Elrabolták és megkínozták az afgán nagykövet lányát

img ]

Az iszlámábádi afgán nagykövet lánya, Szilszila Alihil hazafelé tartott a pakisztáni fővárosban, amikor néhány órára elhurcolták és „súlyosan megkínozták”.

„Alihil kiszabadult elrablói fogságából, s azóta kórházi kezelésben részesül” – adta hírül nyilatkozatában az afgán külügyminisztérium, az incidens kivizsgálását és az afgán diplomaták biztonságának szavatolását követelve a pakisztáni féltől. A pakisztáni külügyminisztérium szerint az afgán nagykövetségtől olyan tájékoztatást kaptak, miszerint az afgán nagykövet lánya bérelt járművel utazott, amikor megtámadták.

A rendőrség nyomoz a „nyugtalanító incidens” ügyében, a hatóságok megerősítették az afgán nagykövet és családja biztonsági őrizetét – áll a válasznyilatkozatban.

Az egymással szomszédos Pakisztán és Afganisztán kapcsolata hosszú ideje fagyos. Kabul azzal vádolja Pakisztánt, hogy menedéket biztosít a kabuli kormány megdöntéséért harcoló tálib lázadóknak, míg Iszlámábád vádjai szerint az afgán vezetés lehetővé teszi szélsőségeseknek, hogy a területéről kiindulva kövessenek el támadásokat Pakisztánban. A felek kölcsönösen tagadják egymás vádjait.

(MTI)

Hírek: Berki Mazsi 349 Ft-ért online eseményt tart a teherbe esésről, Zalatnay Saroltát a lánya tartja el

img ]

Ebben a posztban friss híreket-érdekességeket olvashat széles körben ismert, hazai médiaszemélyiségekről. Íme egy újabb hírösszefoglaló, ahogy a Velveten szoktuk!

Szerda este lesz egy Facebook-esemény azzal a címmel, hogy

Rögös út az áldott állapotig Berki Mazsival.

Berki Krisztián jelenleg babát váró neje fog ezen a Facebook-eseményen a teherbe esésről beszélni, de a dolog nem ingyenes, 349 Ft-ba kerül a részvétel. „Az esemény alkalmával őszintén mesélek Neked a babavárás első gondolatától az első pozitív terhességi csíkig” – ez áll az esemény ajánlójában, és íme a témalista arról, hogy ezen belül például mi mindenről lesz szó:

orvosi vizsgálatok (női & férfi);

inszemináció;

természetgyógyászat;

lombik;

vitamin;

„leszarom” tabletta;

párkapcsolati krízis;

ovulációs tesztek;

terhességi tesztek.

További hírek:

Dél-koreai nagykövet: jelentőségteljes szimbólum lesz a Hableány-emlékmű

img ]

A Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelgő emlékmű remélhetőleg a koreai és a magyar emberek számára is jelentőségteljes szimbólummá válik, intő jelként szolgálva, hogy hasonló tragédiák soha többé ne következzenek be – mondta Dél-Korea budapesti nagykövete, Pak Csul Min a tragédia második évfordulója alkalmából a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Ezt ne hagyja ki! Újabb gimnáziumról derült ki az LMBTQ-érzékenyítés

A lap pénteki számában megemlékezik arról, hogy 2019. május 29-én történt Magyarország eddigi legsúlyosabb polgári hajókatasztrófája, amelyben 28 ember, köztük 26 dél-koreai állampolgár vesztette életét.

Pak Csul Min méltatta a magyar kormány együttműködését a baleset körülményeinek a feltárásában, valamint a tragédia áldozatainak emléket állító emlékmű ötletét. Ez, valamint a magyar emberek részvétmegnyilvánulásai mind segítettek feldolgozni a veszteséget – hangoztatta a nagykövet. Háláját fejezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségével és az V. kerülettel együttműködve emlékhelyet hoz létre a Margit-híd pesti hídfőjénél a tragédia emlékére.

Az emlékhely átadására hétfőn kerül sor, amely alkalomból a koreai külügyminisztérium magas rangú delegációt küld Budapestre. Ez lehetőség lesz a két ország közötti személyes diplomáciai kapcsolatok folytatására – jelezte Pak Csul Min.

Felidézte, hogy az emlékmű felállításával kapcsolatos konzultációk 2019 végén kezdődtek meg a magyar és a szöuli kormány között, majd tavaly októberben a magyar kormány bejelentette, hogy az emlékmű felállítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti.

Az emlékmű elkészítésének folyamatában a gyászoló koreai családok kívánságait is figyelembe vették, a magyar kormány tehát minden részletre odafigyelt

– jegyezte meg.

Sajnálatosnak nevezte viszont, hogy a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának tavaly márciusban kezdődött tárgyalása a koronavírus-járvány miatt megtorpant. A koreai kormány a gyászoló családokkal együtt reméli, hogy a tárgyalás zökkenőmentesen halad előre, lehetővé téve a baleset okainak alapos feltárását és a felelős személy felelősségre vonását – mondta.

A nagykövet kifejtette: Magyarország sok hasonlóságot mutat Dél-Koreával az etnikai hovatartozás, a nyelv és a történelem tekintetében, ez jó alap volt ahhoz, hogy a két ország 1989-ben felvegye a diplomáciai kapcsolatokat egymással. Magyarország az akkori koreai északi nyitás politikájának az első partnere volt, és továbbra is a koreai kormány új északi politikájának legnyugatibb partnerországa, a gazdasági együttműködés regionális központja – jelentette ki.

Kiemelte, hogy jelenleg a Koreai Köztársaság a kumulatív skálán az ötödik legnagyobb befektető Magyarországon, az itt jelen lévő koreai vállalatok száma ma már a kétszázötvenet is meghaladja.

Felhívta a figyelmet, hogy a koreai globális nagyvállalatok, például a Samsung SDI, a Samsung Electronics, a Hankook Tire magyarországi megjelenése ahhoz vezetett, hogy számos koreai beszállítójuk is egymás után jelent meg itt. Különösen az elektromosjármű-akkumulátorok területén világszínvonalú technológiákkal rendelkező koreai vállalatok tették Magyarországot európai hídfőállásukká, fejlődésük nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a magyarországi elektromosjármű-ipar vezető szerepbe kerülhessen Európában – vélekedett.

A magyar kormány aktív befektetéseket ösztönző politikája fontos tényező volt a koreai vállalatok magyarországi beruházási döntéseiben

– tette hozzá.

Elmondása szerint a koreai közösség mérete jelenleg Magyarországon meghaladja a négyezer-ötszáz főt.

A két ország közötti kulturális kapcsolatokról szólva nagyon biztatónak nevezte, hogy Dél-Koreában megnyílt a Magyar Kulturális Központ, a Budapesten működő Koreai Kulturális Központ pedig – amely a világon működő 32 Koreai Kulturális Központ közül a legnagyobb – a koronavírus-helyzet javulását követően ismét aktív szerepet fog játszani a kulturális cserekapcsolatokban.

A jövő héten, május 30-31. között rendezik meg a több száz kormányzatot, vállalkozást és civil szervezetet összefogó Partnerség a zöld növekedésért és más globális célitűzések (P4G) szervezet soron következő csúcstalálkozóját, amelynek Dél-Korea lesz a házigazdája.

Pak Csul Min elmondása szerint a konferencián kitűzik a 2030-as fenntarthatósági célokat, illetve egy globális tanácsot hoznak létre az éghajlatváltozás kihívásaival kapcsolatos célok elérésére. Hangoztatta: feltétlenül számítanak a magyar kormány és a magyar emberek érdeklődésére, akik számára fontosak az éghajlatváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország szintén tervezi nemzetközi események megrendezését a fenntartható növekedés érdekében, például a Planet Budapest ’21-et, valamint Magyarország személyes elnöki tagsággal képviselteti magát a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testületben.