Atina Büyükelçiliği açıkladı: Türk vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapması mümkün değildir

img ]

Reklam

Türkiye’nin Atina Büyükeklçiliği’nden Yunanistan üzerinden seyahat etmek isteyen vatandaşlara yönelik açıklama geldi. Büyükelçilik, Yunanistan’ın 26 Haziran’a kadar, karayoluyla Türkler’in Avrupa’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de Avrupa’ya geçişine izin vermediğini duyurdu. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nin açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı:

Değerli vatandaşlarımız,

Yunanistan ülkemize yönelik seyahat yasaklarını son olarak 26 Haziran 2021 tarihine kadar uzatmıştır. Bu çerçevede, 20 Mart 2020 tarihinden itibaren İpsala-Kipi hudut kapısı vatandaşlarımızın geçişine kapalıdır.Keza, Ülkemiz limanları ile Ege adaları arasında tarifeli deniz seferleri yapılamamaktadır.

-Reklam-

Türkiye ile Yunanistan arasında aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması henüz uygulamaya konulmamıştır.

Bu çerçevede, zorunlu ve istisnai koşullar haricinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapması mümkün değildir.

Zorunlu ve istisnai nedenlerle Yunanistan’a giriş yapması gerekecek vatandaşlarımızın hamili bulundukları pasaportun türünden (diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus) bağımsız olarak ve geçerli vizesi olsa dahi, Yunanistan’ın Türkiye’deki diplomatik ve konsüler misyonlarından özel izin almaları gerekmektedir.

Bu şekilde, Yunan makamlarından izin alarak ülkemizden Yunanistan’a seyahat edecek kişilerin, Yunanistan’a girişle ilgili Yunan makamlarınca açıklanan diğer gerekli prosedürleri (Yolcu Tespit Formu doldurulması, Aşı Sertifikası, son 72 saat içinde yapılmış PCR veya son 48 saat içinde yapılmış “Hızlı Antigen” test sonucu ibrazı dahil) de karşılamaları Yunan makamlarınca beklenmektedir.

Ülkemize yönelik seyahat kısıtlamalarının sürdüğü mevcut koşullarda;

– Yunanistan haricindeki AB ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İtalya ve Bulgaristan üzerinden gelerek, Yunanistan’dan transit geçişle Türkiye’ye gitmeleri mümkündür.

– Aynı şartları taşıyan kişilerin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya üzerinden Yunanistan’a girişleri mümkün değildir.

– Türkiye’den AB ülkelerine karayoluyla seyahat edecek AB ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, Yunanistan’dan transit geçiş yapmaları keza mümkün değildir.

Saygılarımızla.

Atina Büyükelçiliği’nden Yunanistan açıklaması: Türkiye’ye transit geçişler mümkün

img ]

Reklam

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği, Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gitmek isteyenlerle ilgili açıklama yaptı. Yunanistan’ın Türkiye’ye uyguladığı yasağı 8 Temmuz’a uzattığının belirtildiği açıklamada, Yunanistan haricindeki AB ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan üzerinden gelerek, Yunanistan’dan transit geçişle Türkiye’ye gitmelerinin mümkün olduğu duyuruldu.

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Yunanistan ülkemize yönelik seyahat yasaklarını bu defa 8 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatmıştır. Bu çerçevede, 20 Mart 2020 tarihinden itibaren İpsala-Kipi hudut kapısı vatandaşlarımızın geçişine kapalıdır. Keza, Ülkemiz limanları ile Ege adaları arasında tarifeli deniz seferleri yapılamamaktadır.

-Reklam-

Türkiye ile Yunanistan arasında aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması henüz uygulamaya konulmamıştır.

Bu çerçevede,zorunlu ve istisnai koşullar haricinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapması mümkün değildir.

Zorunlu ve istisnai nedenlerleYunanistan’a giriş yapması gerekecek vatandaşlarımızın

hamili bulundukları pasaportun türünden (diplomatik, hususi, hizmet, umuma mahsus) bağımsız olarak ve geçerli vizesi olsa dahi,Yunanistan’ın Türkiye’deki diplomatik ve konsüler misyonlarından özel izin almaları gerekmektedir.

Bu şekilde, Yunan makamlarından izin alarak ülkemizden Yunanistan’a seyahat edecek kişilerin, Yunanistan’a girişle ilgili Yunan makamlarınca açıklanan diğer gerekli prosedürleride karşılamaları Yunan makamlarınca beklenmektedir( i- www.travel.gov.grinternet sitesi üzerinden Passenger Locator Form (Yolcu Tespit Formu) doldurulması, ii- (uygulama başladığı zaman) COVID-19 aşı sertifikası veya iii- son 72 saat içinde yapılmış PCR test sonucu veya son 48 saat içinde yapılmış hızlı antijen test sonucu ibrazı zorunludur. Aşı sertifikası veya test sonuçlarının yetkili bir sağlık kuruluşu tarafından, kişilerin pasaportta kayıtlı kimlik bilgilerini de içerecek şekilde hazırlanması gerekmekte olup, Yunanca, İngilizce, Fransızca Almanca, İtalyanca, İspanyolca veya Rusça dillerindeki belgeler kabul edilmektedir).

Ülkemize yönelik seyahat kısıtlamalarının sürdüğü mevcut koşullarda;

– Yunanistan haricindeki AB ülkeleri vatandaşları ile AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan üzerinden gelerek, Yunanistan’dan transit geçişle Türkiye’ye gitmeleri mümkündür.

– Türkiye’den AB ülkelerine karayoluyla seyahat edecek AB ülkeleri vatandaşları ile Yunanistan haricindeki AB ülkelerinde resmi ikamet sahibi kişilerin, İpsala hudut kapımızdan Yunanistan’a giriş yapmaları veYunanistan’dan transit geçişleri keza mümkün değildir.

Türk pasaportuyla seyahat etmeyecek vatandaşlarımızın, hamili bulundukları pasaportların Yunanistan’a seyahatlerde tabi olduğu kısıtlamalar hakkında ilgili ülkenin Yunanistan’daki diplomatik ve konsüler temsilciliklerinden veya Yunanistan’ın anılan ülkelerdeki temsilciliklerinden seyahatlerinden makul bir süre önce güncel bilgi alarak seyahatlerini planlamaları önem taşımaktadır.”

Atina Büyükelçisi Özügergin’den Yunanistan’a tepki

img ]

Galatasaray Futbol Takımı, Olympiacos ile oynanacak özel maç için gittiği Yunanistan’da PCR testlerinin kabul edilmemesi nedeniyle geri dönme kararı aldı. Yunanistan’ın bu ayrımcı kararına Türkiye’den tepki geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, TRT Haber’de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Galatasaray’ın Yunanistan’da maruz kaldığı muameleyi @trthaber’de değerlendiriyor. https://t.co/GblaQmqYIa — TRT Haber Canlı (@trthabercanli) July 12, 2021

“İyi niyetli bir davranış değil”

Büyükelçi Özügergin şu şekilde konuştu:

“Böyle bir sorun çıkacağını aklımıza bile getirmedik. Dostluk maçı için gelen bir kafileye yapılanlar ne sportmenliğe ne komşuluğa ne nezakete ne de mantığa göre bu yapılanları bir yere oturtamıyorum. Kafilemizin ilkeli ve vakur bir duruşu oldu. Zaten bir noktadan sonra sorun çözülseydi de uygun olmazdı.

PCR testi ya da aşılama varsa örnekleme usulü rastgele sizi test yapacağız diyebilirler. Fakat bir grup oyuncumuz ve diğer personel zaten geçmiş. Üstelik de hocamıza denk gelmiş test sırası. Hocamız da gayet kendinden emin bir şekilde ‘peki’ demiş. Test yapılmış.

Sonrasında birkaç kişiye daha geçiş izni vermişler. Sonra hepinize test yapacağız demişler. Bu uygulama böyle değil. Zaten rastgele test yapılmasına hocamız da itiraz etmemiş. Herkesi test yapacağız denilirse bu iyi niyetli bir davranış değil. Başından beri gerek Yunan yetkilileri gerekse başta bakanımız olmak üzere devlet büyüklerimizin haberi oldu. Takımızı burada seyretmek isterdik. Nasip değilmiş.”

Sorunun oluşmasından itibaren Yunan makamlarıyla temaslarının olduğunu söyleyen Özügergin, “Herkes topu birbirine attı. Nedense konu biz olunca gereksiz bir gayret içine gördüklerini gözledik. Rasgele yapılan test herkese yapılan bir test değildir. Bunu kafilemize baştan söyleseler, hepinize birden test yapacağız deseler belki hocamız ona göre karar verecek. Ama indikten sonra bile öyle demiyorlar. O zaman kuralı herkese eşit şekilde uygulamak zorundalar.