Legendary Albums ….. Signing Off (UB40)

img ]

Toen in 1968 de eerste reggae werd uitgebracht in Jamaica, waren het voornamelijk Jamaicanen die de aan de Rastafari verbonden muziekstijl een gezicht gaven. Namen als Sly & Robby, Bob Marley, Desmond Dekker, Black Uhuru en Peter Tosh mogen worden gezien als de grote bekende voortrekkers van de reggae-scene. In Europa moesten we het in 1978 hebben van 10cc en hun ‘Dreadlock Holiday’, alsmede ‘Walking on the Moon’, dat The Police een jaar later uitbrachten. Toch was het in 1980 een band uit Birmingham die de hele reggae-scene op z’n kop zette en de basis vormde voor de commerciële Europese reggae, met hun debuutalbum ‘Signing Off‘.

‘Signing Off’ is het debuutalbum van de Britse reggaeband UB40, uitgebracht door het onafhankelijke label Graduate Records uit Dudley. Een groep werkloze vrienden uit Birmingham die het registratieformulier van de WW-uitkeringsinstantie gebruikten als naam voor hun bandje. De band, gevormd rond zanger Ali Campbell, kon nog amper spelen toen ze hun eerste optredens al regelden en al snel speelden de mannen in het voorprogramma van bands als The Beat, The Selecter en The Pretenders. ‘Signing Off’ werd opgenomen en de rest is geschiedenis.

‘Signing Off’ werd een groot succes en wordt door velen nog steeds gezien als het beste album van de band. Thema’s en teksten over de hoge werkloosheid onder Thatcher, die door de band bitter bezongen als ‘Madam Madussa’, maar ook over racisme en ongelijkheid (‘King’, ‘Strange Fruit’, ‘Little by Little’, ‘Tyler’) raakten de jonge Britten en UB40 werd een van de boegbeelden van het protest tegen de ongelijkheid in Groot Brittannië.

Voor het album trokken ze de drummer van de Steve Gibbons Band aan als producer, Bob Lamb. Om kosten te besparen werd ‘Signing Off’ opgenomen in het appartement van Lamb, dat ook wel het “Home of the Hits” werd genoemd. De drums werden opgenomen in de slaapkamer, saxofoon vanwege de galm in de keuken, percussie in de achtertuin. Dat laatste zorgde voor de vogelgeluiden op de tracks als je goed luistert naar de originele versie van het album. Van het geld dat Lamb met het produceren van het album verdiende, bouwde Lamb later de inmiddels befaamde Highbury Studio, waar ook Duran Duran en Ocean Colour Scene hun albums opnamen, want UB40 bleef zijn mensen doorgaans vrij trouw.

Het album werd opgenomen in drie verschillende sessies, van december 1979 tot en met juli 1980 en bevatte een mix van reggae en dub-materiaal dat muzikaal beladen maar toch melig was. Vier van de dertien nummers van het album waren instrumentale nummers – ‘Adella’, ‘25%’ (vernoemd naar de loonsverhoging die de vakbonden eind jaren zeventig eisten om een ​​’leefbaar loon’ te weerspiegelen), ‘Signing Off’ en ‘Reefer Madness’ – allemaal sterk beïnvloed door dub-reggaeritmes en effecten zoals galm en echo. Ook bevatte het album twee coverversies: een vroege compositie van Randy Newman, ‘I Think It’s Going to Rain Today’ en de klassieker ‘Strange Fruit’, meest bekend in de versie van Billie Holiday.

Met ‘Signing Off’ zette UB40 direct de toon voor de verdere Europese reggae, aangezien bands de populaire UB40-sound massaal begonnen te kopiëren. En dat terwijl de band pas één echte single uit had, ‘Food for thought’, in sommige landen uitgebracht als dubbelsingle met ‘King’. ‘Food for Thought’ was hun poging om de hongersnood in Noord-Afrika aan het licht te brengen, bijna vijf jaar voordat Band Aid het onderwerp onder aandacht bracht. In dusverre was de band zijn tijd al ver vooruit, zelfs qua onderwerp. Het was voor de band een ommeslag van niets naar alles, want alles wat ze aanraakten veranderde in goud. In de hoogtijdagen smeten ze dan ook met geld, woonden in de duurste hotels en vermaakten zich daar vast en zeker met verschillende gokspellen.

Ondanks dat er altijd een controverse zal blijven bij de echte reggaefans of UB40 wel echte reggae maakt, mag het album toch worden gezien als een legendarisch album, dat de reggae bij het grote publiek in een commerciëler jasje een zetje gaf en zo de reggae-scene een commercieel positieve boost gaf. Voor velen is het album tevens het beste Europese reggae-album ooit gemaakt, en verdient het daarom een plekje in de lijst van Legendary Albums.

Nieuwe padellocatie (indoor en outdoor) roept herinneringen op aan UB40 en veemarkt

img ]

PADEL

Het is nog even wachten voordat de indoorlocatie (zes banen) van de Play Padel Club in de IJsselhallen in gebruik mag worden genomen, maar op het oude laad-en los terrein zijn er nu ook al vier buitenbanen in aanbouw. De Swollenaer nam alvast een kijkje op de plek waar menig Zwollenaar dierbare herinneringen aan heeft en trof in Diederik Meijntjes een oude bekende. De voormalig manager van PEC Zwolle en FC Utrecht is als manager van de Play Padel Club vastberaden een succes te maken van de eerste indoor- en outdoor padellocatie in de regio.

De IJsselhallen ademen historie. In menigeens geheugen gegrift dankzij de veemarkt, een platenbeurs, een concert of het ijsbeeldenfestival. Zwollenaar Meijntjes (48) herinnert zich een concert van UB40 nog als de dag van gisteren. “Dat was eergisteren precies dertig jaar geleden. De bandleden van UB40 hingen na dat concert uit het raam. Het stond hier blauw van de rook, marihuana natuurlijk. En daar stond ik dan, in een mensenmassa”, zegt Meijntjes wijzend naar buiten. ‘Hier’ is de ruimte waar Meijntjes kantoor houdt. “Dat was toen de backstageruimte van UB40. En daar zit ik nu. Geweldig toch?”

Net voor deze ‘trip down memory lane’ heeft Meijntjes een rondleiding gegeven door de eerste indoor padellocatie van deze regio. Alles staat klaar: zes padelkooien, de bankjes eromheen, de tubes handgel, de container die gaat dienen als entreebalie aan de ene kant en horeca-verkooppunt aan de andere kant. Meijntjes wijst op de enorme hoogte van de hal –“voor padelspelers een groot voordeel”- en op de ondergrond. De vloer onder de kunstgrasbaan moest eerst vlak worden gemaakt voordat de padelkooien erop konden worden gebouwd. Van de paardensportbroers Dubbeldam, die volgens Meijntjes regelmatig even komen kijken op de plek waar zij vroeger in de veemarkt-stallen werkten, leerde hij dat de vloer scheef was met een reden. “Daardoor kon de paardenpis en koeienpis weglopen naar buiten.”

Gekomen om te blijven

Als Zwollenaar vindt Meijntjes het bijzonder jammer dat de IJsselhallen gaan verdwijnen. Op 1 januari 2024 loopt het huurcontract af en gaat het tegen de grond. “Maar we zijn in Zwolle gekomen om te blijven”, zegt Meijntjes over de Play Padel Club, ooit als project in Amsterdam begonnen en al uitgewaaierd naar grote steden als Utrecht en Groningen. Meijntjes en de PPC werden samen gebracht door de IJsselhallen, aangezien beide zich vorig jaar hadden gemeld om iets te gaan ondernemen op deze locatie. “De Play Padel Club zocht iemand die dat namens hun in Zwolle ging opzetten en runnen. Sinds 1 december ben ik in dienst van de Play Padel Club om dat hier te gaan ontwikkelen.”

Padel nog niet uitgegroeid

Dat het een succes wordt, daar twijfelt Meijntjes niet aan. “Uit alles blijkt dat padel een toegevoegde waarde is in het Nederlandse sportlandschap.” Meijntjes is niet bang dat de sport inmiddels is uitgegroeid. “Ik spreek dagelijks mensen, die ik moet uitleggen wat padel is. Daar word ik blij van. Dat zijn allemaal potentiële spelers. Ik fiets regelmatig over de Middelweg en dan zie ik de banen bij Padel Zwolle vol staan. Dat betekent dat andere mensen niet kunnen spelen. Die moeten nu dus buiten Zwolle gaan om padel te spelen. Naar Hattem of Zeewolde”, vertelt Meijntjes, zelf een schoolvoorbeeld van een oud-tennisser die in ‘no time’ verslingerd is geraakt aan de dynamische racketsport.

“Het is een heel laagdrempelige sport”, zegt Meijntjes, die in zijn jeugd fanatiek tenniste maar pas sinds kort door padel gegrepen is. “In november had ik nog nooit een padelbal geslagen. Maar ik was meteen verkocht. En nu ben ik verslaafd.”

‘Kunnen niet wachten’

Vanuit zijn kantoor op de eerste verdieping heeft Meijntjes een mooi uitzicht op het buitenterrein, waar de werkzaamheden aan de outdoorbanen gaande zijn. “Dat is op het oude laad- en losterrein van de IJsselhallen. Dus het kost geen parkeerruimte.”

De opening van de vier outdoorpadelbanen, en van de Footsquash-baan die ernaast komt te liggen, is gepland op 1 mei. De opening van de indoorbanen heeft al flinke vertraging opgelopen en het is afwachten wanneer het kabinet binnensporten toestaat. “Ik kan me goed voorstellen dat ook binnensport op korte termijn, ergens begin mei, met dertig mensen maximaal in een ruimte, wordt toegestaan. Wij zijn daar klaar voor. We hebben ons al gemeld bij de KNLTB, bij Fieldlab, bij de GGD, bij de Veiligheidsregio, bij de gemeente Zwolle. Wij willen heel graag als pilot fungeren in een fieldlab-evenement, om te kijken wat er gebeurd met sporten op anderhalve meter in een binnenlocatie. Hoe mooi zou het zijn om met de buren van de GGD samen op te trekken”, zegt Meijntjes met een gulle lach, verwijzend naar de test/vaccineerlocatie verderop het IJsselhallenterrein. “Kortom: wij kunnen niet wachten.”

Hoe kijkt Padel Zwolle, dat in 2017 de eerste padellocatie in deze omgeving opende, aan tegen de komst van Play Padel Club?

In het midden

img ]

JTIzT01XRUclMjMlMjNCTEFGJTIzJTJDQU1JRSUyM0VOTkUlMjNMVVYlMkNTQVZFJTIzVCUyM09MJUM1JUI4RkpFJTJDU04lMjNTVFJVTUElMjNBSVIlMkNBJTIzU1BPT0ZJTkclMjMlMjNNJTJDTkFUJTIzTE9PTkdST0VJJTJDR1JJRUtTJTIzQSUyM0lMRVMlMkNFVEMlMjNFVE5BJTIzTUlOVCUyQyUyM1NLSU4lMjMlMjNMSU1FUyUyMw==

Horizontaal: 1. Kost meer reistijd 5. Commandeer je hond en __ zelf 8. Ma Belle __, Tee-Set-hit 9. Aarzelend voegwoord11. Patty, José en Marga 13. Geslaagde keepersactie 14. Vechten Popeye en Brutus om 15. Tin 16. Schildkliervergroting 19. Past voor bus of brush 22. Kun je deze zomer wel noemen 24. Streven van de vakbond 27. Spreken de meeste Cyprioten 28. Franse eilanden 29. Ga maar door 30. Vulkaan31. Houdt van een smaakje 32. I‘ve Got You Under My __, Sinatra 33. ‘Romeinse __ toegevoegd aan werelderfgoedlijst‘

Verticaal: 1. Oliestaatje 2. Per 3. Moppenstad 4. Moet menig olympiaganger worden 5. Past voor stelling of rijk 6. Letteren7. Vulkaan waar Dumoulin en Van Vleuten langs fietsten 8. ‘Ecuador trekt staatsburgerschap __ in‘ 10. In geldwaarde uitgedrukt 12. Zoek 17. ‘__ lopen nog groot gevaar in Afghanistan‘ 18. Ongekend voertuig 20. Past na lip of vis 21. Sprookjesvertellers 23. Beroep van Watson 25. Past voor dom of jas 26. Niet voor herhaling vatbaar

Oplossing puzzel 28 juli. Horizontaal: 1. AFWAS 5. PHIL 8. ASTEROÏDE 12. NAKWAM 14. NOCNSF 16. ARMST 17. RAT 22. AUB 23. LIEDE 24. TRIPLO 27. KOTSEN 30. ZENUWTREK 31. RAAT 32. PLANK Verticaal: 1. AAN 2. WAK 3. ASWAN 4. STARS 5. PDC 6. HENRI 7. LOFT 9. EMMYLOU 10. ONTDEKT 11. IO 13. AZUUR 15. SAONE 18. QATAR 19. IBIZA 20. ADORP 21. RETEL 25. PET 26. LN 28. SKA 29. NEK In het midden: QUINSY DARIO