JESSICA HAWKINS: Nova ambasadorka in testna dirkačica ASTON MARTINA

img ]

In ambiciozna dirkačica in članica Aston Martina je spregovorila o svojem vzorniku Sebastianu Vettlu, svoji vlogi kot ambasadorka britanske ekipe in blagovne znamke, o vlogi testne dirkačice, o dirkaški kolegici Sophiji Flörsch ter seveda o James Bondu.

Jessica Hawkins, kako ponosni ste, da ste postali moštvena kolegica Sebastiana Vettla v ekipi Aston Martin?

“Zame so se uresničile sanje. V Bakuju sem bila prvič na dirki in sem se počutila kot enakopraven član ekipe. Vsi so me dobro sprejeli in mi pomagali, tudi Sebastian, s katerim sem sedaj opravila že dva ogleda steze.”

Jessica Hawkins je od letos postala ambasadorka Aston Martina, ki skrbi za partnerje in sponzorje, toda kmalu naj bi pričela tudi z delom v ekipnem simulatorju – Foto: Aston Martin F1

V Bakuju se bili torej priča prvim zgodovinskim stopničkam Aston Martina v Formuli 1. Kako ste to doživeli?

“Vzdušje je bilo gigantsko. Bil je to moj prvi dirkaški konec tedna na stezi Formule 1, toda lahko sem neposredno čutila, kako trdo vsi delajo za uspeh. Mnogi temu posvetijo svoje življenje. Zaradi tega je takšen uspeh tudi ekstremno pomemben za moralo celotne ekipe.”

Aston Martin je ena izmed najbolj znanih blagovnih znamk športnih avtomobilov. Vi ste nova ambasadorka. Kako to občutite?

“Včasih se moram še vedno uščipniti. Znamka ima veliko prestiža, avtomobili so zelo lepi. Ne morem nič drugega, kot da sem navdušena.”

Mlada dirkačica je zelo navdušena, da je postala moštvena kolegica svojega vzornika Sebastiana Vettla, katerega ceni in občuduje tako kot dirkača kot človeka – Foto: Aston Martin F1

Kaj točno je vaše delo v Aston Martinu?

“Kmalu bom pričela z delom v simulatorju. Do takrat pa skrbim za partnerje in sponzorje. Sodelovati smem pri sestanku z inženirji in pri ogledu steze, pri čem pa se ogromno naučim za svojo kariero.”

Kakšen je Vettel kot tip človeka?

“Je zelo strasten možakar. Čuti se, kako zelo si želi uspeha. Ima zelo velik vpliv na ekipo in je zelo proaktiven ter zahteven. Na ogledih steze je zelo fokusiran in tukaj opaziš, zakaj je štirikratni svetovni prvak. Zame je sijajno, da se lahko učim od nekoga kot je on. Neodvisno od tega pa je zelo prijetna in dobrosrčna oseba. Zares se je veliko zanimal zame in za mojo kariero. To je bilo zame šokantno, kajti misliti mora na milijon drugih stvari, a kljub temu se je ukvarjal z menoj. To v Formuli 1 ni samoumevno.”

Jessica je opravila s svojim vzornikom Vettlom že dva ogleda steze in opazila, zakaj je on štirikratni svetovni prvak Formule 1 – Foto: HB Press

Kdo so bili vaši junaki v mladosti?

“To so bili zares Vettel, Alonso in Schumacher. To je noro, da sta sedaj Sebastian in Lance moja delovna kolega. Vendar pa sem za to tudi trdo delala, da sem lahko prišla v ta položaj.”

Kako ste sploh prišli do motošporta?

“Z očetom sem igrala golf in zraven igrišča je bila tudi gokart steza. Takrat sem bila še premajhna, da bi se lahko vozila z njimi. Toda šest mesecev pozneje – nisem bila kaj večja -, so imeli manjše gokarte in potem me nič več ni ustavilo. Skoraj 20 let pozneje sedim sedaj tukaj in sem iz tega naredila kariero. To ni bilo načrtovano, enostavno sem se zaljubila v motošport.”

Kar se za deklico še vedno šteje za precej nenavadno….

“Takrat se sploh nisem zavedala, da sem bila edina deklica. Enostavno sem želeli hitro voziti. In ko si dirkači nadenemo čelado, takrat se ne vidi več, ali si ženska ali moški. Jaz osebno nikoli nisem imela občutka, da sem bila zaradi svojega spola v podrejenem položaju.”

Jessica Hawkins se je po daljši odsotnosti zaradi pomanjkanja denarja znova vrnila v dirkalnik, saj letos nastopa v ženski W-Series.

Kljub temu ste morali izpustiti nekaj let in ste se sedaj zahvaljujoč W-Series vrnili v motošport.

“Drži. Ni skrivnost, da je motošport ekstremno drag. Potrebuješ denar in sponzorje, če želiš napredovati. Ne izhajam in bogate družine. W-Series je moja druga priložnost v motošportu. Ta serija daje mnogim ženskam možnost, da nastopijo na dirkah, kar brez W-Series ne bi bilo mogoče.”

Kljub temu pa obstajajo tudi drugačna mnenja, kot na primer od Sophie Flörsch, ki pravi: Ženske so v W-Series obsojene na to, da dirkajo med seboj in ne enakopravno proti moškim.

“Prepoznam njeno stališče in razumem njen pogled. Toda ona je v privilegiranem položaju, v katerem si lahko privošči to stališče. Jaz tega luksuza nimam. Zaradi tega sem zelo hvaležna W-Series za to možnost. Cenim njeno mnenje, toda če bi bila ona v mojem položaju, bi prav tako spoznala prednosti. Želim ji le najboljše. Če ni navijačica W-Series, zagotovo ne bom poskušala, da jo prepričam v nasprotno. Toda mojih 20 kolegic in jaz uživamo v tej seriji.”

Na drugi dirki serije, ki je potekala v okviru vikenda Formule 1 na Red Bull Ringu, je svojo novo članico ekipe prišel pozdravit tudi šef ekipe Aston Martin Otmar Szafnauer – Foto: Aston Martin F1

Kakšni so vaši cilji?

“Polje dirkačic je zelo močno. Že dolgo nisem vozila nobene dirke, kar se vidi tudi na mojem mestu na uvodni dirki, kjer sem bila 16. Toda tekom sezone računam na napredek.”

Kaj menite o prvi prvakinji W-Series, Jamie Chadwick?

“Jamie ima več izkušenj kot jaz. Če bo trdo delala, lahko uspe priti tudi v Formulo 1. Zares upam, da ji to uspe in tudi sama bo storila vse, da dobim priložnost. Če bo prišla pred menoj v dirkalnik Formule 1, ji želim le najboljše in to velja za vse druge kolegice.”

Torej tudi sami sanjate o Formuli 1?

“Da, nikoli ne reci nikoli – to je moj moto.”

Jessica Hawkins kot kaskaderka v filmu Jamesa Bonda “No time to die”.

Tako se glasi tudi naslov enega filma o Jamesu Bondu. V zadnjem filmu ste nastopili kot kaskaderka. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

“Začelo se je s tem, da mi je pred nekaj leti zmanjkalo denarja za dirke. Zato sem se prijavila na kasting za kaskaderko v enem šovu v Angliji. Dobila sem to službo in od takrat naprej je bil moj delovni dan takšen, da sem driftala z avtomobili in izvajala kaskaderske vložke in to po vsej Evropi za ‘Fast and Furious live’. Iz tega so se razvili nastopi v nekaterih filmih, kot nazadnje v Jamesu Bondu. To je bila izjemna izkušnja, kajti kdo si ne bi želel enkrat igrati v James Bond filmu. W-Series je edini razlog, zakaj sem se vrnil v dirkalnik.”

In kdo je bolj kul? Sebastian Vettel ali James Bond?

Preden odgovori, se nasmehne in resno razmisli: “Oba sta kul, na njun prav poseben način.”

FOTO: Okronali kralja cvička, cvičkovi princesi podaljšali mandat, Jasna Kuljaj nova ambasadorka cvička

img ]

FOTO: Okronali kralja cvička, cvičkovi princesi podaljšali mandat, Jasna Kuljaj nova ambasadorka cvička

11.7.2021 | 08:30

Novi kralj cvička Matjaž Golob z 22. cvičkovo princeso Majo Vovko in novo ambasadorko cvička Jasno Kuljaj

Predsednik ZDVD Miran Jurak

Člani vinogradniških društev, ki so se udeležili zaključne prireditve 49. tedna cvička, so bili veseli druženja med sabo.

Veliki Gaber - Letošnji tradicionalni 49. Teden cvička je bil zaradi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirus v okrnjeni obliki, brez družabnega dela. A včeraj sta Občina Trebnje in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD) pri lovski koči v Velikem Gabru izpeljali vsaj zaključno prireditev, na kateri so slovesno okronali novega kralja cvička, razglasili novo ambasadorko cvička in podelili priznanja najboljšim vinogradnikom.

Kot smo že poročali, je novi kralj cvička Matjaž Golob, član Vinogradniškega društva Malkovec. Že pred tremi leti je dokazal, da zna na zelo strmem pobočju vinogradniških goric na Malkovcu pridelati odličen cviček, saj je na ocenjevanju dobil največ točk, a škoda, da njegovo vino že takrat ni bilo v konkurenci za kralja cvička. Letos se je odločil, da se bo potegoval za krono. Novembra bo praznoval abrahama in želel je preveriti, kakšno vino bodo pili prijatelji. Očitno bo postregel najboljšega.

Kot je povedal, je že od otroštva povezan z vinogradništvom. »Pomagal sem pri delu v vinogradu in vinski kleti starega očeta. Ker sem bil suh, je bila moja naloga, da sem splezal v sod in ga čistil s sirkovo krtačo. V vinogradu smo otroci tudi s srpom želi travo, kasneje nosili brente, ročno mleli grozdje in vrteli kamen na stari stiskalnici. Na naziv kralja cvička sem zelo ponosen. Nimam sodobnih kletarskih naprav, kot so vinifikatorji in hladilni sistemi. Kakovosten cviček je mogoče pridelati tudi na star način. Dokazal sem, da lahko delovne roke, lastne brbončice in pogoste degustacije s prijatelji nadomestijo sodobno kletarsko opremo,« je včeraj dejal novi kralj cvička. Dodal je še, da se bo trudil, da bo država še bolj prisluhnila malim vinogradnikom, saj večina vino prideluje v težkih pogojih, kjer ni možnosti uporabe modernih delovnih strojev, zato potrebujejo dodatno podporo, da ne bi prišlo do še večjega opuščanja vinogradov.

Na prireditvi se je od krone poslovil lanskoletni kralj cvička Andrej Grabnar, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic in predsednik ZDVD Miran Jurak pa sta jo nato nadela Matjažu Golobu, ki je tretji kralj cvička z Malkovca; pred njim sta se s tem naslovom okitila Marjan Pirc (leta 2006) in Andrej Tratar (leta 2009).

Niso pa razglasili nove cvičkove princese, še za eno leto so mandat podaljšali Maji Vovko, ki je lani v Velikem Gabru postala 22. cvičkova princesa. Nova ambasadorka cvička pa je postala priljubljena voditeljica Jasna Kuljaj. Doma se že dolgo let ukvarjajo z vinogradništvom, sama pa, kot je povedala, skrbi predvsem za promocijo in prodajo cvička.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič.

Naslednje leto bo na vrsti jubilejni, že 50. Teden cvička, ki ga bo gostilo Novo mesto.

Besedilo in fotografije: R. N.

Galerija

Vulin i ambasadorka Velike Britanije o saradnji dve države u borbi protiv kriminala

img ]

AAA

DRUšTVO | 08.07.2021 19:30 > 08.07 19:30

Oni su izrazili očekivanje da će biti unapredjena saradnja u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.Na sastanku je “istaknuta uspešna saradnja u oblasti borbe protiv finansijskog kriminala” kao i “spremnost britanske strane da i ubuduće pruža podršku u borbi protiv krijumčarenja i drugih dela koja su na štetu državnog budžeta” Srbije.