Kumin Viktória az RTL Klub gyönyörű, szőke híradósa volt - Ma londoni diplomatafeleség

img ]

Kumin Viktóriára a nézők többsége az RTL Klub híradójából emlékezhet. 1998-ban a kereskedelmi csatornánál dolgozott gyakornokként, majd a TV2 Jó reggelt, Magyarország című műsorát vezette, 2000 és 2005 között a Duna TV műsorvezetőjeként szerepelt képernyőn, majd 2005-ben az RTL Klub híradósa lett, és a XXI. században is láthatták a nézők.

Kumin Ferenc politológus, diplomatához ment feleségül, 2008 augusztusában született meg első gyermekük, Berta. A képernyőre az esti Híradóban tért vissza a következő év áprilisában.

Kumin Viktória találkozott Erzsébet királynővel

A csatorna 2011 novemberében vált meg tőle. Fél évvel később a Kossuth Rádiónál kezdett el dolgozni. Hat évvel kislánya születése után, 2014 augusztusában derült ki, hogy újra várandós, és második gyermekével a következő év januárjára van kiírva.

Fotó: RTL Klub

Kumin Viktória férje, dr. Kumin Ferenc május óta Magyarország londoni nagykövete, a megbízólevél-átadására 2020. december 4-én került sor a Buckingham-palotában. A világjárvány miatt első alkalommal tartottak úgynevezett “hibrid ceremóniát”, vagyis a protokollt és a szertartásos elemeket ugyan megtartva, de II. Erzsébet királynő a Windsor-kastélyból, online jelentkezett be. Nem kívánta tovább várakoztatni őket, mert decemberre már 26-an vártak a megbízólevelük átadására.

  • Amikor kiköltöztünk Londonba, az előző nagykövettől megkaptuk azt a felkészítőanyagot, amit annak idején ő is. Tetemes mennyiségű papír, egy egész paksaméta volt. Elszörnyedve láttam, hogy mennyi mindent kellene megjegyezni: hova lépek kettőt jobbra, hármat balra, mikor lépek előre, hol állok meg, hol nem állok meg, hogyan pukedlizem, hogyan hajtanak fejet, és hajolnak meg a férfiak. Ezt memorizálni kell, mert a helyszínen csak pár perced van, nincs idő sokat gondolkodni.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • Ebben a paksamétában például egy térkép is volt, és egy precíz leírás is szerepelt arról a térről, ahova a hintó befordult. Egy ősrégi tradíció, hogy a Londonba érkezett, delegált nagyköveteket hintóval viszik a Buckingham-palotába II. Erzsébet királynő elé. Ez mindig is így volt, állítólag Viktória királynő óta változatlan. A magyar nagykövetség elő is begördült a hintó, és csak annyit kellett tenni, hogy méltóságteljesen beszálljunk - mesélte Kumin Viktória az RTL klub Reggeli című műsorában.

A 45 éves újságíró fekete ruhát és tűsarkút, valamint királykék kalapot, fülbevalót és kabátot viselt a ceremónián.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • A színt royal blue-nak, vagyis királykéknek hívják. Utólag gondoltam bele, hogy tulajdonképpen ez lehet üzenet is, tisztelet a királynő felé, de eredetileg nem voltam ilyen bölcs, nem gondoltam ennyire végig.

Fotó: YouTube/Embassy of Hungary in London

  • Egy szívélyes, személyes beszélgetést tudtunk II. Erzsébettel folytatni, aki borzasztóan kedvesen érdeklődött az itteni munkámról és családi életünkről is. Amikor az ember benne van ebben a beszélgetésben, szinte már el is felejti azt, hogy nem valójában vagyunk együtt a teremben - mesélte Magyarország londoni nagykövete a Buckingham-palotában tett látogatásuk után készült videóban.

Nagyon bensőséges hangulata volt ennek a találkozónak, a királynő nagyon kedves volt, és külön örült, amikor megtudta, hogy a gyerekek nagyon szeretnek iskolába járni. Érdeklődött, hogy van-e már brit akcentusuk. Be tudtunk számolni arról, hogy egy pici már van, tanulunk tőlük - tette hozzá a felesége.

Pálffy István 2010-ben hagyott fel a tévézéssel

Pálffy Istvánra a legtöbben a televíziós korszakából emlékeznek, vezette a TV2 Tények, illetve Jó estét, Magyarország című műsorát és a Magyar Televízió híradóját is. Az egykori műsorvezető már hosszú évekkel ezelőtt, 2010-ben búcsút intett a televíziózásnak.

A hutu milícia nem vállalta magára a kongói olasz nagykövet meggyilkolását

img ]

A Ruandai Demokratikus Felszabadító Erők tagadják, hogy ők gyilkolták volna meg Kongói Demokratikus Köztársaságban az olasz nagykövetet – írja a Reuters.

Luca Attanasio nagykövetet és három kísérőjét hétfőn gyilkolták meg. A kongói kormányzat a merénylet elkövetésével a Ruandai Demokratikus Felszabadító Erőket (FLDR) vádolta meg.

A gyanú azért is esett rájuk, mert a szervezet abban a térségben is aktív, ahol a merénylet történt. Ezenfelül az utóbbi időben követett el hasonló rajtaütéseket: 2018 májusában például két brit turistát raboltak el és tartottak fogva néhány napig.

Kedden viszont a szervezet tagadta, hogy ők követték volna el a gyilkosságot. A felkelőcsoport „gyáva gyilkosságnak” nevezte a történteket.

A hutu szervezetet azok a ruandai katonák hozták létre, akik az ENSZ szerint az 1994-es ruandai népirtásban is részt vettek.

Az Európai Bizottsághoz fordul a Fertő-tó miatt a Párbeszéd

img ]

A Fertő-tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kéri a Párbeszéd. Ahogy írják, az a céljuk, hogy

Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

A párt az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében azt írja:

tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő tavi eset kapcsán. A Párbeszéd a közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordult a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő tó esetét. Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő tó védelmére.

Közlésük szerint az eddig indult eljárások nem vezettek eredményre.

A párt levélben fordult Virginijus Sinkevičiushoz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosához, és közbenjárását kéri, hogy

az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét haladéktalanul leállíthassák.

A Fertő-tavi építkezések leállítását az UNESCO is követeli.

Mechtild Rössler, az UNESCO ICOMOS nevű nemzetközi szervezet elnöke Magyarország OECD- és UNESCO-nagykövetének, Turóczy Lászlónak küldött levelében többek között azt írta:

a világörökségi terület hitelességét és integritását is sértheti, de befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását is a Fertő tónál zajló építkezés.