Ír nagykövetség: nem tiszteletlenség vagy provokáció a térdelés

img ]

Írország budapesti nagykövetsége szombaton egy üzenetet tett ki a Twitteren, amellyel arra reagáltak, hogy Magyarország és Írország keddi meccsén a közönség kifütyülte a rasszizmus elleni küzdelem jegyében letérdelő ír játékosokat.

Letérdelni nem tiszteletlenség vagy provokáció, hanem a tisztelet és szolidaritás kifejezése azokkal szemben, akik a rasszizmus és diszkrimináció miatt szenvednek. A rasszizmusnak nincs helye a pályákon, büszkék vagyunk a játékosainkra

Közel százéves palackba zárt üzenetet talált egy hajóskapitány

img ]

Megosztás Tweet

Jennifer Dowker hajóskapitány egy 95 éves üzenetet talált egy üvegben Michiganben. Az internet segítségével pedig sikerült megtalálnia a levél szerzőjének lányát.

Jennifer Dowker hajóskapitány egész nyáron hajóroncstúrákat szervez, így tudja, hogy a michigani vizek mindenféle titkot rejtenek, de mégis megdöbbentette, amikor egy 1926-ban írt palackba zárt üzenetet talált – olvasható a CNN cikkében.

Dowker éppen a Cheboygan folyóban merült alá, hogy a hajója fenekén lévő ablakokat is megtisztítsa, amikor a felfedezést tette. Mivel Dowker gyűjti a palackokat és egyéb apróságokat, amelyeket búvárkodás közben talál, így hamar felfigyelt a régimódi zöld palackra, amely a folyó fenekén hevert.

„Először azt hittem, hogy csak egy menő palack, aztán amikor felemeltem láttam, hogy egy levél van benne" – mondta Dowker. Miután feljött a felszínre óvatosan kiszedte a közel százéves levelet a palackból, hogy elolvassa azt.

Az üzenetet 1926 novemberében keltezték és ez állt benne: „Az a személy, aki megtalálja ezt az üveget, jutassa el a levelet George Morrow-nak Cheboygan, Michigan államban, és mondja meg pontosan hol lelt rá a palackra.”

Dowker elmondta, hogy Cheboygan egy kisváros, így könnyű volt kiderítenie, hogy csak néhány Morrow nevű személy él a környéken, ezért képeket tett fel a cégének Facebook-oldalára, abban bízva, hogy a levélben említett személy is elolvassa majd a bejegyzését.

Nem kellett sokáig várnia, mivel június 20-án felkereste George Morrow lánya, Michele Primeau.

Primeau a CNN-nek elmondta, hogy

bár nincs fent a Facebookon, de kapott egy telefonhívásthívást egy vadidegentől, aki látta Dowker bejegyzését, és úgy döntött, hogy felkutatja őt.

Morrow lánya elmondta, a palackba zárt üzenetet apja 17-18 évesen dobhatta a tengerbe. Hozzátette, az apja mindig is szentimentális volt. Emlékszik, hogy a pincéjük átalakítása közben is hagyott egy üzenetet a falukban, és egy másik üzenetet egy palackban a Huron-tóba dobott egy családi kempingezés során.

Dowker vissza akarta adni a levelet Morrow lányának, ő azonban nem fogadta el, inkább Dowkernek adta, aki megígérte, hogy bekeretezteti azt.

Mádai Vivien ragyog, amióta nagykövet

img ]

Az Index podcastjában Mádai Vivien televíziós műsorkészítő, műsorvezető a Highlights of Hungary nagykövetévé választásáról azt mondja, hogy

kicsit mentorok vagyunk, kicsit az esemény navigátorai, és kicsit össze is fogjuk ezt a programot.

A Highlights of Hungary évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Célja a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékeinek bemutatása.

Mádai Vivien a tíz Highlights of Hungary-nagykövet egyike, és ahogyan fogalmaz: a társaság színes, tagjai között helyet kap színész, gasztrohős, vagy éppen televízióban dolgozó személy.

Vivien első Highlights of Hungary-jelöltje Horváth Eszter volt. Azért választotta a World Press Photo-Díjas fotográfust, mert kuriózumnak, példaértékűnek tartotta és tartja Eszter életútját, szakmai elszántságát. De így talált rá Horváth Boldizsárra is, akit csak kapocsként említ, hiszen ő az, aki minőségi alapanyagokat szállít/közvetít a termelők és az éttermek között.

Rengeteg ember történetét megismertük, olyanokét, akik csalódtak, elestek, ám mégis felálltak. A jelöltek nagyon örülnek annak, hogy kiválasztjuk őket, miközben nekünk kellene hálásak lennünk azért, ahogyan és amivel példát mutatnak.

Mint azt Vivien is mondja, nem az a cél, hogy a jelöltek élete megváltozzon, hanem hogy példájuk útmutató legyen.

Miközben Vivien is példát mutat másoknak, például a Poetré című irodalmi kezdeményezésével, amit a pandémia elején kezdett forgatni.

A Poetré léleksimogató, irodalmi portrésorozat, ám annál sokkal több. Az irodalom nagyon mélyre tud ütni, és szeretem a bokszmeccseket. Nincsen ember, akiből ne váltana ki valamilyen érzelmet, ha felolvasunk neki egy verset.

Cikkünk tetején – a médialejátszóban – hallgassa meg a Mádai Viviennel készült Index-podcastunkat!