt elnökválasztás után kirobbant tömegtüntetések nyomán. Varsó emellett fogadta és támogatásáról biztosította a Belaruszból elmenekülni kényszerült Szvetlena Tyihanovszkaja ellenzéki vezetőt.

A tut.by cikkéből pedig az sejlik fel, hogy Lengyelország szoros kapcsolatot ápol a ZPB-vel.

Diplomáciai csetepaté Az egész történt ott vette kezdetét, hogy egy breszti lengyel iskola február 28-i világháborús megemlékezésén részt vett a breszti lengyel főkonzul, amivel megindult a diplomáciai adok-kapok. A breszti ügyészség büntetőjogi eljárást indított háborús bűnösök dicsőítése címén, a főkonzulnak javasolták, hogy hagyja el az országot, a grodnói főkonzulátus vezetőjét és egy konzulját pedig kiutasították. Varsó válaszul persona non-gratának minősítette a varsói belorusz nagykövetség egyik munkatársát.

A történteket az Európai Bizottság sem hagyta szó nélkül, felszólította Minszket a lengyel kisebbségi vezetők szabadon bocsátására. A testület szerint a fehérorosz nép ellen irányuló megtorlások további kiszélesedése, ezen belül a jogvédők, az ellenzékiek, az újságírók üldözése figyelhető meg.

A ZPB-vezetők őrizetbe vétele „világos jele annak, hogy a lengyel kisebbség vált e politika legújabb céljává"

– idézi az EB-nyilatkozatot az MTI.

Csütörtökön újabb utcai tüntetéseket tartottak az ellenzékiek Minszkben, bár korántsem akkorákat, mint amilyenek a tavalyi év végén voltak. A biztonsági szervek nagy erőkkel vonultak fel a város központi területein, az elnöki rezidencia előtt, így a tömegtüntetés elmaradt, bár nem is az volt a cél.

A tut.by beszámolója szerint rekordösszegű bírságokat szabtak ki, és a „megszokott módon", szúrópróbaszerűen vették őrizetbe a tiltakozásra igyekvőket. Az alábbi videó ezt kiválóan szemlélteti.

Mennyibe kerül ma itthon kutyát tartani?

img ]

Az Index összegyűjtötte és kiszámolta, melyek a kutyatartás leggyakoribb felmerülő költségei, ha nem az új Rex felügyelőt, a következő kutya-szépségkirálynő Lassie-t vagy épp az olimpiai győztes agarat képezzük ki, hanem átlagos, ugyanakkor gondos és szerető gazdik vagyunk.

Mi, magyarok igazi kutyás nemzet vagyunk – mutatják a lakossági tapasztalat mellett a számok is. A Statista elmúlt egy évtizedet vizsgáló adataiból például kiderül, hogy a hazai háztartások több mint harmada ad otthont legalább egy kutyának. A Medián tavalyi felmérése szintén 36 százalékra mérte az itthoni kutyás házak arányát, ennyien élünk együtt kutyával.

Bár a KSH egyelőre nem vizsgálja, a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel-ipari Szövetség) 2017-es statisztikája szerint kicsivel több mint kétmillió kutya élt akkor az országban. Míg bizonyos becslések 300 ezer kóbor kutyával számolnak, Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke durván másfél millió gazdás kutyáról beszélt az Indexnek.

A kutya ára

Mint tudjuk, egy kutya vételárának egyik legfontosabb összetevője a pedigréje, a származása, amelyet a Nemzetközi Ebszövetség elvárásai szerint négy generációra visszamenőleg egyedül a törzskönyv igazolhat. Az áttekinthetőség kedvéért csak a bona fide ezzel a műgonddal tenyésztett, megbízható helyről származó kutyák aktuális és közelmúltbeli árait gyűjtötte össze az Index.

Az ismeretségi körünk és az olvasóink tapasztalatai alapján, ha biztosra megyünk, százezer forint alatt nem ússzuk meg a jó idegrendszerrel megáldott márkás kutya biztos helyről való vásárlását, ahogy a határ itt is a csillagos ég. Nyilván minél messzebbről, egzotikusabb helyről érkezik a kiszemelt ritka házi kedvenc, igencsak vastagon foghat a ceruza, végül akár egymillió forintra is rúghat a számla.

Amit számoltunk, 300 ezer forint, amennyibe egy átlagos kutyavásárlás kerülhet. Ezzel szemben a menhelyeken, ahol nagyon örülnek, ha nyitott és érdeklődő gazdit találnak a kutyának, legfeljebb a már beadott oltás és a kötelező chipezés árát kérik el. (2013 óta jogszabály írja elő, hogy a kutyának 4 hónapos koráig egyedi mikrochip kell, különben jöhet a több tízezer forintos bírság.)

Olvasónk, Eszter, Cavalier King Charles spániel kiskutyája 2019 szeptemberében 300 ezer forintért érkezett.

Dóra és családja tavasszal 250 ezer forintért vásárolt rövid szőrű német vizslát egy díjnyertes szülőktől származó szokatlanul nagy alom utolsó kiskutyájaként.

Károly egyik akitája másfél évvel ezelőtt 2500 euróért (körülbelül 900 ezer forintért) érkezett Lengyelországból. A másik, még korábban, Spanyolországból összesen 3000 euróért (1 millió forintért).

Évi 2019 decemberében 80 ezerért vett közép-ázsiai juhászkutyát, majd 2020 júniusában 90 ezerért.

Kata mudija a nyáron 100 ezer forintba került, akit elmondása szerint jó hírű tenyésztőtől hozott el.

Marcsiék fajtatiszta Yorkshire terrier kiskutyája 65 ezer forintba került.

Sándor bullmasztiffjainak darabja 300 ezer forint volt.

Kriszta ausztrál juhászkutyája 250 ezer volt, mert azon belül is a ritkább merle színű kiskutyát vásárolta.

A magyar agarakat tenyésztő Tamás elmondása alapján itthonra minőségtől függően 150 ezer forint körüli összegért adja el a kutyákat.

Golden retriever tenyésztő olvasónknál pedig 300 ezer forintnál kezdődnek a komolyabb kutyák.

Feriéknek, akik most szeretnének szálkás szőrű tacskót vásárolni, a tenyésztő 150 ezer forintos árajánlatot adott.

És ezen a ponton emlékezzünk vissza a felejthetetlen pillanatra, amikor a 2017-ben, a Feleségek luxuskivitelben reality műsor első évadában Köllő Babett színésznő elbüszkélkedett a kiskutyájával, Masnival, aki történetesen egy pomerániai törpespicc, és 2-3 ezer euró körül van az ő ára.

A kutyának bizony nincs tb-je

Az Index most a szélsőértékeket figyelmen kívül hagyva azt számolta végig, amikor nem agarat versenyeztetünk vagy Rex felügyelőt képezzük ki, hanem az állatvédelmi törvény passzusait betartva, igyekszünk igazán felelős, gondos gazdaként eljárni, amikor a speciális fajtatulajdonságokat szem előtt tartva kielégítjük a kutyánk összes biológiai, élettani és nem utolsósorban érzelmi szükségletét.

Először is, a kutya négy hónapos koráig beadandó kötelező veszettség elleni védőoltásra szintén kötelez a jogszabály, amelyet hat hónapon belül, majd évente egyszer meg kell ismételni. A nem kötelező védőoltásokat sem érdemes kihagyni, mert egyfelől rendkívül szívszaggató végignézni a beteg kutya szenvedéseit, másfelől egy beteg kutyát kezeltetni, a határ a csillagos ég.

Már amennyiben van gyógymód az elkapott vírusos és egyéb betegségre, amelyek közül a leggyakoribbak a szopornyica, a parvovírus, a kennelköhögés, a fertőző májgyulladás, vagy a bakteriális leptospirosis és társaik. Nem könnyű kalkulálni, mivel

az oltások szabadárasak, azaz a díjszabás az állatorvoson múlik.

Általánosságban egy oltás ára 4000-4800 forintnál kezdődik, de bizonyos oltásokért elkérnek akár hat-nyolc-tíz-tizenkétezer forintokat is, kiegészítve az általános vizsgálati díjjal, ami durván öt-tízezer forint. Az oltási díj persze nagyban függ magától a hatóanyagtól is, illetve attól, hogy házhoz hívjuk-e az állatorvost, aki azért – joggal – elkéri a kiszállási díjat is.

A kölyökkutya immunizálása a környéktől is függ, mert egy magányos tanyán, erdőszélen élő kutyát valószínűleg kevesebb fertőzés fenyeget, ahol a madár sem jár, mint azt a naponta a Városligetben és a város sok más pontján sétáltatott utazó nagykövet Buksit.

Mire végigmegyünk a teljes kötelező-ajánlott oltási soron, könnyen lehet, hogy már majdnem húsz, de inkább negyven-ötvenezer forintot befektettünk a kutya immunizálásába. Az oltásokon túl egy gondos gazdi ugyanúgy tesz a kutyát támadó külső és belső élősködők elleni védelemről. Így érdemes például évente a kutyák koronavírusa, a szívférgesség-szűrővizsgálatot végeztetni.

A szív- és bőrférgek megelőzése szintén újabb ezreseket húzhat ki a gazdik zsebéből. Az aktív bolhás, szúnyogos, kullancsos időszakban jót teszünk, ha valamit szintén beszerzünk ellenük, mert ezek eleve kellemetlenek a kutyának is, valamint további betegségeket terjeszthetnek. Itt minőségtől és tartósságtól függően 4 ezer forinttól 11 ezerig találunk például riasztó nyakörvet.

Kivéve, ha tenyésztői ambíciókkal rendelkezem, vagy egyszerűen csak szeretném, ha minél több bájos kiskutya venne körül a lakókörnyezetemben, a szuka kutya ivartalanítása újabb több tízezer forintos tételt jelenthet. A számla végösszege persze megint csak függ az állat súlyától, illetve az adott rendelő árpolitikájától. Budapesten nagyrészt 25 és 40 ezer forint közt mozognak az árak, az országos átlagot pedig körülbelül 40 ezerre hozhatjuk ki.

Az árat némileg megemelheti, ha a nőstény kutya ivartalanítása a kevésbé invazív, azaz jóval kíméletesebb, ugyanakkor jóval eszközigényesebb lyuksebészeti, laparoszkópos eljárással történik. Ebből találtunk, szintén a fővárosban, magát a műtétet, a hozzá tartozó vizsgálatokat (ultrahang) magába foglaló bruttó 120 ezer forintos csomagot. Máshol a műtétet 60-70-80 ezer forintos díjért végzik el, de ezt az árat alakítják a kilók ebben az esetben is.

A kan kutya ivartalanítása némileg olcsóbb mulatság, a legkisebb beavatkozási díj 15-17 ezer forint, a tető pedig a tehetősebb budapesti agglomerációban 47 ezer forint. Országszerte tíz rendelő adatait összevetve 25 ezer forintos átlag jött ki. Ám ha az állat komolyan megbetegszik, az árak teljesen elszállhatnak, csak egy példa az ismerősi körből: volt, ahol 500 ezerbe fájt a kutya porckorongműtétje.

Kapcsolódó Jöhet az országos ivartalanítási program Az állatvédő egyesületek is megerősítették ennek fontosságát.

Annyi, mint a gyerek menzája

Saját becslés szerint a mit egyen a gyerek téma után második helyen a mit egyen a kutya téma kelti a legtöbb parázs vitát. Eltekintve az inkább egyedinek mondható körülményektől, mint például a különböző allergiás megbetegedések vagy más miatt speciális étrendek, például a mostanában divatos nyersetető BARF-diéta, számoljunk a talán legnépszerűbb, egyszerű száraz tápos etetéssel.

Ezt alapul véve, ha ismét középre húzzuk a potmétert, és nem egy tacskó vagy épp egy bernáthegyi havi adagját nézzük, havonta 12-15, maximum 20 ezer forint körül lehetnek a közvetlen etetési költségek, ha egy középkategóriás prémiumtápot veszünk neki. Az uzsonnás csomagot kiegészíthetik vitaminok, jutalomfalatok, rágcsák, fogápolók, ehető nyunyókák havonta újabb három-ötezer forintokért.

Kutya és az ő kellékei

Aki járt már ilyenben, pontosan tudja, hogy az állatfelszerelés-üzletek pont azt a hatást érik el, mint jellemzően sokaknak a drogériák, a lakásberendezési áruházak, míg másnak a barkácsüzletek. Az ember szinte sosem jön ki üres kézzel, sőt, cserébe azzal a meggyőződéssel, hogy ma is vásárolt valami rendkívül, elengedhetetlenül hasznosat.

Hogy a kutyának a számára meghatározott territóriumán mi mindenre van szüksége, ezt megint csak érdemes egyeztetni az adott fajta igényeit jól ismerő tenyésztővel. Például mivel és hogyan ápoljuk a kutya szőrét, kell-e vinni kutyakozmetikushoz, ahova havonta, kéthavonta nagy eséllyel újabb ötezer forintokat fogunk ott hagyni.

A felmerülő vagy épp nem létező speciális igények mellett az biztos, hogy minden kutyának szüksége lesz egy kényelmes fekhelyre, ahol zavartalanul ki tudja magát pihenni. Itt a nulla forintos sufnituning megoldásoktól kezdve elmehetünk egészen a luxusig. Például az ízületi problémákkal küzdő kutyáknak szóló ergonomikus memóriamatracos kutyaágy mosható huzattal 30 ezer forint.

Ahogy kellenek még neki minimum játékok, kakiszedő zsákok, póráz, hozzá nyakörv vagy hám, heveder, itató- és etetőtányérok, kutyasampon, kezdetben kutyapelenka, esetleg hozzá helyzetszoktató cseppek, szájkosár és mágikus henger. Egy szerényebb pakk, ha csak a feltétlenül szükséges, legolcsóbb kiegészítőket vásárolom, minimum 12-13 ezer forint.

Az eb szállítása, ezen belül is a kocsi kutyásítása külön történet, arról nem is beszélve, ha nem vagyunk ezermesterek, vagy nem örököltünk, és új kutyaházat vásárolunk. A kocsi felpimpelése kutyaszállításra ismét újabb tíz-húszezer forintos tétel, a csomagtartós boksz akár 30 ezer, ahogy a sima is. A kutyaház pedig mérettől és extráktól függően elindul húszezer felett, átlagosan 35 ezer.

És a rejtett költség, amiről senki sem beszél!

Saját tapasztalat is egyben, hogy az egy dolog, ez az élet rendje, a lakásba frissen beköltöző kiskutya a szobatisztaságra szoktatás időszakában bizony naponta több alkalommal is bepisil, bekakil. Hiába visszük le napjában több alkalommal is. Ha egyáltalán tudjuk, merjük, van hol kiszellőztetni a babakutyát, aki kevés oltás birtokában még igencsak védtelen.

Szóval az eb termel rendesen, mi pedig két tócsa és akna közt piruettezve egyre csak takarítunk és takarítunk, ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy mivel, hiszen a túl erős, bizonyos vegyi anyagokat, például túl sok klórt vagy lúgot tartalmazó tisztítószerek károsak a kutya egészségére.

Ne aggódjunk, a kellően kíméletes, négylábú-kompatibilis szereknek gyártói tisztában vannak a termék különleges képességeivel, így hát el is kérik a fertőtlenítők árát. A szintén ipari mennyiségben folyó törlőpapírok, nedves törlőkendők és egyebek mellett. Lehet, hogy önmagukban mindezek ezer-kétezer forintos tételek, ám tudjuk, sok kicsi sokra megy.

A hetente, kéthetente egyszer esedékes felmosás így naponta többször indokolttá válik, ahogy a lakás tisztán tartása később talán valamivel kisebb lelki és anyagi tehertétel lesz, de az állandó szőrhullatás, nyálcsorgatás és séta után elszabaduló sáros tappancsok tartósan magasan tarthatják a drogériák, az áruházak higiénérészlegén ott hagyott összegeket.

Egy szerényebb új autó árát elkölthetjük a kutyára

Ha végül azzal kalkulálunk, hogy a tenyésztőtől megvettük az ép, jó vérvonalú kiskutyát, beadattuk az összes oltást, és megtörtént minden szűrővizsgálat és egészségügyi óvintézkedés, elláttuk kényelmes fekhellyel, tudjuk miben szállítani, takarítunk utána rendesen, kéthavonta beszárítják, és megvolt az ivartalanítás is, a kis kedvencnek pedig egészségügyi problémája nincs, az első év megközelítőleg 700 ezer forintra jön ki, amit ez idő alatt a kutyára költöttünk.

Ebből persze a legtöbbet az átlagosított 300 ezres vételár jelenti. Ha a kutya menhelyi, akkor is majdnem a nettó minimálbér négyszeresét költöttük el a kis kedvencünkre. És ilyenkor még nem voltunk kutyaoviban, kutyaiskolában, ahogy kutyapanzióba sem adtuk be.

Az első év után a kutya éves költsége mindennel együtt kihozható átlagosan legalább 270-280 ezer forintra, ha értelmesen költünk a kutya egészségére, etetésére és csinos kinézetére. Ha pedig azt vesszük, hogy egy kutya átlagosan 10-13 évig él, a betegségeket leszámítva, fajtatiszta kutyánál a teljes összeg, amit élete során ráköltünk, 3,7 millió, hangsúlyozom, ha a kutya egyszer sem betegszik meg, ami pláne az életkor előrehaladtával sajnos többnyire elkerülhetetlen.

Vagyis, míg közös az utunk, egy autó árát biztos elköltjük az ebünkre, de ki mondaná azt, hogy nem éri meg, és a kutyánk, a család kedvence ne érdemelné meg?

Borítókép: Sóki Tamás / Index